Την Πέμπτη παρουσιάζεται η καμπάνια για το 2020
Οσχεδιασμός για το άνοιγμα του τουρισμού και την απελευθέρωση των πτήσεων δεν αλλάζει μετά τα 12 κρούσματα σε πτήση της Qatar Airlines. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε θα παρουσιάσει την καμπάνια του ελληνικού τουρισμού για το κορονο-καλοκαίρι του 2020, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα να επισκεφθεί τη Σαντορίνη.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι επεδείχθησαν άμεσα αντανακλαστικά με την αναστολή πτήσεων από και προς το Κατάρ μέχρι τις 15 Ιουνίου και αυτό είναι και το μοντέλο που θα εφαρμοστεί γενικότερα.

Δηλαδή στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι ο σχεδιασμός είναι ασφαλής και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη για συνολικούς περιορισμούς στις πτήσεις, αλλά θα αποκλείονται ανά περίπτωση αεροδρόμια.

Στο ερώτημα εάν επανεξετάζεται η απόφαση για δειγματοληπτικούς ελέγχους μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε και απελευθερώνονται – με ορισμένες εξαιρέσεις- οι πτήσεις εξωτερικού προς το «Ελ. Βενιζέλος» και το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, η απάντηση είναι πως δειγματοληπτικοί δε σημαίνει τυχαίοι έλεγχοι, αλλά ότι οι έλεγχοι θα γίνονται βάσει σχεδίου, όπου εστιάζεται το πρόβλημα.

Ειδικότερα όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και θα δέχεται επισκέπτες από τις χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη. Ταυτόχρονα, όμως, θα παραμένει σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο επιδείνωσης σε κάποιες από αυτές. Θα γίνονται υποχρεωτικά τεστ για όλους τους επισκέπτες μέχρι τις 15 Ιουνίου και στη συνέχεια στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι υγειονομικές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας και λαμβάνονται μέτρα για την άμεση διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων. Σε κάθε κατάλυμα θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός, αλλά και συντονιστής για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Έχει προβλεφθεί, επίσης, η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια ή νησί, ενώ ο κρατικός μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον μέτρα λαμβάνονται για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, όπου ενισχύεται η ικανότητα των υπαρχουσών υποδομών υγείας και εξασφαλίζεται ταχεία μεταφορά προσώπων σε περίπτωση που νοσήσουν.

Τα 12 κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή πτήση της Qatar Airlines, από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», βρέθηκαν 12 θετικά δείγματα κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εννέα από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά από μία εβδομάδα.

Αύξηση των πτήσεων εξωτερικού

Η επιστροφή σε μία κανονικότητα όσον αφορά στις πτήσεις αποτελεί αδήριτη ανάγκη προκειμένου να επανεκκινήσει ο τουρισμός, καθώς το 80% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς. Οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο η κίνηση των επιβατών θα έχει επανέλθει στο 30%- 40%, καθώς η πτώση είναι τεράστια διεθνώς. Ωστόσο το ενθαρρυντικό για τη χώρα μας είναι πως παρόλο που δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά ο τουρισμός (από 1η Ιουνίου άνοιξαν μόλις τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας), στο Ελ Βενιζέλος υπάρχει ήδη μεγαλύτερη κίνηση σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά μεγάλα αεροδρόμια.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες στο ΣΚΑΪ αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία χθες 1 Ιουνίου στο «Ελ. Βενιζέλος» είχαμε 230 πτήσεις, εκ των οποίων το 75% ήταν πτήσεις εσωτερικού. Επισήμανε ότι: «Είχαμε περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μονάχου». Σημείωσε ότι την 1 Ιουνίου του 2019, οι πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν 730, τόνισε όμως ότι υπάρχει ήδη σταδιακή ανάκαμψη, ενώ υπενθύμισε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις, αλλά και υποχρεωτική καραντίνα. Υπενθύμισε ότι από τις 15 Ιουνίου θα απελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το «Ελ. Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και από την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή μία σταδιακή αύξηση των πτήσεων και βλέπουμε το «Ελ. Βενιζέλος» να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, εάν το συγκρίνουμε με άλλα αεροδρόμια μεγαλύτερων χώρων», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι η κίνηση το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί φυσικά από τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί.

Η καμπάνια του ελληνικού τουρισμού για το 2020

Και καθώς ο τουρισμός αποτελεί το 25% του ΑΕΠ της χώρας, άρα θα κρίνει εν πολλοίς το βάθος και το εύρος της κρίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει την Πέμπτη 4 Ιουνίου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού για το 2020.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Η παρουσίαση θα γίνει στο CINE ΑΙΓΛΗ, τον θερινό κινηματογράφο του Ζαππείου, όπου και θα προβληθεί για πρώτη φορά το βίντεο της φετινής καμπάνιας για την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην προεδρία της κυβέρνησης, Steve Vranakis, θα παρουσιάσει τη στρατηγική στην οποία βασίστηκε η φετινή καμπάνια και η CEO της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, θα μιλήσει για τη φιλοσοφία της καμπάνιας και τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »