1
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι περίπου 10.000
Από τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό έως το Αττικόν, από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο στην Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και τη Λάρισα, υγειονομικοί κάνουν κινητοποιήσεις και συμβολικές καταλήψεις στα νοσοκομεία ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας.

Η 1η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί το τέλος χρόνου για τους υγειονομικούς που δεν έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Από σήμερα, όσοι δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό τους θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας, χωρίς μισθό και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές!

Το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στα νοσοκομεία της χώρας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ απειλεί και με απεργία.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης, εργαζόμενοι συγκεντρώνονται έξω από τις πύλες των νοσοκομείων για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αφορά στους υγειονομικούς σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες.

Συγκέντρωση έγινε στον Ευαγγελισμό, στο Λαϊκό αλλά και στο Αττικόν, όπου σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι 140!

«Προφανώς και περιμένουμε αρρυθμίες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο OPEN. Σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, αφού οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν, θα βγουν σε αναστολή και θα προκύψουν κενά στα νοσοκομεία.
«Δεν μπορεί κανένας συνάδελφος να βγει σε αναστολή αλλά το ΕΣΥ να ενισχυθεί» δήλωσε ο Γιώργος Σιδέρης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Αττικόν. Όπως είπε, 140 εργαζόμενοι στο Αττικόν θα βγουν σε αναστολή.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Αττικόν έκανε λόγο για «τρομοκρατική και υποκριτική» απόφαση (σ.σ. τις αναστολές) και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητα και πως δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία.

Εμβολιάζονται την ύστατη στιγμή
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της Υγείας που μίλησαν στο iatropedia.gr, παραδέχονται ότι πράγματι οι υγειονομικοί σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά εκατοντάδες τις τελευταίες μέρες, όμως, υπήρχε -όπως υποστηρίζουν- μέχρι σήμερα αρκετός χρόνος για τον εμβολιασμό τους, ώστε να μην δικαιολογείται σήμερα να δοθεί παράταση.

Ωστόσο, οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναμένεται να συναινέσουν σιωπηρά για μία και μόνο ημέρα και να μην εκδώσουν πράξεις αναστολής για όσους εργαζόμενους προσκομίσουν επίσημη βεβαίωση ότι έχουν προχωρήσει έστω και σήμερα, στην πρώτη δόση εμβολίου.

Εάν ωστόσο, οι εργαζόμενοι προσκομίσουν παρόμοιες βεβαιώσεις την Πέμπτη, ή δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους -όσοι από αυτούς έχουν επιλέξει εμβόλιο με δύο δόσεις- τότε θα τεθούν στη συνέχεια σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: 3.800 μόνο στην 1η ΥΠΕ
Επίσημους αριθμούς για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όλης της χώρας η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει, καθώς ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται συνεχώς με τους νέους εμβολιασμούς που προστίθενται καθημερινά. Ωστόσο, μόνο μέσα στις τελευταίες 12 ημέρες περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις αναστολές τους και έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν αυτή τη στιγμή, κατά πολύ τις χιλιάδες πανελλαδικά.

Μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία συμπεριλαμβάνει όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- αγγίζουν τους 3.800, ενώ στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υπολογίζονται κατά μέσο όρο περίπου 150 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες.

To 90% των αιτήσεων εξαίρεσης απορρίπτονται
Για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της αναστολής εργασίας χιλιάδες υγειονομικοί κατέφυγαν στις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές που έχουν ορίσει οι Υγειονομικές Περιφέρειες, προκειμένου να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πολλοί από αυτούς επικαλέστηκαν λόγους υγείας (θρόμβους, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.), όμως, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές σε ποσοστό που ξεπερνά το 85% με 90%.

Να σημειωθεί ότι βασικός λόγος εξαίρεσης από τους εμβολιασμούς -σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- είναι σοβαρή αλλεργική αντίδραση / αναφυλαξία και ελάχιστες άλλες περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες.

Πως να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, για να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση το ΕΣΥ εξαιτίας των αποχωρήσεων προσωπικού, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων εντός νοσοκομειακών μονάδων
μετακινήσεις εργαζομένων από μία νοσοκομειακή μονάδα σε άλλη
προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
αναθέσεις έργου για την κάλυψη θέσεων σε διοικητικό προσωπικό
Θα υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις υγειονομικών και ανακατατάξεις προσωπικού. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς προς το παρόν η κάλυψη κρεβατιών δεν είναι μεγάλη και μπορούν να υπάρξουν συμπτύξεις σε ομοειδείς κλινικές, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι.

Δεύτερο μέτρο είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σε άλλο, οι οποίες θα επιστρατευθούν μόνο στην περίπτωση που οι εσωτερικές μετακινήσεις δεν θα καλύψουν τα κενά.

Τρίτο μέτρο είναι οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την πρόσληψη λοιπού προσωπικού (εκτός γιατρών και νοσηλευτών) ανοίγει σήμερα, ενώ απορρόφηση επικουρικού υγειονομικού προσωπικού θα γίνει και από την δεξαμενή των ανοιχτών προκηρύξεων.

Οι διαδικασίες των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθούν το πολύ σε δύο εβδομάδες, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.
Θέσεις διοικητικού και τεχνολογικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, θα είναι εφικτό να καλυφθούν με απευθείας ανάθεση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ, σε εταιρείες που θα συνάψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όσο για τις θέσεις εργασίας τεχνολογικού τύπου, θα επιστρατευθούν εργαστήρια, όπως αυτό του ΕΚΠΑ, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και του ΠΑΣΤΕΡ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »