Στα 8-10ν.μ. από το Nautical Geo τουρκική φρεγάτα
Παρενόχληση στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» που κάνει επιστημονικές εργασίες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σητείας στην Κρήτη έκανε τουρκικό πολεμικό πλοίο.
Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε την Παρασκευή.
Τα τουρκικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του Nautical Geo. Στην περιοχή βρέθηκε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση, αφού οι Τούρκοι πρακτικά έκαναν αυτό που ήθελαν: Να περιορίσουν το Nautical Geo πέρα από το χώρο των ερευνών του.
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στην Κρήτη, κάλεσε στον ασύρματο το πλήρωμα του «Nautical Geo» αναφέροντας ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως συναινετική νηοψία -hailing- και ήταν αυτή που προκάλεσε την καθυστερημένη διπλωματική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Marine Traffic το Nautical Geo πλέει με ταχύτητα 3,3 κόμβων σε απόσταση περί τα 10 ν.μ. από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης ενώ στα 8 ν.μ. υπάρχει τουρκική φρεγάτα η οποία και το παρακολουθεί.
Την ίδια ώρα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το τουρκικό Ναυτικό θα ξεκινήσει να παρεμβαίνει στις έρευνες του ερευνητικού σκάφους το οποίο κινείται επί της “τουρκικής υφαλοκρηπίδας” όπως αναφέρουν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναμένεται να επιδώσουν διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου από τουρκικό πολεμικό.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη».
Την συγκεκριμένη περιοχή, από το σημείο μετά τα 6 ναυτικά μίλια της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και ανατολικότερα, επιχειρεί να υφαρπάξει η Τουρκία με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Επί τη βάση των ισχυρισμών ότι το μονομερές, ανυπόστατο σύμφωνο μεταξύ Ερντογάν και Σαράζ δίνει στην Τουρκία τις θαλάσσιες ζώνες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο, η Άγκυρα έδωσε οδηγίες σε τουρκικό πολεμικό πλοίο να ζητήσει από το πλήρωμα του «Nautical Geo» να αποχωρήσει από την περιοχή, με το επιχείρημα ότι το ερευνητικό -γαλλικών συμφερόντων- έπλεε σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα περιορίστηκε σε διάβημα διαμαρτυρίας.