Απειλεί με πόλεμο σύσσωμη η τουρκική πολιτική ηγεσία -Με ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας και των τριών κλάδων απαντά το ΓΕΕΘΑ
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών για την χρηματοδότηση ενός έκτακτου εξοπλιστικού προγράμματος που θα συνοδεύσει την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας -Γαλλίας που θα λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου.
Μετά τις καθημερινές απειλές πολέμου και την πολεμική υστερία που επικρατεί όχι μόνο στο σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ, αλλά και στο σύνολο των τουρκικών κομμάτων (κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης), η εκπόνηση ενός έκτακτου εξοπλιστικού προγράμματος ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα στην κυριακάτικη έκδοσή της, το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ανέλθει στο ποσό των 10 δισ. ευρώ για αγορά νέων οπλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το εξοπλιστικό πακέτο θα περιλαμβάνει την αγορά 18 μαχητικών Rafale, την απόκτηση νέων φρεγατών, τον πλήρη εκσυχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την αγορά τορπιλών καθώς και άλλα πυρομαχικά και άλλα οπλικά συστήματα και για τους τρεις κλάδους των Ε.Δ.
Σύμφωνα με το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Realnews η υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας θα υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου με μια πανηγυρική τελετή μεταξύ Ε.Μακρόν και Κ.Μητσοτάκη.
Απειλές Ν.Μπαχτσελί
Για ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκαλεί με τις δηλώσεις του.
Επιτίθεται στην Ανγκελα Μέρκελ για τις δηλώσεις του, δηλώνει ότι είναι αιτία πολέμου τα 12 μίλια και πρέπει να επανακαθοριστεί το νομικό καθεστώς ων Δωδεκανήσων.
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Τα σχέδια της Ελλάδας για 12 μίλια είναι αιτία πολέμου. Το κάλεσμα της Γερμανίας Καγκελαρίου Μέρκελ να στηρίξουν όλες oı χώρες της Ε.Ε την Ελλάδα ουσιαστικά είναι κάλεσμα για Σταυροφορία.
Η επείγουσα ελπίδα του λαού μας είναι να εξεταστεί το σημερινό καθεστώς του Αιγαίου και να αλλάξει σύμφωνα με το δίκαιο, την ισότητα.
Να επανεξεταστεί το νομικό καθεστώς των Δωδεκανήσων αφού υπολογιστούν οι γεωγραφικές, πολιτικές και άλλες ιδιότητες τους κι αυτό θα φέρει ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο.
Η αληθινή μας ελπίδα είναι να ελαττωθεί η ένταση στο Αιγαίο και στο Αιγαίο που υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης σε νάρκη, να ηρεμήσει η κρίση.
Γίνεται αντιληπτό πως η Ελλάδα έχει πάλι διάθεση και όρεξη να την ρίξουν στη θάλασσα.
Η Ελλάδα και οι σκληροί υποστηρικτές της πού δεν βλέπουν, δεν μπορούν να δουν, ή βλέπουν και αδιαφορούν για τις σφοδρές συνέπειες που θα έχει η καταπάτηση των καταλήξεων των νεύρων του τουρκικού έθνους, διεξάγουν μία προκλητική καμπάνια που θα έχει πολύ κακό τέλος. Φυσικά η ειλικρινή μας προσδοκία είναι η ταχεία αποκλιμάκωση του μετώπου σε Μεσόγειο και Αιγαίο και η μείωση της έντασης, καθώς διαφορετικά είναι θέμα χρόνου να χτυπήσει σε νάρκη.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η Γαλλία ανέπτυξε στρατιωτικά στοιχεία στο έδαφος της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου σε αντίθεση με τις συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1959 και του 1960.
Η Ελλάδα εξόπλισε 16 από τα 23 νησιά τα οποία κατ εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημενα και τα μετέτρεψε σε κάστρα.
Η Ελλάδα που πριν από 98 χρόνια πετάχτηκε στη θάλασσα, έχει παλι ως στόχο να βγει στα εδάφη της πατρίδας μας. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σχέδιο εισβολής. Η κατάσταση αυτή ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων είναι ένας αγώνας επιβίωσης για την Τουρκική Δημοκρατία.
Οι μέχρι τώρα διπλωματικές επαφές, προσπάθειες συμφιλίωσης διαπραγματεύσεις, συναντήσεις και διαδικασίες τοποθέτησης των θεμάτων στο τραπέζι, δεν ωφέλησαν.
Τα προβλήματά μας με την Ελλάδα αντί να επιλυθούν, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
Επείγουσα προσδοκία του έθνους μας είναι η αμφισβήτηση του παρόντος status που κυριαρχεί στο Αιγαίο, η αλλαγή του με δίκαιο τρόπο και η εξισορρόπηση του. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, η εκ νέου νομική εξέταση τους, θα προσδώσει ζωντανές τις ελπίδες για Ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντιστάθμισης σε κάποιο βαθμό την αδικία που έχει διαμορφωθεί απέναντι στη χώρα μας.
Ωστόσο η Ελλάδα είναι κακόβουλη και προκαλεί ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο όπως και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας ασφάλεια”.
Οκτάι: “Αν δεν είναι αιτία πολέμου τα 12 μίλια, τότε τι είναι;”
Για ανειλικρινή στάση εγκάλεσε σήμερα την Ε.Ε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την ΕΕ λέγοντας πως από τη μία καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη προχωρά σε «άλλα σχέδια», ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας:
«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν.
Σχολιάζοντας επίσης την πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση και στο Αιγαίο ο Οκτάι δήλωσε: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»
«Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΕΕ να καλεί σε διάλογο και την ίδια στιγμή να κάνει άλλα σχέδια σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα ζητήματα της ειρήνης και της διπλωματικής γλώσσας, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι αναγκαίο εάν πρόκειται να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους», συνεχίζει ο Φουάτ Οκτάι.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σημειώνει: «Η Τουρκία είναι απόλυτα αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη ξηρά, αέρα και θάλασσα. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας, «Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκαια κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αρπάξει τα δικαιώματά μας».
ΓΕΕΘΑ: Ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας και τρων τριών κλάδων
Ευρείας κλίμακας άσκηση διεξήχθη νοτιοανατολικά της περιοχής Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου και νότια του Καστελόριζου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων και με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιελάμβανε αντικείμενα θαλάσσιας αποτροπής, ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας, έρευνας και διάσωσης Μάχης και διοικητικής μέριμνας.
Στην άσκηση συμμετείχαν από το Πολεμικό Ναυτικό φρεγάτες, υποβρύχια, ελικόπτερα, από την Πολεμική Αεροπορία αεροσκάφη F-16 καθώς και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων.
Με την ίδια διαταγή διεξήχθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στις οποίες συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και των τριών Κλάδων.
Στις δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις και βολές σε πεδία βολής μεταξύ των οποίων ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ, ΑΕΤΟΥ, ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ και ΚΑΡΑΒΙΩΝ.
“Κατά τη διάρκεια του συνόλου των δραστηριοτήτων, διαπιστώθηκε ο υψηλός επαγγελματισμός, η έμφαση στις λεπτομέρειες κατά την εκτέλεση όλων των ενεργειών, η ψυχραιμία και η αποτελεσματικότητα του συνόλου του προσωπικού που συμμετείχε, γεγονός που συνέβαλε στην επίτευξη όλων των στόχων που τέθηκαν από το ΓΕΕΘΑ”, αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του Επιτελείου.