ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σπέρνουν τον “τρόμο”
Όπως όλα δείχνουν το σχέδιο του “σουλτάνου” για ανβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν τερματίζει μόνο στο να “μεγαλώσει” τη χώρα.
Ο Ερντογάν εκτός από την κάποτε “αίγλη” αλλά ξεπεσμένη στη συνέχια Οθωμανική αυτοκρατορία, απειλεί να αναβιώσει και όλες τις… “κακές συνήθειες”, που έχουν μαυρίσει αρκετές σελίδες της ιστορίας.
Η παρέμβαση της Τουρκίας στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στράφηκε και πάλι στην περίπλοκη και μερικές φορές βίαιη σχέση της αρμενικής κοινότητας που ζει στο εσωτερικό της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η σημερινή Τουρκία ήταν το σπίτι μιας ακμάζουσας εθνικής αρμενικής κοινότητας. Αλλά καθώς η αυτοκρατορία άρχισε να καταρρέει κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Οθωμανικές αρχές ήταν υπεύθυνες για τη συστηματική δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, μια μαζική δολοφονία που έγινε ευρέως αποδεκτή ως γενοκτονία.
Σήμερα, ζουν στην Τουρκία μεταξύ 35.000 και 70.000 Αρμενίων, που συγκεντρώνονται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνεχίζουν να αποτελούν ένα ζωντανό μέρος της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης. Όμως, όπως είπε ο δημοσιογράφος Άρις Νάλτσι στο Ahval σε ένα podcast, η αρμενική κοινότητα αισθάνεται για άλλη μια φορά απειλή.
«Οι περισσότεροι Αρμένιοι ήταν ήδη πρόθυμοι και σκέφτονταν να πάνε στο εξωτερικό. Τώρα είναι ακόμα πιο πρόθυμοι», είπε ο Νάλτσι, με μερικές οικογένειες που έχουν ήδη φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Ο πόλεμος στην ψηφιακή εποχή έχει δει όλο και περισσότερο τις συγκρούσεις να διαδραματίζονται στο διαδίκτυο και οι συγκρούσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σημαδεύτηκαν από ένα κύμα ρητορικής μίσους προς τους Αρμένιους στα τουρκικά κοινωνικά μέσα.
Μετά τη συνέντευξη ενός Αρμένιου, ο Νάλτσι είπε ότι έλαβε εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα.
Αλλά ενώ το μέσο μπορεί να είναι νέο, η δυναμική που τροφοδοτεί τις εθνοτικές εντάσεις παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια. «Εκείνοι που υποκινούν το μίσος μεταξύ των λαών επωφελούνται από τον εθνικισμό», είπε ο Νάλτσι, και στην Τουρκία τέτοια πολιτική μπορεί να σας κερδίσει ένα «1-2 προηγούμενο της ψηφοφορίας», εις βάρος της μικρής εναπομένουσας αρμενικής κοινότητας.
Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια όλο και πιο επιθετική στάση εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, μια κίνηση που φαίνεται μέρος της αυξανόμενης εθνικιστικής στροφής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξη, από την εκλογική ήττα τον Ιούνιο του 2015.
Αυτό συμπεριλαμβάνεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η Τουρκία έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα με την οποία μοιράζεται στενούς πολιτιστικούς δεσμούς και αποτελεί εδώ και καιρό αιχμή των Τούρκων εθνικιστών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Νάλτσι, παρόλο που κατοικείται από Αρμένιους, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια δημοκρατία με ξεχωριστή διοικητική δομή.
Το Αζερμπαϊτζάν, υποστηριζόμενο από την Τουρκία, επομένως δεν βρίσκεται σε “απευθείας” πόλεμο με την Αρμενία. Ωστόσο, η ρητορική των Αζέρων και της Άγκυρας έχει προκαλέσει προκαταλήψεις σχετικά με την «καταπολέμηση των Αρμενίων». «Κάνει τους ανθρώπους εχθρούς, όχι ένα κράτος», είπε.
Εν τω μεταξύ, το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης εξακολουθεί να είναι υψηλό. Ο αριθμός των θανάτων πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες, δήλωσε ο Νάλτσι, για την Αρμενία, μια χώρα κάτω των 3 εκατομμυρίων, είναι ένα άλλο πλήγμα για μια κοινότητα που έχει ήδη υποστεί γενοκτονία.
Με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι τόσο μεγάλο, είπε ο Νάλτσι και «οι μητέρες προσπαθούν να μην στείλουν τα παιδιά τους στον στρατό».
Η Τουρκία, λοιπόν με την εμπλοκή της όχι απλά “ωθεί” σε αιματοχυσίες στην περιοχή του Καραμπαχ, αλλά με την ανοχή -καθώς κανένας πλην λίγων εξαιρέσεων- των Δυτικών κρατών, απειλεί έμμεσα για κάτι που γνωρίζει καλα… Μία ακόμη γενοκτονία.
Στρατός “τρολ” του Ερντογάν κατά Ελλάδος, Κούρδων, Ισραήλ, ΗΑΕ, Αρμενίας
Την ίδια στιγμή ο “στρατός” των τρολ του Ερνρτγάν που αφορά λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα που συνδέονται με το ΑΚΡ, χαιρετίζουν τις εισβολές και τις απειλές της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ, των ΗΑΕ, της Ελλάδας, της Αρμενίας και άλλων χωρών σε μια εντυπωσιακή αύξηση της δραστηριότητας τους.
Αποδεικτικά στοιχεία για τον αριθμό αυτών των λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής παρενόχλησης δημοσιογράφων που κριτικάρουν την Τουρκία, και όσων είναι επικριτικοί προς τον πρόεδρο της Τουρκίας ή δηλώνουν αντίθετοι στην πρόσφατη συμμετοχή της Άγκυρας στον πόλεμο κατά της Αρμενίας, έχουν ξένα ΜΜΕ.
Οι λογαριασμοί έχουν ορισμένες ομοιότητες. Οι περισσότεροι περιλαμβάνουν εικόνες από την ιστορία της Τουρκίας, σουλτάνων όπως ο Abdul Hamid II ή συμβόλων που συνδέονται με ακροδεξιές ομάδες στην Τουρκία, όπως ια παράδειγμα οι Γκρίζοι Λύκοι.
Περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα τουρκικές σημαίες ως σύμβολα στους λογαριασμούς τους. Μια νέα τάση στον στρατό των “τρολ” της Άγκυρας είναι ότι οι χρήστες τώρα περιλαμβάνουν σημαίες του Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες που θεωρούν συμμάχους. Αυτές είναι άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως η Λιβύη.
Η εκστρατεία παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της Άγκυρας στοχεύει σε λογαριασμούς στα ΗΑΕ που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ισραήλ-ΗΑΕ ή που είναι επικριτικοί για την Τουρκία.