Kόκκινη χρωστική από καβουρδισμένες κατσαρίδες, παγωτά με κίτρινο υγρό από πρωκτικό αδένα του κάστορα, πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου, μπίρες με υγρό από την ουροδόχο κύστη των ψαριών, εώς και κενώσεις ποντικών… Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Όσον αφορά την κοχενίλη έχουμε αναφερθεί επανελειμένος, είναι μια κόκκινη χρωστική ουσία που προέρχεται από διαφορετικά είδη εντόμων, αφού προηγουμένως ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη και απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία, προσφέρεται ως χρωστική για τα τρόφιμα.
Το Καρμίνιο που απο αυτό παράγεται το καρμινικό οξύ, είναι μια δηλητηριώδη ουσία που παράγει το σκαθάρι για να απωθεί τους εχθρούς του. Στην Ευρώπη τους περασμένους αιώνες χρησιμοποιήθηκε ως μελάνι, χρώμα για τη βαφή ρούχων των ευγενών, των κληρικών και των στολών των στρατιωτικών, καθώς και στη ζωγραφική και τις ταπετσαρίες. Κανείς τότε δεν σκέφτηκε να το προσθέσει στα τρόφιμα.
Η ειρωνεία είναι ότι αυτό πρέπει να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι, αφού πρόκειται για ζωικό οργανισμό. Έτσι, ένας χορτοφάγος μπορεί να φάει μέχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια μέσα στη μέρα, χωρίς να το γνωρίζει. Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε αλκοολούχα ποτά, παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες κ.λπ.), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο χρώμα ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα»…
Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια απαγορεύεται, ενώ οι παιδικές τροφές περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες χρωστικών. Μόνο που οι χρωστικές χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους τρόφιμο που τρώνε τα παιδιά: παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, διάφορα ποτά, κοκα κόλα, κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα , αλλαντικά κλπ.
Ποτέ δεν είπαν πως η ποσότητα χρωστικής που περιέχεται σε ένα τρόφιμο ειναι ασφαλής για τον ενήλικο και μή ασφαλής για τον ανήλικο. Γιατί στον βωμό του κέρδους όλα επιτρέπονται.
Αδιανόητες καταγγελίες για τα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης που φτάνουν στο τραπέζι μας από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ
Το 2018 ο πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός. Έστειλε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ένα κείμενο που καταγγέλλονται πολλές ανάλογες ανατριχιαστικές πληροφορίες, με τίτλο “Ιδού τι τρώμε και με τη βούλα της Ε.Ε.”!
Το δημοσίευμα ανέφερε … ξένα σώματα που επιτρέπεται, βάσει νόμου, να υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα και ο νους του ανθρώπου δε θέλει καν να τα φανταστεί ή, πολλές φορές, να τα ξέρει. Επιτρέπονται όμως σε συγκεκριμένα όρια.
Ο Διεθνής Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (CODEX ALIMENTARIUS) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA, Food and Drug Administration) εχουν εκδώσει εγχειρίδια «Επιτρεπόμενα Υπολείμματα στα Τρόφιμα» (Manual of Defect Foods) που θέτουν τα όρια σε ξένα σώματα που επιτρέπεται να υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη τρόφιμων.
Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) έχει εκδώσει ανάλογο κείμενο που αναφέρεται σε ξένα υλικά στα τρόφιμα.
Αποξηραμένες εκκενώσεις ποντικών & κεφάλια εντόμων
Όπως καταγγέλλει ο κ. Κατσαρός, σύμφωνα με τους ανωτέρω οργανισμούς, επιτρέπεται στους σπόρους κακάο να βρεις μέχρι 20mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) στο κιλό αποξηραμένες κενώσεις ποντικών, μέχρι 60 κεφάλια εντόμων σε μπισκότα με πάστα σύκου, στο σουσάμι μπορεί να βρεις μέχρι 10 αποξηραμένες κενώσεις ποντικού στο κιλό και στην ρίγανη μέχρι 1.250 μέρη εντόμων (φτερά, τρίχες, κεφάλια, πόδια κλπ) ανά 10 γραμμάρια ρίγανης.
Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, στην κανέλα επιτρέπεται να υπάρχουν μέχρι 400 κομμάτια εντόμων ανά 50 γραμμάρια και στα βότανα μέχρι 1.175 κομμάτια εντόμων ανά 10 γραμμάρια βοτάνου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτρεπόμενα σώματα τα όρια των οποίων καθορίζονται από τους παραπάνω Κανονισμούς.
Ενώ απαγορεύεται η παρουσία ολόκληρων εντόμων και άλλων ζωυφίων σε βότανα και μπαχαρικά, επιτρέπεται όμως η παρουσία μερών αυτών και των κενώσεων τους. Μάλιστα, προσδιορίζεται το διαφορετικό ποσοστό εάν είναι σε συμπιεσμένη μορφή ή τριμμένη. Έτσι π.χ. για την ρίγανη εάν είναι συμπιεσμένη, το ποσοστό είναι 300 μέρη εντόμων ανά 10 γραμμάρια, ενώ στην τριμμένη ρίγανη το ποσοστό είναι μέχρι 1.250. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στην τριμμένη ρίγανη τα μέρη εντόμων γίνονται μικρότερα και συνεπώς αυξάνεται ο αριθμός τους.
Για άλλα τρόφιμα, όπως για το στάρι, το όριο είναι πιο συγκεκριμένο: 9 κομμάτια απορριμμάτων ποντικού ανά κιλό σταριού
Για την πάστα σύκου το όριο είναι 13 κεφάλια εντόμων ανά 100 γραμμάρια πάστας σύκων και το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι: που πήγαν τα άλλα μέρη του εντόμου; ή και πώς μόνο τα κεφάλια μπήκαν στην πάστα σύκου;
Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Κατσαρός «όλα τα παραπάνω υπολείμματα επιτρέπονται στα τρόφιμα εντός των αναφερομένων ορίων διότι δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία των καταναλωτών, είναι δηλαδή ασφαλή σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων. Εκείνο που δεν αναφέρουν είναι πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί από κάθε χώρα-μέλος, ούτε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν όταν τα υπολείμματα υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια. Δεν γνωρίζω εάν κάποιος ελεγκτής ποτέ μέτρησε τα τεμάχια απορριμμάτων ποντικού και στο κιλό σταριού βρήκε 11 κομμάτια αντί για 10 που είναι το όριο, και εάν προβληματίστηκε. Πάντως, με βεβαιότητα αναφέρω ότι ποτέ στην χώρα μας δεν αναφέρθηκε ότι τρόφιμο εισαγόμενο ή ντόπιας παραγωγής δεσμεύθηκε επειδή περιείχε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για οιοδήποτε από τα παραπάνω αναφερόμενα υπολείμματα, εκτός εάν περιλαμβάνονται στο γενικό τίτλο ξένα σώματα και μετριέται διαφορετικά.
Σε μια σειρά από τρόφιμα επιτρέπεται μέχρι ενός ποσοστού να είναι με μούχλα ή με σκουλήκια όπως π.χ., στις κονσέρβες ή κατεψυγμένα ροδάκινα επιτρέπεται μούχλα ή σκουλήκια μέχρι 3%. Επίσης μούχλα χαμηλού επιπέδου επιτρέπεται σε κονσέρβες ντομάτας, ντοματόζουμο, κέτσαπ και σάλτσα ντομάτας χωρίς να επισημαίνετε ότι κάποια είδη μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες που είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.
Η παρουσία ακάρεων επιτρέπεται μέχρι 75 ακάρεα σε 100 γραμμάρια μανιτάρια κονσέρβας ή αποξηραμένα, μέχρι 60 ακάρεα στα 100 γραμμάρια κατεψυγμένο μπρόκολο και μέχρι 50 ακάρεα σε 100 γραμμάρια σπανάκι κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα.
Πάντως, εάν βρείτε στα τρόφιμα σας απορρίμματα ποντικών ή πόδια, φτερά κλπ ζωυφίων, ή μούχλα, σκουλήκια και ακάρεα, μην αναρωτηθείτε εάν έχουν ελεγχθεί, εάν εχουν μετρηθεί και εάν είναι εντός ορίων… καλή όρεξη!»