ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απειλήσει με χτυπήματα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, προέβλεψε η αρχισυντάκτρια του Russia Today (RT) Μαργαρίτα Σιμονιάν.

Ο Πούτιν έχει βρεθεί με όλο και πιο τεταμένες σχέσεις με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Μεγάλο μέρος της Δύσης καταδίκασε την εισβολή, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, ως αδικαιολόγητη και ως παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Πολλοί σύμμαχοι προσέφεραν στο Κίεβο δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και πιστώνονται ότι βοήθησαν να αντιστραφεί η ροή του πολέμου υπέρ των Ουκρανών. Η Ρωσία αντέδρασε με οργή σε αυτή τη βοήθεια, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές παρέχοντας στην Ουκρανία όπλα, μερικά από τα οποία φέρεται τώρα να έχουν χρησιμοποιηθεί εντός των ρωσικών συνόρων.

Η Σιμονιάν δήλωσε σε νέα συνέντευξή της ότι πιστεύει πως ο Πούτιν θα δώσει σύντομα στο ΝΑΤΟ ένα “τελεσίγραφο” σχετικά με τη βοήθειά του προς την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Δύση που δίνει δωρεάν όπλα στην εμπόλεμη χώρα “συνιστά συμμετέχον στον πόλεμο”.

“Ένα πρωί θα ξυπνήσουμε και θα ανακαλύψουμε ότι χθες το βράδυ ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξε τελεσίγραφο, λέγοντας ότι αν τα αεροσκάφη F-16 που απογειώνονται από τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών συνεχίσουν να πλήττουν το ρωσικό έδαφος – αν συνεχίσουν να παρέχονται τέτοια όπλα, που μεταφέρονται από τα λιμάνια των εν λόγω χωρών, τότε θα θεωρήσουμε αυτά τα αεροδρόμια και αυτά τα λιμάνια νόμιμους πολεμικούς στόχους”, δήλωσε η Σιμονιάν.

Η Σιμονιάν πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει επίσης το δικαίωμα να δηλώσει, χωρίς τελεσίγραφο, ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι νόμιμοι στόχοι. Αλλά η ίδια εξέφρασε αμφιβολίες ότι ο Πούτιν θα ακολουθήσει αυτή την οδό, λέγοντας ότι “δεν βλέπει άλλη επιλογή” για το πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να τελειώσει η διαμάχη για την ουκρανική βοήθεια.

Το βίντεο με τις δηλώσεις της Σιμονιάν μεταφράστηκε και αναρτήθηκε στο Twitter από τον Άντον Γερασένκο, σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, το πρωί του Σαββάτου. Το RT της Σιμονιάν, μαζί με άλλα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχει σε μεγάλο βαθμό ακολουθήσει τη γραμμή του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μετά την καταστολή των διαφωνιών από την Κρατική Δούμα.

 

 

Η Σιμονιάν και άλλα πρόσωπα της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης έχουν γίνει πρωτοσέλιδα για προηγούμενες απειλές κατά της Ουκρανίας και της Δύσης. Τον περασμένο Απρίλιο, η αρχισυντάκτρια του RT διατύπωσε την ιδέα της “πλήρους καταστροφής” της Ουκρανίας και “ενός πυρηνικού πλήγματος”.

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ασχολείται με τα πρόσφατα χτυπήματα που φέρονται να έγιναν εντός των ρωσικών συνόρων. Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) επιτέθηκαν στη Μόσχα, κατηγορώντας την Ουκρανία παρά το γεγονός ότι οι ουκρανικές αρχές αρνούνται την ευθύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία “έχει το δικαίωμα να προβάλει δύναμη πέρα από τα σύνορά της για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να προβάλει δύναμη στην ίδια την Ουκρανία”. Τα σχόλιά του προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας, με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να λέει ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι αποτελούν πλέον “νόμιμο στρατιωτικό στόχο” για τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, έχουν δηλώσει ότι δεν ανέχονται χτυπήματα εντός των ρωσικών συνόρων.

“Το έχουμε ξαναπεί αυτό, δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι γι’ αυτό”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »