Ξεκίνησε η τελική προώθηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης
Ξεκίνησε γενική επίθεση ο Χαφτάρ και ο LNA με την επιχείρηση Ababil για να ανακτήσει την πρωτεύουσα Τρίπολη από τις πολιτοφυλακές του Σαράι σύμφωνα με την ανακοίνωση πριν λίγο.
Ο Ερντογάν στέλνει ανήλικους Σύριους να πολεμήσουν στη Λιβύη
Μια επίσημη στρατιωτική πηγή της Λιβύης ανέφερε σε μια σύντομη δήλωσή της στο πρακτορείο ειδήσεων North-Press ότι «η επιχείρηση στοχεύει την τουρκική παρουσία συγκεκριμένα στη Λιβύη, και οποιοσδήποτε Τούρκος μαχητής θα είναι στόχος στην επιχείρηση ανάκτησης του λιβυκού εδάφους, μετά τις πρόσφατες τουρκικές παρεμβάσεις.”.
Ο Χαφτάρ μετά την δήλωση του για την κατάργηση της συμφωνίας Skhirat, η οποία καθορίζει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη σε μια εποχή που η Τουρκία και οι πολιτοφυλακές της ξεκίνησαν διαδοχικές επιθέσεις για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Tarhuna, οι οποία ελέγχεται από τον Λιβυκό στρατό, προελαύνει παντού εξοπλισμένος με νέα όπλα.
Τούρκος πολιτικός αναλυτής ανέφερε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δώσει την δέουσα προσοχή στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή της Αιγύπτου, αλλά ούτε των ενδιαφερομένων χωρών (Ελλάδα), σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Javad Kok δήλωσε στην ομιλία του στο ραδιόφωνο του Σπούτνικ ότι η τουρκική κυβέρνηση αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, της Αιγύπτου και άλλων χωρών που επηρεάζονται από τέτοια ενέργεια.
«Η λύση του ζητήματος θα πρέπει να είναι μέσω της διαβούλευσης με τις γειτονικές χώρες και της εξομάλυνσης των σχέσεων, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν έδωσε προσοχή και ξεκίνησε γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή.
”Πόλεμος” Αθήνας-Τρίπολης – Οι ισλαμιστές κατήγγειλαν το τελεσίγραφο κατά Τουρκίας – ”Υποστηρίζετε τον «εγκληματία» Χαφτάρ”
Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης του κορονοϊού, η χώρα μου άρχισε να ανοίγει τα σύνορα με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες ασκώντας πίεση στην ΕΕ», τόνισε ο ίδιος.
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό το ζήτημα έχει σχέση με την τουρκική συμφωνία ναυτικής ασφάλειας με τον Fayez Al-Sarraj, απάντησε: «Η τουρκική κυβέρνηση θεώρησε τη συμφωνία ως μέσο για την κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι εσωτερικές διαφορές στη Λιβύη εμπόδισαν τη διεθνή αναγνώριση της συμφωνίας. Αυτή είναι η θέση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η τουρκική κυβέρνηση βασίζεται στη συμφωνία αυτή για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της».
Δεν γνωρίζουμε αν γνωρίζει κάτι παραπάνω ο Τούρκος αναλυτής ο οποίος προφανώς δεν ανήκει στο ΑΚΡ, αλλά υπάρχουν υπόνοιες για ισχυρό μέτωπο, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου.
Όσο και αν φωνασκεί ο Τούρκος πρόεδρος, το να επιβάλει μια συμφωνία στην Α. Μεσόγειο θέλει πολλά περισσότερα από αυτό, ειδικά τώρα που η χώρα ευρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με το κραχ να είναι πιθανό πιο πολύ από ποτέ.