Η Ελλάδα και το Αιγαίο επίκεντρο των εξελίξεων
Σχέδιο δημιουργίας υδάτινου διαδρόμου Περσικού Κόλπου-Εύξεινου Πόντου θα τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με πληροφορίες των Ιρανών.
Ο υδάτινος αυτός “δρόμος” θα τεθεί σε λειτουργία στο εγγύς μέλλον, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου οδικών και αστικών έργων ανάπτυξης του Ιράν.
Ο Γενικός διευθυντής του ιρανικού υπουργείου Amin Tarafo έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξή του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, λέγοντας: “Ο διάδρομος διέλευσης του Περσικού Κόλπου-Εύξεινου Πόντου θα δημιουργηθεί για την ανάπτυξη της διπλωματίας στον τομέα των μεταφορών από τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη για το κοινό τους όφελος προσδίδοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ανταγωνιστικά σχέδια.
Μετά την πρόταση αυτή από τη χώρα μας (ως διαχειριστής της συμφωνίας) το 2016 και μετά τη διεξαγωγή τεσσάρων γύρων συνομιλιών εμπειρογνωμόνων σε Τεχεράνη, Σόφια, Τιφλίδα, ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων υλοποιείται με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από το Ιράν, την Αρμενία, την Γεωργία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα, στο Ερεβάν.
Δεδομένης της οικονομικής αποδοτικότητας και της ασφάλειάς του έργου, η έναρξη δημιουργίας αυτού του υδάτινου διαδρόμου θα αυξήσει την ταχύτητα του ασιατικού εμπορίου με την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια κοινή πλατφόρμα για το περιφερειακό και διεθνές εμπόριο μεταξύ του Ιράν και των χωρών του Νότιου Καυκάσου και του Εύξεινου Πόντου”, σημείωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Τόνισε επίσης ότι στην συμφωνία για τον υδάτινο διάδρομο Περσικού Κόλπου-Εύξεινου Πόντου μπορεί να προσχωρήσουν και άλλες χώρες εάν τα μέλη συμφωνήσουν.
Πρόκειται σίγουρα για ένα σχέδιο που εφόσον γίνει πράξη θα αλλάξει τον πετρελαϊκό χάρτη και τις ισορροπίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το έργο αυτό όπως και πολλά άλλα που σχεδιάζονται στην περιοχή θα αλλάξουν την εικόνα που γνωρίζουμε έως σήμερα, ενώ η γεωπολιτική και αμυντική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας καλά κρατεί.
Η ουσία όμως είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε έργα τεραστίων διαστάσεων ειδικά σε αυτήν την περιοχή, τα οποία παρεμπιπτόντως θα αναδείξουν το Αιγαίο στην πιο σημαντική θαλάσσια περιοχή του κόσμου, αφού συνδέει την Α.Μεσόγειο με τον Εύξεινο Πόντο και τον Δούναβη στην συνέχεια.
Η Ρωσία ετοιμάζει την κατασκευή μιας τεράστιας διώρυγας η οποία θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό, παρακάμπτοντας το Βόσπορο και ακυρώνοντας τα σχέδια της Άγκυρας, ενώ οι Κινέζοι με το Ιράν επιζητούν έξοδο στον Εύξεινο Πόντο, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζει το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Τεράστια σχέδια τα οποία μόνο η Κίνα μπορεί να χρηματοδοτήσει.