Πυρετός” για το εξοπλιστικό – “Αστακός” ο Έβρος
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζονται για νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Έβρου και των νησιών, μέσω μεταναστευτικών πιέσεων.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς τη Θεσσαλονίκη, όπως μετέδωσε το δελτίο του ΣΚΑΪ.
Πολλοί ζητούν άσυλο ως αντιφρονούντες του Ερντογάν, ενώ σχεδόν καθημερινά αστυνομικό προσωπικό, συνοριοφύλακες και στρατιώτες προβαίνουν σε αποτροπές που κινούνται αριθμητικά από 200 έως 400 άτομα.
Τα νέα στοιχεία αφορούν την εξοπλιστική οχύρωση του Έβρου με τα εξής:
Τρία μεγάλα μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων σε διάφορες γλώσσες και ανυπόφορων ήχων υψηλής συχνότητας.
Τέσσερα drones εναέριας παρακολούθησης.
15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες.
10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών.
5 φουσκωτές βάρκες.
Υπάρχει η σκέψη για τετράτροχες «γουρούνες» και μοτοσικλέτες για περιπολίες.
Παράλληλα, θα ακολουθήσει και αριθμητική ενίσχυση με 1.000 αστυνομικούς (μόνιμη δύναμη 400, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου), με 150 άτομα από το σχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ», με 150 φύλακες από τη δύναμη της Frontex, καθώς και με 400 συνοριοφύλακες (265 στην Ορεστιάδα και 135 στην Αλεξανδρούπολη).
Ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία: στις Φέρες (στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη), στον Άρδα ποταμό και στο Τυχερό Έβρου.
Τι θα γίνει με το εξοπλιστικό
Η συνολική εικόνα και οι χειρισμοί για τα εξοπλιστικά προγράμματα γίνονται από μια πολύ κλειστή ομάδα στην οποία μετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό, το διπλωματικό γραφείο του υπό την κ. Σουρανή, ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο υπ. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ.
Οι πληροφορίες προϊδεάζουν για σημαντικές και γρήγορες κινήσεις, οι οποίες θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τις Ε.Δ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν πυκνώσει οι επαφές με ξένα funds για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η ΕΑΒ, η ΕΒΟ και τα αδρανή ναυπηγεία της χώρας φέρονται να είναι αντικείμενο προωθημένων συζητήσεων με funds από χώρες που έχουν προηγμένη αμυντική βιομηχανία, όπως π.χ. το Ισραήλ, αλλά όχι μόνο.
Τις επόμενες ημέρες, πιθανό ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, να παραδώσει την λίστα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα λάβει και την τελική απόφαση για το κατά πόσο και πως θα ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Ενίσχυση Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού
Και την στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται να εξασφαλίζει το αργοπορημένο πρόγραμμα υποστήριξης των Mirage, επιπλέον όπλα για τον υφιστάμενο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών αλλά και μια επιπλέον στρατηγική αεροπορική πλατφόρμα που είναι τα Rafale, στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει ακόμη πονοκέφαλος διότι τα πλοία είναι σαν μια ολόκληρη πτέρυγα μάχης ή σαν έναν μεγάλο σχηματισμό του στρατού ξηράς. Κάθε κύρια μονάδα επιφανείας και ένα δις ευρώ, αναφέρει το hellasjournal.com
Το μόνο δεδομένο για τις νέες κύριες μονάδες επιφανείας του Ελληνικού στόλου, εξηγούσαν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, εφόσον οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού απαιτούν φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, το οικονομικό ύψος για κάθε πλοίο κυμαίνεται περίπου στο ένα δις.
Αν μάλιστα σύμφωνα με την πάγια απαίτηση του ΠΝ είναι ενισχυμένα αυτά τα πλοία σε ηλεκτρονικά και όπλα στον τομέα της Α/Α άμυνας, το κόστος αγγίζει περίπου το ενάμιση δις με μικρές αποκλίσεις αναλόγως της κατασκευάστριας εταιρίας.
Και εδώ οι ίδιες πηγές τοποθετούν έναν σημαντικό «αστερίσκο» σημειώνοντας πως δεν γίνονται όλες οι υποψήφιες φρεγάτες αντιαεροπορικές για άμυνα περιοχής.
Απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για να είναι αντιαεροπορικό ένα πολεμικό πλοίο, εκτός του ηλεκτρονικού συστήματος άμυνας και του ραντάρ, όπως παραδείγματος χάριν το εκτόπισμά του, που θα πρέπει να συνδυαστεί με το αντιαεροπορικό όπλο που θα τοποθετηθεί πάνω στη φρεγάτα.
Συζητήσεις όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο δεν γίνονται μόνο με τη Γαλλία, αλλά και με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπ. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ Κ. Φλώρο και Στ. Πετράκη, δόθηκε αποφασιστική ώθηση για την επιτάχυνση των εξοπλισμών.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σχεδόν κλεισμένη η «αμυντική συμφωνία» με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει σε πρώτη φάση την προμήθεια 20 (και όχι 18) Ραφάλ, όπως και την τεχνική υποστήριξη των Mirage που διαθέτουμε, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων Exocet και Scalp. Είναι πολύ πιθανόν η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει την Παρασκευή 10/9 το πρωί, σε συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ε. Μακρόν, πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που θα γίνει στην Κορσική.
Διπλωματικός “πυρετός” από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση παράλληλα επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση του «διπλωματικού τείχους» που έχει χτίσει απέναντι στην πειρατική συμπεριφορά της Αγκυρας και ακόμα περισσότερο στους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Δένδιας παρέδωσε στον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρεζ επιστολή του Κ. Μητσοτάκη στην οποία ο πρωθυπουργός παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας και τις απειλές για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργεί.
Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση συνειδητά δεν ακολουθεί την ξέφρενη και πολεμική ρητορική της Αγκυρας, σε μια προσπάθεια -επιτυχή μέχρι στιγμής- να μην αποσπάσουν τις εντυπώσεις οι πολεμοχαρείς κορόνες και η πλειοδοσία σε εχθροπάθεια, αλλά να αναδειχθεί ο ρόλος της Τουρκίας ως ευρύτερου παράγοντα αποσταθεροποίησης και όχι μόνο στην Αν. Μεσόγειο.
«Διπλωματική εγρήγορση, ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα» είναι ο βασικός “πυλώνας”. Όπως φαίνεται έχει εξασφαλίσει στη χώρα σημαντικούς σημάχους, παλιούς και νέους.
Η διεθνής υποστήριξη που απολαμβάνει η χώρα περιλαμβάνει ακόμα και χώρες οι οποίες δεν θα ήθελαν ίσως να την εκφράσουν, καθώς έχουν ισχυρά συμφέροντα στην Τουρκία, αναφέρει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, στον “Ελεύθερο Τύπο”. Ωστόσο οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς, που κινούνται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έχουν υποχρεώσει ακόμα και τέτοιες χώρες να σταθούν έστω και ρηματικά στο πλάι της.