ην απόφαση για ολοένα και στενότερη συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ Αλέξη Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ Ρουγάιλι, με τον οποίο και είχαν εκτενείς επαφές για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπως αντίστοιχα ήταν και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου – ΗΑΕ – Σαουδικής Αραβίας, ενισχύει το μέτωπο απέναντι στον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, που δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργειών και συνεργασιών.
Χθες, ο κ. Φλώρος και ο Σαουδάραβας ομόλογός του παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της διμερούς αεροπορικής άσκησης «Falcon Eye II». Η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) συμμετείχε στην άσκηση με τέσσερα F-16, τα οποία πραγματοποίησαν σειρά σεναρίων, για πρώτη φορά σε σαουδαραβικό έδαφος. Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της διμερούς άσκησης («Falcon Eye I»), τότε με τη συμμετοχή σαουδαραβικών F-15, τα οποία επιχείρησαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Aυτές οι εικόνες προβληματίζουν την Άγκυρα, με τα ΜΜΕ τους να αναφέρου τα εξής:
”Τα ελληνικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν για πρώτη φορά, η Σαουδική Αραβία . Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε επίσημους ιστότοπους αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την αντι-Τουρκική συμμαχία.νΤον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία έστειλε πολεμικά αεροσκάφη F-15 στη βάση της Σούδας στην Κρήτη”, αναφέρουν οι Τούρκοι.
Η σταδιακή ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία αποτελεί το τελευταίο σκέλος της προσπάθειας της Ελλάδας να αποκτήσει έρεισμα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Μετά την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Σαουδική Αραβία αποτελεί μια χώρα η οποία σε γενικές γραμμές εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει στα πολλαπλά και πολυμερή σχήματα συνεργασίας.