Όσα ισχύουν για την εστίαση
Μια νέα «κανονικότητα» μπαίνει σε εφαρμογή από την Παρασκευή για την εστίαση, με τα καταστήματα να σημαδεύονται, με ναζιστικές μεθόδους, και τους πελάτες να διαχωρίζονται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες ο έλεγχος θα γίνεται με το app με τίτλο «COVID Free GR».

Τα νέα μέτρα για την εστίαση και τη διασκέδαση

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξειδίκευσαν την Τρίτη (13/07) τα μέτρα που θα ισχύουν από την Παρασκευή (16/07) και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στα καταστήματα εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας.

Συγκεκριμένα, οι κλειστοί χώροι εστίασης, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι θα μπορούν να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες και με την πληρότητα να μην υπερβαίνει το 85%.

Ειδικότερα, για τα κέντρα διασκέδασης επισημάνθηκε πως θα λειτουργούν με την ίδια πληρότητα (85%) και υπό τους όρους που έχουν ανακοινωθεί για τους αμιγείς χώρους.

Ακόμα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα λειτουργούν ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) ή μεικτούς (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ή/και με όσους έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ).

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα που απηύθυνε τη Δευτέρα (12/07), οι επιχειρήσεις της εστίασης και της ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους πελάτες.

Ειδική σήμανση στην είσοδο και κυρώσεις στους παραβάτες

Οι επιχειρήσεις καλούνται να έχουν ειδική σήμανση στην είσοδο των καταστημάτων τους ώστε οι πελάτες να πληροφορούνται τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του χώρου (αμιγώς με εμβολιασμένους ή μεικτός) όσο και για το αν οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για εκείνους που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα.

Αναλυτικά, στην πρώτη παράβαση, για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., η λειτουργία τους θα τίθεται σε επταήμερη αναστολή και θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ, από την επομένη της παράβασης.

Για όσα καταστήματα είναι άνω των 200 τ.μ., προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας θα έχει την ίδια διάρκεια.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, όλα τα καταστήματα -ανεξαρτήτως εμβαδού- θα τίθενται σε αναστολή λειτουργίας 15 ημερών και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας των καταστημάτων για 60 ημέρες.

Επισημαίνεται, δε, πως σε όλες τις περιπτώσεις οι ημέρες που αναφέρονται είναι ημερολογιακές.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή «COVID Free GR»

Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας συνέντευξης Τύπου, ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την εφαρμογή «COVID Free GR» μέσω της οποίας θα γίνεται έλεγχος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος θα «κατεβάζει» δωρεάν (βρίσκεται εδώ καθώς και στο Play Store και στο App Store) την εφαρμογή και όταν θα σκανάρονται τα απαραίτητα έγγραφα, θα ανάβουν τρεις χρωματιστές ενδείξεις.

Αυτές είναι:

Πράσινο χρώμα αν είναι εμβολιασμένος (14 ημέρες μετά τη β’ δόση).
Κίτρινο χρώμα αν έχει αρνητικό τεστ (72 ώρες για PCR ή 48 ώρες για rapid).
Κόκκινο χρώμα για τους ανεμβολίαστους.
Η εφαρμογή λειτουργεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή tablet με λογισμικό Android ή iOS.

Ο έλεγχος του πελάτη θα γίνεται με το σκανάρισμα του QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού και επισημαίνεται πως δεν αποθηκεύονται ούτε προσωπικά δεδομένα ούτε ιστορικό επαληθεύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »