Όλο και πιο πιθανό το σενάριο να παραταθούν τα μέτρα Με το νέο lockdown να κάνει “πρεμιέρα” σήμερα σε όλη την Ελλάδα, οι φόβοι πως μπορεί να “χαθούν” τα Χριστούγεννα, αλλά και το ενδεχόμενο ενός ακόμη lockdown, αρχίζουν να φαίνονται πιο κοντινοί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε μιλώντας στον Alpha, και σε ερώτηση αν απαιτείται χαμηλό τριψήφιο νούμερο, 300-400 κρούσματα ημερησίως, για άρση του lockdown, απάντησε ότι «γι’ αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα»
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία
Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς με κορονοϊό τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την πρώτη περίοδο της επιδημίας πέρσι την άνοιξη, ενώ ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι μόλις το τελευταίο 24ωρο είχαμε 295 εισαγωγές ασθενών με Covid. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτόπουλος σήμερα είναι διασωληνωμένοι 200 ασθενείς ενώ στο αποκορύφωμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 100.
«Υπάρχει έντονη επιδημιολογική επιβάρυνση τις τελευταίες μέρες και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ένας ισχυρός δείκτης και ένας βασικός δείκτης λήψης αποφάσεων. Μιλάμε για ένα διπλασιασμό σε σχέση με εκείνη την εποχή» είπε στο OPEN TV ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Το σύστημα δείχνει ότι αυτήν τη στιγμή έχει χωρητικότητα αλλά αν δεν προσέξουμε αυτές οι εφεδρείες αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα θα εξαντληθούν κάποια στιγμή και θα βιώσουμε σκηνές που δεν θα θέλαμε να τις βιώσουμε. Και αυτός είναι ο λόγος της απόφασης για το γενικό αποκλεισμό».
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πίσης ότι ορθώς ελήφθη από την κυβέρνηση η απόφαση για καθολικό lockdown. Εκτίμησε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα ευλαβικά και επιδείξουν οι πολίτες συνέπεια, τα μέτρα θα αποδώσουν.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνουμε γιορτές με καραντίνα. «Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών σε 3-4 εβδομάδες. Αυτοί θα μας δείξουν πώς θα πορευτούμε». Αναφερόμενος στο εμβόλιο τόνισε ότι υπάρχει φως στο τούνελ καθώς έχουν προκριθεί 2-3 μεταξύ των οποίων και αυτό της Οξφόρδης, ενώ αναμένεται να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.
Επιπλέον, την εκθετική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού που έχουν καταγράψει οι ειδικοί και που οδήγησε την κυβέρνηση στο να πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε γενικό lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους οχτώ συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού.
Όπως είπε, στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος «την αποτύπωση της διασποράς θα την έχουμε και την επόμενη εβδομάδα».
Ο κ. Γώγος έκανε λόγο για τρομακτικά επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για lockdown κάνοντας λόγο για «σχεδόν κάθετη άνοδο στην καμπύλη και αυτό δεν συμβαίνει πολλές φορές».
Ερωτηθείς, δε, για τις εικόνες μαζικής μετακίνησης προς την επαρχία των κατοίκων της Αττικής ο κ. Γώγος απάντησε ότι «θα το δούμε αν επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να έχει την μικρή δυνατή επιβάρυνηση αν και μας δημιουργεί μια ανησυχία».
«Ο ιός μπορεί να εμφανίσει τέτοιες αιφνίδιες εικόνες και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων μέτρων, υπήρχε αδήριτη ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα» εξήγησε ο κ. Γώγος αναφέροντας χαρακτηριστικα ότι «μπορεί να κανουμε και δύο φορές την ημέρα τηλεδιασκέψεις για να πιάσουμε τις γρήγορες επιδημιολογικές αλλαγές των δεδομένων».
Στόχος των ειδικών, όπως εξήγησε, είναι ο ρυθμος μεταδοτικότητας R0 του κορονοϊού να μειωθεί στη μονάδα για το Rt. «Αν το Rt πάει στο 1,1 ή στο 1,2 σημαίνει ότι αρχίζει και καλπάζει ο ιός καθώς υπάρχει πολλαπλασία έκθεση».
«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να τηρήσει τα συγκεκριμένα μέτρα που δεν είναι τοσο βαριά οσο τον Μάρτιο. Η διαφορά ήταν ότι τότε τρομάξαμε γιατί είδαμε ότι μπορεί να πεθάνει κόσμος γιατί τα συστήματα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένα καθώς δεν υπήρχαν θεραπευτικά δεδομένα, δεδομένα πρόληψης, ούτε καν για τις μάσκες δεν ξέραμε αν βοηθάνε ή όχι» κατέληξε ο κ. Γώγος.
Καθόλου απίθανο και νέο lockdown
Το ενδεχόμενο να πάμε και σε ένα τρίτο lockdown άφησε ανοιχτό η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στο OPEN TV.
«Ο ιός είναι εδώ. Και δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισβητήσεις». Σύμφωνα με την ίδια τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια κανονικά (ιλαρά, κοκίτη κ.α.) σε αντίθεση με το πρώτο lockdown που κάποια παιδιά καθυστέρησαν να τα κάνουν.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης η κ. Παπαευαγγέλου δεν συστήνει εμβολιασμό γρίπης σε παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας ενώ θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Ούτε όμως και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου χρειάζεται να το κάνουν όλοι. «Πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ευπαθείς ομάδες. Όχι όμως όλοι. Η Εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει κάνει συστάσεις τις οποίες και πρέπει να ακολουθούμε».
Όπως φαίνεται, θα πρέπει να πορευτούμε με τα μέτρα αυτά να επαναλαμβάνονται για αρκετούς μήνες ακόμη.