Πιθανό σενάριο σοβαρών επεισοδίων μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην περιοχή
Μετά την ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου μεταφορών, με την οποία προσφέρθηκε στο ΝΑΤΟ η χρήση του εναέριου χώρου της Κριμαίας, εν μέσω τουρκο-αμερικανικής ναυτικής άσκησης, είχαμε την άμεση αντίδραση της ρωσικής πλευράς.
«Το χειρότερο σενάριο για το ΝΑΤΟ θα ήταν οποιαδήποτε απώλεια αεροσκαφών του στην Κριμαία. Η Ρωσία θα αξιολογήσει ως παραβίαση του εναερίου χώρου της και επιθετικότητα, οποιαδήποτε πτήση αεροσκάφους της Συμμαχίας στη Χερσόνησο και με αυτό το σκεπτικό θα καταρρίπτει κάθε ξένο αεροσκάφος με προληπτικές επιθέσεις», τονίζει Ρώσος ειδικός.
Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, το ΝΑΤΟ καθοδήγησε το ουκρανικό υπουργείο να εκδώσει την επίμαχη οδηγία και, ως εκ τούτου, πιθανότατα να υπάρξουν επεισόδια και σοβαρές προκλήσεις στον εναέριο χώρο της Κριμαίας, ο οποίος όμως είναι μια από τις πιο προστατευμένες περιοχές του κόσμου”.
«Λαμβάνοντας υπόψη το ενημερωτικό δελτίο του EASA σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Συμφερούπολης και την κατάργηση των περιορισμών της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ για τις πτήσεις στο FIR της Κριμαίας, προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί αυτό το κομμάτι του εναέριου χώρου για τις αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, που αφορά την μεταφορά στρατευμάτων.
Ελπίζουμε για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην παρακολούθηση της κατάστασης του αέρα κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία», ανέφερε σύμφωνα με άρθρο μας η ουκρανική υπηρεσία τύπου του υπουργείου υποδομών.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιγκάλ, μετά από πρόσφατη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, είχε δηλώσει ότι η χώρα του κινείται για την επέκταση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Επιπλέον, για το 2021 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά από κοινές ασκήσεις με τις χώρες της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων «Άφθαρτη Ανθεκτικότητα» στην Οδησσό.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να δούμε σύντομα “επεισόδια” κοντά στην Κριμαία από ουκρανικά και νατοϊκά αεροσκάφη με ρωσικά μαχητικά, λόγω της προσάρτησης της Χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014 και τις γνωστές αντιδράσεις με το εμπάργκο της δύσης.
Το ΝΑΤΟ ως γνωστό δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και την καλεί συνεχώς να παραδώσει τον έλεγχο της περιοχής στην Ουκρανία.
Η Συμμαχία εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο εκ μέρους των αρχών σε σχέση με τους Ουκρανούς, του Τατάρους της Κριμαίας και άλλες εθνότητες, ενώ εμπλέκεται και η Τουρκία στην περιοχή με άγνωστα προς το παρόν αποτελέσματα.
Η Μόσχα όμως από την πλευρά της προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια και μεταφέρει μυστικά, δυνάμεις, αεροσκάφη της στρατηγικής αεροπορίας και πυραύλους στην Κριμαία αναμένοντας πιθανόν εξελίξεις ειδικά σε αυτήν την περιοχή.