Σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs και της JP Morgan για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία μετά την επέλαση του κορωνοϊού που «πάγωσε» όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Aν τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα για αναπτυγμένες οικονομίες που παράγουν τότε γίνεται κατανοητό τι θα συμβεί με την ελληνική η οποία δεν παράγει απολύτως τίποτα και εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό, δηλαδή από την μεταφορά ανθρώπων.
Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προωθούν σχέδια στήριξης των οικονομιών ύψους 18 τρισ. δολαρίων, τα οποία όμως κρίνονται ανεπαρκή.
Το τρέχον τρίμηνο η βουτιά στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008, προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπολογίζει ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο οι οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο.
Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν στη συνέχεια παραμένει ανοιχτό ερώτημα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα ανοίξουν και πάλι καταστήματα, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής ή πότε θα μπορούμε και πάλι να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε κανονικά.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του Covid19 φαίνεται να φτάνει στην κορύφωσή του παγκοσμίως και επομένως περιμένουμε την πτώση, αλλά τα κακά νέα όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι πως «αυτή η βελτίωση είναι πιθανότατα άμεση συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσε να ανατραπεί πολύ γρήγορα εάν οι άνθρωποι απλώς επέστρεφαν στις δουλειές τους».
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs οι προσπάθειες ανά τον κόσμο να διατηρηθεί η ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα και συνολικά ο πλούσιος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
«Η απάντηση στην Ευρώπη θα πρέπει να ανέβει βαθμίδα, μέσω μεγαλύτερης (και ιδανικά κεντρικά χρηματοδοτούμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης και ενός πιο αντισυμβατικού “ό,τι χρειαστεί” για να διασωθεί η ενότητα της Ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείωμα του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για την ένωση.
Η JPMorgan είναι η τελευταία από τις μεγάλες τράπεζες που περιέκοψε εκ νέου τις προβλέψεις της για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τους οικονομολόγους της να αναμένουν πλέον “βουτιά” της τάξης του 40%. Η προηγούμενη εκτίμησή της επενδυτικής τράπεζας έκανε λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 25% στο δεύτερο τρίμηνο.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη Πέμπτη, που έδειξαν ότι επιπλέον 6,6 εκατ. εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία.
Συνολικά περισσότεροι από 16 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καταδεικνύοντας πόσο “βαρύς” είναι ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία.
Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες θέσεων εργασίας καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση, με τους οικονομολόγους της JPMorgan να εκτιμούν μάλιστα ότι ο αριθμός των Αμερικανών που θα χάσουν τη δουλειά τους μπορεί να ανέλθει στα 25 εκατ. τον Απρίλιο και το ποσοστό της ανεργίας να “χτυπήσει” το 20%.
Οι μεγάλες τράπεζες προσπαθούν θα υπολογίζουν τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού, με αρκετές εξ αυτών να περιμένουν πλέον πτώση του ΑΕΠ άνω του 30% στο δεύτερο τρίμηνο.
Η Morgan Stanley, για παράδειγμα, αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το δεύτερο τρίμηνο μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τις απολεσθείσες θέσεις εργασίας και την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που “κατέβασαν ρολά” τον Μάρτιο. Η τράπεζα αναμένει τώρα πτώση του ΑΕΠ κατά 38%, από 30% που ήταν η αρχική εκτίμησή της.
Και οι αναθεωρήσεις επί τα χείρω δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατα, ο επενδυτικός γίγαντας PIMCO ανέφερε ότι αναμένει επίσης πτώση του ΑΕΠ κατά 30% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση 5% στο σύνολο του 2020, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 28% το τρέχον τρίμηνο, τονίζοντας μάλιστα ότι “η πτώση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη”.
“Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον βλέπουμε πια λιγότερες πιθανότητες για σημαντική ανάκαμψή της τους προσεχείς μήνες σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της JPMorgan στην πρόσφατη ανάλυσή τους
“Ως αποτέλεσμα, αναθεωρήσαμε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις μας για μια ακόμη φορά και πλέον αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού της ανεργίας από ό,τι είχαμε υπολογίσει”, προσθέτουν.