Υπάρχει κανείς που να γνωρίζει με βεβαιότητα αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία;

Οι ειδήσεις που έρχονται από το χώρο της διατροφής καθημερινά γίνονται χειρότερες για το μέλλον που όλους μας περιμένει και έτσι μετά το συνθετικό κρέας σύντομα θα έχουμε στα πιάτα μας και το συνθετικό ψάρι, το οποίο θα… εκτυπώνεται σε εκτυπωτή 3D!

Η Steakholder Foods, μια startup με έδρα το Ισραήλ, έφτιαξε ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο κομμάτι τσιπούρας – «ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία τροφίμων» αναφέρει ο CEO της εταιρείας, Άρικ Κάουφμαν.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Umami Meats,την γνωστή εταιρεία στην παραγωγή συνθετικού κρέατος που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, για τη δημιουργία του φιλέτου.

«Σε αυτή την πρώτη δοκιμή, παρουσιάσαμε ένα εργαστηριακό προϊόν που ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας ακριβώς όπως πρέπει να είναι το ψάρι», λέει ο Μιχίρ Περσχάντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Umami Meats.

Το προϊόν ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα, ακριβώς όπως ένα αληθινό ψάρι. Τα εργαστηριακά θαλασσινά και το κρέας, οι δημιουργοί τους λένε πως είναι αληθινές πρωτεΐνες που καλλιεργούνται εργαστηριακά με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Αυτή η εκκολαπτόμενη βιομηχανία στοχεύει να πετύχει παρόμοια γεύση με το συμβατικό κρέας χωρίς κόστος για τα ίδια τα ζώα και το περιβάλλον.

Όμως ποιος πραγματικά μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα είναι ασφαλές προς βρώση για τους ανθρώπους; Τα αποτελέσματα τέτοιων «καινοτομιών» γίνονται γνωστά μετά από πολλά χρόνια.

«Εξακολουθούμε να τρώμε και να καταναλώνουμε κρέας με τον τρόπο που το καταναλώναμε χιλιάδες χρόνια πριν», λέει ο Κάουφμαν στο CNNi, «οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρέας».

Πριν… εκτυπώσει ένα φιλέτο ψαριού, η Steakholder Foods είχε επικεντρωθεί στο προϊόν από το οποίο πήρε το όνομά της∙ την μπριζόλα (steak).

Η διαδικασία της καλλιέργειας κρέατος ξεκινάει με βλαστοκύτταρα από ζώα, που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρες, σύμφωνα με τον Όριτ Γκόλντμαν, αντιπρόεδρο της εταιρείας.

Τα κύτταρα διαχωρίζονται σε κύτταρα μυών ή κύτταρα λίπους και τελικά σχηματίζουν τους ιστούς που θα γίνουν το τελικό προϊόν κρέατος.

Αυτά τα κύτταρα μυών και λίπους μετατρέπονται σε βιο-μελάνια και τοποθετούνται στον τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Πριν την εκτύπωση, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το ποσοστό λίπους που επιθυμεί στο κρέας του. Ο Κάουφμαν επισημαίνει ότι οι μπριζόλες που εκτυπώνονται τώρα δεν έχουν ακριβώς την ίδια γεύση και υφή με τις αληθινές, αλλά είναι σίγουρος ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο κλάδος του εργαστηριακού κρέατος και των θαλασσινών είναι σχετικά νεοεισερχόμενος στην ευρύτερη σκηνή των εναλλακτικών πρωτεϊνών, που περιλαμβάνει γνωστότερες εταιρείες που κατασκευάζουν φυτικό κρέας, όπως η Beyond Meat και η Impossible Foods.

Ξεκίνησε το 2006 ως έρευνα της NASA η παραγωγή συνθετικού κρέατος και έχει διογκωθεί κατά την τελευταία δεκαετία με πάνω από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επικεντρώνονται σε όλα τα είδη εργαστηριακού κρέατος.

Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η αλήθεια όμως είναι πως ούτε αυτοί ξέρουν, όλα θα φανούν στην πορεία…

Αυτή τη στιγμή η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος είναι εμπορικά διαθέσιμα!

«Η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει κάποια διστακτικότητα από την πλευρά των καταναλωτών», επισημαίνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπλοκ (το ωραίο είναι ότι απορεί κιόλας) του UC Davis της Καλιφόρνια.

«Η αποδοχή από τους καταναλωτές θα αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η βιομηχανία αυτή, και θα πρέπει να σκεφτεί πολύ πώς θα λανσάρει τα προϊόντα της στην αγορά».

Θα πει κάποιος πως οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να προτιμούν στο τέλος συνθετικό κρέας και συνθετικό ψάρι. Πολύ απλά, όπως το είπαν και στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, κάποια στιγμή το να αγοράσει κάποιος ψάρι που ψαρεύτηκε από τη θάλασσα ή από ένα ποτάμι θα κοστίζει… 500 €.

Έτσι θα περάσουν τα νέα τους επιτεύγματα, με το φθηνό κόστος. Γιατί όλοι ξέρουν πως το κόστος ζωής θα συνεχίσει να ανεβαίνει τεχνηέντως.

Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την Ανθρωπότητα καθώς οι εξτρεμιστικοί διεθνείς κύκλοι που επί της ουσίας ελέγχουν τον πλανήτη (τουλάχιστον στην Δύση) θέλουν να επιβάλουν στους ανθρώπους την βρώση του λεγόμενου «συνθετικού κρέατος» που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο και ήδη 90 εταιρείες το «καλλιεργούν».

Μία εξέλιξη που μέχρι τώρα υπήρχε ως προοπτική μόνο σε ταινίες του κινηματογράφου, αλλά τελικά επρόκειτο για προδιαγεγραμμένες εξελίξεις που έπρεπε με κάποιο τρόπο να προαναγγελθούν για να τις αποδεχτούν πιο εύκολα τα κοινωνικά στρώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You missed

Άσχετα εάν κάποιος θεωρεί τον Άρμστρονγκ, ως αξιόπιστο αναλυτή ή όχι καθώς βαρύνεται με πολλές κατηγορίες ακόμη και για απάτες, εντούτοις αυτά που λέει έχουν μια συγκεκριμένη συνάφεια με την σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Σε ερώτηση εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρεωκοπήσει εάν οι χώρες σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να το αγοράζουν απάντησε: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεωκοπήσουν από το 2025 και μετά , αλλά πιθανότατα ταυτό θα γίνει ο 2027. Δεν είναι όμως μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη βρίσκεται στην ίδια βάρκα. Το ίδιο και η Ιαπωνία. Γι’ αυτό χρειάζονται πόλεμο. Νομίζουν ότι πηγαίνοντας σε πόλεμο, αυτή είναι η καλύτερη δικαιολογία για την αθέτηση του χρέους. Απλώς δεν θα πληρώσουν την Κίνα. Αν προσπαθήσουν να πουλήσουν το χρέος τους – καλή τύχη. Δεν το εξαργυρώνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Έτσι, μόλις συμβεί αυτό, μπαίνεις σε πόλεμο, αυτή είναι η δικαιολογία τους για να καταρρεύσει όλο αυτό το χρέος, το οποίο πλήττει τις συντάξεις κ.λπ. Τότε θα μπορέσουν να κατηγορήσουν τον Πούτιν. Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Μπάιντεν όταν είπε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι αποτελέσματα του Πούτιν. Στη συνέχεια, με όλο το CBDC (το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας) το ΔΝΤ έχει ήδη ολοκληρώσει το ψηφιακό του νόμισμα και θέλουν αυτό να αντικαταστήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα για όλο τον κόσμο. . . Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατηθούν στην εξουσία. Κανείς δεν θέλει να τα παρατήσει». Σε ερώτηση τι πρέπει να κάνει τώρα ο απλός άνθρωπος ο Άρμστρονγκ είπε με : «Νομίζω ότι χρειάζεστε, με ασφάλεια, προμήθεια τροφίμων δύο ετών. . . .Αυτό έχω. Δεν είναι μόνο ότι οι τιμές θα ανέβουν, αλλά κυρίως επειδή θα υπάρξουν ελλείψεις. Τότε, δεν ξέρετε τι θα κάνουν με το νόμισμα. . . . Θα κάνουν ό,τι πρέπει για να επιβιώσουν. Αυτό κάνουν πάντα οι κυβερνήσεις». Ο Άρμστρονγκ έχει πει εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι θα αγοράζουν χρυσό και ασήμι όταν η πίστη στην κυβέρνηση καταρρεύσει. Αυτό ακριβώς βλέπει ο Άρμστρονγκ σε όλο τον κόσμο σήμερα. Ο χρυσός αναπηδά γύρω από το επίπεδο των 2.300 δολαρίων και ο Άρμστρονγκ βλέπει “ένα νέο ράλι χρυσού και αργύρου έρχεται σύντομα”. Πιο συγκεκριμένα η τιμή του χρυσού από τα 1.200 περίπου δολάρια η ουγγιά που ήταν το 2016 έχει φτάσει πλέον να διαπραγματεύεται στα 2.400$ και αυτό με συνεχείς τάσεις ανόδου. Ο πόλεμος έρχεται επίσης αργά αλλά σταθερά με την ανακοίνωση ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όταν ξεκινήσει ο επόμενος πόλεμος, ο Άρμστρονγκ προειδοποιεί: «Θα πρέπει να παρακολουθείτε την τράπεζα γιατί τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν. Κανείς δεν θα θέλει να αγοράσει κρατικό χρέος». Ο Άρμστρονγκ προβλέπει επίσης μια μεγάλη στροφή στις 7 Μαΐου της επόμενης εβδομάδας. Ο Άρμστρονγκ προβλέπει ότι μια ύφεση θα ξεκινήσει τότε και θα συνεχιστεί μέχρι το 2028. Το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται. Βέβαια ο ίδιος είχε προχωρήσει και σε άλλες προβλέψεις στο παρελθόν οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν,. Άσχετα όμως από τις ημερομηνίες το γενικότερο πλαίσιο με το αμερικανικό χρέος και κατά το πόσο αυτό συνδέεται με την κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και το ψηφιακό νόμισμα δεν μπορεί να απορριφθεί ως μη ρεαλιστικό.

Translate »