Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας εμπόδισε με απόφασή του χθες την υποβολή νέων αιτήσεων από άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστατεύει από απέλαση τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, γνωστοί και ως «Ονειροπόλοι», με τον δικαστή να τονίζει ωστόσο πως εκατοντάδες χιλιάδες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα δεν θα επηρεαστούν μέχρι νεότερες δικαστικές αποφάσεις.

Ο δικαστής Άντριου Χάνεν συντάχθηκε με μια ομάδα Πολιτειών που έχει υποβάλει αγωγές για να τερματίσει το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), υποστηρίζοντας ότι θεσπίστηκε παράνομα από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το πρόγραμμα, που προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, δημιουργήθηκε το 2012 από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του το πολέμησε σφόδρα και προσπάθησε να το ακυρώσει.

Ο Χάνεν έκρινε ότι το DACA παραβίαζε τον Νόμο περί Διοικητικής Διαδικασίας (APA) όταν δημιουργήθηκε, αλλά είπε ότι από τη στιγμή που τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα – σχεδόν 650.000 – η απόφασή του δεν θα αφορά προσωρινά τις υποθέσεις τους και τις αιτήσεις τους ανανέωσης.

«Για να είμαι ξεκάθαρος», είπε ο δικαστής, η απόφαση δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απέλαση ή ποινική διώξη εναντίον οποιουδήποτε αποδέκτη του προγράμματος DACA.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα, όπως προβλέπει μια εντολή ενός ομοσπονδιακού δικαστή σε μια ξεχωριστή υπόθεση, αλλά ότι δεν μπορεί αυτές να τις εγκρίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »