Ο παμπόνηρος Ανατολίτης όμως βρέθηκε απέναντι στον άξονα Ελλάδος-Γαλλίας-Αιγύπτου στην Α.Μεσόγειο
Πραγματικά εξοργιστικές πληροφορίες μας έρχονται σχετικά με το “βρώμικο” σχέδιο του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα χρόνια με την πρόκληση ελληνοτουρκικής κρίσης, η οποία αφού δεν του βγήκε τώρα θέλει να κερδίσει ότι μπορεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αραβικές πηγές αναφέρουν ότι ο “σουλτάνος” Ερντογάν προκάλεσε την τρέχουσα κρίση με την Ελλάδα στην Α. Μεσόγειο, για να ενισχύσει την θέση του ανάμεσα στους Τούρκους ψηφοφόρους, με σκοπό να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές που ετοιμάζει εν μέσω έντονης φημολογίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι αυτήν την στιγμή έχουμε μια μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων σε Ιντλίμπ (Συρία) και Τρίπολη (Λιβύη), εν μέσω πληροφοριών περί μαζικών τουρκικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, σε μια επίδειξη ισχύος του Τούρκου προέδρου στους ψηφοφόρους του.
Μετά από τις εκστρατείες αυτές και ανάλογα την κατάσταση, ο Ερντογάν θα υλοποιήσει πρόωρες εκλογές για να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες “επιτυχίες” νομίζει ότι θα επιτύχει.
Μάλιστα πολλοί από τους πολιτικούς του αντιπάλους το πιστεύουν αυτό ακράδαντα.
Στην εκπομπή του «A Look at the Week» με τον Rusen Cakir, ο δημοσιογράφος Kemal Can υπογράμμισε ένα ενδιαφέρον σημείο, που αφορούσε τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, οι οποίες ενισχύουν το εκλογικό κοινό του Ερντογάν.
Οι προσπάθειες του Ερντογάν να χρησιμοποιήσει την εθνικιστική ρητορική για να υπονομεύσει τους εσωτερικούς του αντιπάλους του, θέτουν υπό αμφισβήτηση τους πραγματικούς στόχους των κινήσεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Πράγματι, αρκετές τουρκικές πηγές που μίλησαν στο Al-Monitor με την προϋπόθεση της ανωνυμίας προειδοποίησαν ότι η συνεχιζόμενη κρίση της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Γαλλία στη Μεσόγειο, μαζί με την ανακοίνωση για την ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (μαζί με τον Άγιο Γεώργιο στην Κων/πολη), είναι ένα απλό τέχνασμα για να αυξήσει το εκλογικό του πελατολόγιο με αναποφάσιστους ψηφοφόρους διότι τους εθνικιστές και τους φανατικούς ισλαμιστές τους έχει σίγουρους.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ανεβάσει τα ποσοστά του τα οποία είχαν πέσει κάτω από το 30% πριν μερικούς μήνες, έτσι ώστε να μπορεί να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμαμόγλου θα παραιτηθεί από τη θέση του για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν. (Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε διορίζονται είτε εκλέγονται, πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους όταν διεκδικούν δημόσιο αξίωμα.)
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κατέχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, οπότε οι δημοτικοί σύμβουλοι θα επέλεγαν ένα προσωρινό Δήμαρχο που θα ανήκε στον Ερντογάν, επιτρέποντας στο ΑΚΡ να ανακτήσει μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την εκλογική του βάση.
Τα δύο πρωτοεμφανιζόμενα τώρα κόμματα, το κόμμα δημοκρατίας και προόδου με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και το μελλοντικό κόμμα του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, προκαλούν έντονη ανησυχία στον Τούρκο πρόεδρο για τα πραγματικά ποσοστά τους στην τουρκική κοινωνία που υποφέρει αλλά αρέσκεται σε “άρτο και θεάματα”.
Αν τώρα η κρίση με την Ελλάδα γυρίσει μπούμερανγκ στον Ερντογάν, τότε ο ίδιος θα την σταματήσει άμεσα.
Αυτό όμως θέτει το ερώτημα το πώς ο Τούρκος πρόεδρος θα απομακρυνθεί από όλα αυτά. Ποια είναι η «στρατηγική εξόδου» της Άγκυρας ή το «τελικό παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο;
Σε μια ενδελεχή ανάλυση γεωπολιτικών ειδικών διαπιστώνεται ότι, η Άγκυρα είναι ως επί το πλείστον μόνη της στη Μεσόγειο και παρά τα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα, ίσως να μπορέσει να αντέξει οικονομικά έναν πόλεμο.
Ένας αναλυτής άμυνας και ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μίλησε στο Al-Monitor με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε: «Δεν βλέπω μια πολεμική σύγκρουση. Η Άγκυρα άρχισε να τονίζει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο μόνο μετά τις εκλογικές απώλειες του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές. Η οικονομία δεν λειτουργεί καλά και τα προβλήματα αφθονούν . Νομίζω ότι όλη αυτή κρίση με τη Ελλάδα είναι αντιπερισπασμός για την κάλυψη εσωτερικών προβλημάτων”.
Για μη σώφρονες ανθρώπους όπως ο Ερντογάν, μπορεί να υπάρχουν “λογικοί” λόγοι για την κλιμάκωση πολεμικών κρίσεων.
Αλλά σε έναν κόσμο που πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ οι τιμές των υδρογονανθράκων έχουν πέσει στα τάρταρα ( και πιθανότατα θα μείνουν εκεί ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας), ένας πόλεμος για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο φαίνεται πολύ άσκοπος και σίγουρα αποκρύβει άλλους λόγους μιας και μιλάμε για νεο-οθωμανούς Τούρκους.