Το σχέδιο του Ερντογάν
Ποιός είναι ο λόγος που η Τουρκία, η οποία μέχρι χθές ήταν σύμμαχος με τη Ρωσία αγοράζοντας πυραύλους S-400 από αυτήν, το τελευταίο χρονικό διάστημα βάλλει κατά των ρωσικών συμφερόντων παντού.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι η Τουρκία κινείται ενάντια της Ρωσίας σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.
Συγκεκριμένα πραγματοποιεί επιθέσεις στη Συρία, στέλνει εφόδια στη Λιβύη, συνεργάζεται με την Ουκρανία σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας ενώ Τούρκοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι βρέθηκαν προ ολίγων ημερών στην εν λόγω χώρα και τέλος η νίκη των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η οποία επιτεύχθηκε με δική της συνδρομή πλήτει εκτός των Αρμενίων και τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή.
Αναφορικά με τη Συρία, η Τουρκία επιθυμεί να δηλώσει παρούσα και το κυριότερο ότι διαφοροποιείται από την Ρωσία και το Ιράν, χώρες με τις οποίες θυμίζουμε είχε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας αναφορικά με την Συρία.
Το επόμενο βήμα θα είναι η Τουρκία να επανέλθει στην παλαιά ρητορική της επί εποχής Ομπάμα, τότε που επιθυμούσε την πτώση του Άσσαντ από τη Συρία, λέγοντας ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει αναφορικά με την ανοικοδόμηση της Συρίας, εάν δεν γίνουν εκλογές και δεν απομακρυνθεί ο Άσσαντ.
Στη Λιβύη πάλι αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον της δηλώνοντας και εδώ παρούσα, σε μια προσπάθεια να αντιστρατευθεί τα ρωσικά συμφέροντα, αλλά και εκείνα της ΕΕ και κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας .
Αναμένω να εντείνει τη ρητορική της κατά του Χαφτάρ, σε μια προσπάθεια οι ΗΠΑ και η ΕΕ να μην τον συμπεριλάβουν ως μέρος της λύσης για τη Λιβύη της επόμενης ημέρας, αλλά ώς μέρος του προβλήματος που υπάρχει και για αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί.
Αναφορικά με την Ουκρανία, υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ οι δύο χώρες έχουν υπογράψει εκτενείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας.
Τέλος η νίκη των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στα τουρκικά drone και στην ανάληψη διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων από Τούρκους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη Ρωσία.
Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι οικονομικές και γεωπολιτικές.
Οικονομικές, γιατί πλέον το Φυσικό αέριο και το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας θα μπορεί να φτάσει στην ΕΕ χωρίς εμπόδια, σπάζοντας το ρωσικό μονοπώλιο και γεωπολιτικές αφού η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει ένα «προτεκτοράτο» στα πλευρά της Ρωσίας στον Καύκασο.
Αυτό το «προτεκτοράτο» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χώρο στέγασης των Καυκάσιων Ισλαμιστών των χωρών εκείνων που είναι τουρκόφωνες στην περιοχή ή είναι συμμαχικές με την Τουρκία.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την δυνατότητα εκπαίδευσης και χρησιμοποίησης από την Τουρκία για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της στην περιοχή του Καυκάσου και όχι μόνο.
Η Ρωσία παρεπιπτόντως, πέτυχε μέσω της Συρίας με την ανοχή των ΗΠΑ του Τράμπ, κάτι μοναδικό για την ίδια, να βγεί στις «θερμές θάλασσες», όπως η Μεσόγειος
Αυτός ήταν ο διακαής πόθος της Ρωσίας από την εποχή της Μ. Αικατερίνης μέχρι σήμερα.
Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία αποπειράθηκε ανεπιτυχώς μέσω των δύο αραβοισραηλινών πολέμων να βγεί στη Μεσόγειο, αφού οι σύμμαχοί της Άραβες ηττήθηκαν από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, Ισραήλ
Γιατί όμως η Τουρκία έχει κάνει αυτή τη στροφή κατά των ρωσικών συμφερόντων σε τόσα μέτωπα;
Η Τουρκία έχοντας την ανοχή και στήριξη του Τράμπ, είχε επεκταθεί σε όλα τα μέτωπα, προβαίνοντας σε μία ιδιότυπη «λυκοσυμμαχία» με την Ρωσία του Πούτιν.
Τώρα όμως τα πράγματα θα αλλάξουν με τη νίκη του Μπάϊντεν στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ θα γίνουν πολύ περισσότερο παρεμβατικές, αφήνοντας πολύ λιγότερο γεωπολιτικό χώρο στην Τουρκία
Η Τουρκία από την άλλη έχει ανοιχτά μέτωπα με τις ΗΠΑ, με κυριότερο αυτό των S-400, με την απειλή επιβολής κυρώσεων, να κρέμεται ως δαμόκλια σπάθη πάνω από το κεφάλι της.
Τελικά η Τουρκία θέλει να δείξει «καλό αντιρωσικό πρόσωπο» προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσπαθώντας να την εξευμενίσει και κατά πάγια τακτική της όταν τα βρεί σκούρα στην καθομιλουμένη να μεταμφιεστεί σε καλό και πιστό σύμμαχο της Δύσης και των ΗΠΑ.
Αυτός είναι ο λόγος που αντιστρατεύεται τα ρωσικά συμφέροντα στις παραπάνω περιοχές που ανέφερα αρχικά.
Αναφορικά με τη Ρωσία και τη σχέση της με την Τουρκία, κρίνεται ως απόλυτα επίκαιρη η ρήση του σοφού ελληνικού λαού, «Καλά δεν ήξερες, δεν ρώταγες να σου πούν».
Αναφορικά με τις ΗΠΑ η Τουρκία προετοιμάζει επιμελώς “την επιστροφή του ασώτου”.