Δείτε χάρτες
Οδρόμος λίγο πολύ είχε στρωθεί από πριν την συνάντησή τους και έτσι τα 60 λεπτά που διήρκησε περίπου το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν «έσπασε τον πάγο» όπως διέρρευσαν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες μάλιστα τόνισαν πως η κουβέντα έγινε σε θερμό κλίμα και συμφωνήθηκε να αφεθεί πίσω η ένταση του 2020 παρά το γεγονός πως πολύ σημαντικές διαφορές παραμένουν.
Ο Ερντογάν πριν μπει στο δωμάτιο με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε δηλώσει σχετικά: «Στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες προσβλέπουμε στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την δικαιοσύνη, την ευθυδικία και τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα. Πιστεύω ότι η επανενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου με την γείτονά και σύμμαχο Ελλάδα, και η επίλυση των διμερών θεμάτων, θα ωφελήσουν την σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.»

Θεωρητικά η Αθήνα εξασφάλισε ένα «ήρεμο» καλοκαίρι και η Άγκυρα μια «πράσινη» κάρτα για την σύνοδο της ΕΕ στις 24 και 25 Ιουνίου.

Ως προς το «ήρεμο» καλοκαίρι βέβαια μένει να το δούμε καθώς ο εμβολισμός του σκάφους του λιμενικού από Τουρκική ακταιωρό το Σάββατο, δεν προμηνύει κάτι θετικό και ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως ο ίδιος ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει την έξοδο του Γιαβούζ στη Μεσόγειo.

 

«Φρένο» σε συμμαχική δραστηριότητα στο Αιγαίο επιχειρεί η Άγκυρα

Η Τουρκία είδε το δέντρο αλλά δεν είδε το δάσος και «τσίμπησε» με δική της ΝΟΤΑΜ, θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, λέγοντας πως δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε στρατιωτικές ασκήσεις, βάζοντας με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο πτήσεις που προδήλως εξυπηρετούν την συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τι έχει συμβεί; Η Βρετανία παρά τις συνεχείς δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τις 16 έως και τις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών της πάνω από την καρδιά του Αιγαίου.

Προς τούτο η Αθήνα με σχετική ΝΟΤΑΜ, δέσμευσε έναν νοητό άξονα από το στενό του Καφηρέα έως και την Λήμνο. Το ύψος μεταξύ 25.000 και 27.000 ποδών καταδεικνύει ότι πρόκειται για διερχόμενα αεροσκάφη που πιθανότατα θα οδεύουν ή θα επιστρέφουν από την Μαύρη Θάλασσα.
Νέα αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας νοτίως της Καρπάθου από την Τουρκία

Στη θάλασσα η Αθήνα εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις νοτιοανατολικά της Καρπάθου από τις 15 μέχρι και τις 17 Ιουνίου, προξενώντας την αντίδραση της Τουρκίας η οποία θεωρεί πως η περιοχή αυτή είναι δικής της δικαιοδοσία.

 

Αμφισβητώντας για πολλοστή φορά την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή προχώρησε στην έκδοση δικής της οδηγίας προς ναυτιλλομένους τονίζοντας πως αυτή κάνει «κουμάντο» στην περιοχή και πως επανεκδίδει τις ίδιες συντεταγμένες για την ασφάλεια των ναυτικών.

Η Αθήνα «κλείνει» τις πολιτικές πτήσεις στη Θράκη για δέκα ημέρες

Στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης η Αθήνα με σχετική ΝΟΤΑΜ κλείνει τον εναέριο χώρο της περιοχής από τις 21 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Στις δύο περιοχές που δεσμεύει συμπεριλαμβάνονται τα πεδία βολής της περιοχής και το ύψος καταδεικνύει πως πρόκειται για πτήσεις ελικοπτέρων. Η Αθήνα μάλιστα τονίζει πως για την ασφάλειά τους αεροσκάφη που δεν θα συμμετέχουν στην άσκηση να αποφύγουν τις δεσμευμένες περιοχές. Αν δεν μπορούν να το αποφύγουν θα πρέπει να λάβουν σχετική άδεια από τις αρμόδιες Αρχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »