«Να γιατί δεν εμπιστευόμαστε την Κίνα»

Ο πρέσβης της Κίνας σε Γαλλία και Μονακό, Lu Shaye, δήλωσε σε συνέντευξη του στο γαλλικό δίκτυο LCI ότι ορισμένα «κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» δεν έχουν αυτοτελές καθεστώς εθνικής κυριαρχίας σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg και οι Financial Times.

Οι χώρες που εννοούσε ο Κινέζος πρέσβης ήταν η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία αλλά και η ίδια η Ουκρανία, αφού αναφέρθηκε στο καθεστώς της Κριμαίας.

«Δεν υφίσταται διεθνής συμφωνία για την κύρωση του καθεστώτος τους ως κυρίαρχου κράτους», επισήμανε, αφού ρωτήθηκε για το αν θεωρεί την Κριμαία, μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, μέρος της Ουκρανίας.

Φυσικά οι απόψεις του Κινέζου πρέσβη απηχούν τις επίσημες απόψεις του Πεκίνου.

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία δηλώνοντας τη βαριά δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις απείλησαν να καλέσουν τους κορυφαίους Κινέζους διπλωμάτες προκειμένου να εξηγήσουν τα ανωτερω σχόλια.

Και τα τρία κράτη είναι πρώην μέλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η οποία κατέρρευσε το 1991.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkēvis δήλωσε σε ανάρτηση στο Twitter ότι η συντονισμένη κίνηση ήταν απάντηση στις «απαράδεκτες δηλώσεις» του Lu.

Ο Margus Tsahkna, ο ομόλογός του στην Εσθονία, χαρακτήρισε τα σχόλια «ψευδή και παρερμηνεία της ιστορίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Ursula von der Leyen και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επισκέφθηκαν το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα σχόλια του Lu προκάλεσαν «έκπληξη» και επανέλαβε τη θέση του για παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»..

«Τονίζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους και εταίρους μας, οι οποίοι έχουν αποκτήσει την πολυαναμενόμενη ανεξαρτησία τους μετά από δεκαετίες καταπίεσης», ανέφερε η έκθεση σύμφωνα με το υπουργείο.

Η κινεζική πρεσβεία στη Γαλλία και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις του Bloomberg News .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis ανέφερε τα σχόλια του Lu σε ένα tweet το Σάββατο για να εξηγήσει «γιατί τα κράτη της Βαλτικής δεν εμπιστεύονται την Κίνα» για να «διαμεσολαβήσει την ειρήνη στην Ουκρανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στο tweet του Landsbergis, εκφράζοντας αλληλεγγύη στα κράτη της Βαλτικής.

«Είναι παράξενο να ακούς μια παράλογη εκδοχή της «ιστορίας της Κριμαίας» από έναν εκπρόσωπο μιας χώρας που είναι σχολαστική για τη χιλιετή ιστορία της», έγραψε στο Twitter ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου.

«Αν θέλετε να γίνετε σημαντικός παγκόσμιος πολιτικός παίκτης, μην παπαγαλίζετε την προπαγάνδα των Ρώσων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Lu προκαλεί αντιπαραθέσεις με  τα σχόλιά του.

Πέρυσι, ζήτησε να «επανεκπαιδευτούν» οι Ταϊβανέζοι και κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις «για την πυροδότηση μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Νοέμβριο για τις αυστηρές πολιτικές της Κίνας για τον COVID-19.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε τον Αύγουστο το 2022 ότι επέβαλε κυρώσεις στην υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Λιθουανίας Agne Vaiciukeviciute για επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ταϊβάν.

Επίσης η Λιθουανία δέχεται συνεχείς κινεζικές πιέσεις να ανακαλέσει την απόφαση του 2021 να επιτρέψει στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στην πρωτεύουσα Βίλνιους με το δικό της όνομα.

Η Κίνα έχει υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιθουανία και πίεσε τις πολυεθνικές να διακόψουν τις σχέσεις μαζί της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »