Μια νοσοκόμα γεμίζει μια σύριγγα με το εμβόλιο Moderna COVID-19 σε μια εικόνα αρχείου. (Sergio Flores/Getty Images)

Το συμβόλαιο, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε 400 εκατομμύρια δολάρια από μεγάλο κατασκευαστή εμβολίων COVID-19.  Του Zachary Stieber

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε τη συμφωνία αδειοδότησης, που σύναψε με τον κατασκευαστή εμβολίων Moderna, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πολλές λεπτομέρειες πληρωμής.

Η Moderna συμφώνησε να πληρώσει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) για την άδεια χρήσης της τεχνολογίας πρωτεϊνών αιχμής που η εταιρεία συμπεριέλαβε στο εμβόλιο της για τον COVID-19, επιβεβαιώνει η σύμβαση .

Η Moderna αντιστάθηκε για χρόνια, αναγνωρίζοντας το έργο των κυβερνητικών ερευνητών σχετικά με την πρωτεΐνη ακίδας, αλλά υποχώρησε στα τέλη του 2021 και ανακοίνωσε τη σύμβαση, κατά τη διάρκεια κλήσης κερδών στις 23 Φεβρουαρίου.

Η Moderna είπε ότι παρείχε μια «συμπληρωματική πληρωμή» 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), το οποίο αποτελεί μέρος του NIH, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Το συμβόλαιο, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, λέει ότι η Moderna θα καταβάλει στο NIH ένα «μη αξιόπιστο ποσό, μη επιστρεπτέα δικαιώματα εκμετάλλευσης, ύψους τετρακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων».

Τμήματα που θα επιβεβαίωναν τη δήλωση της Moderna, ότι η εταιρεία θα καταβάλει «χαμηλά μονοψήφια δικαιώματα», στις μελλοντικές πωλήσεις των εμβολίων της για τον COVID-19, διαγράφονται.

Το συμβόλαιο, που αποτελείται από 34 σελίδες, περιλαμβάνει βασικές ενότητες που έχουν τροποποιηθεί ως προς τα μελλοντικά δικαιώματα.

Ένα τμήμα, για παράδειγμα, λέει, «Ο κάτοχος της άδειας συμφωνεί να πληρώσει στο NIAID δικαιώματα που κερδήθηκαν επί των καθαρών πωλήσεων … ως εξής». Αλλά το υπόλοιπο τμήμα έχει ανανεωθεί.

Οι Epoch Timesαπέκτησαν τη σύμβαση τη σύμβαση αυτή, μέσω του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Το NIH, ανέφερε για τις τροποποιήσεις μια εξαίρεση από την πράξη, που επιτρέπει στις υπηρεσίες να αποκρύπτουν «εμπορικά μυστικά και εμπορικές ή οικονομικές πληροφορίες που λαμβάνονται από ένα άτομο και είναι προνομιούχες ή εμπιστευτικές».

«Αναδιοργάνωσαν τα δικαιώματα, παρόλο που υπήρξαν δελτία τύπου σχετικά με τα δικαιώματα», είπε ο James Love, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Knowledge Ecology International, στους The Epoch Times, μέσω email. «Είναι σύνηθες, αλλά [καταστροφικό] να διορθώνονται τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε μια άδεια υπό διαπραγμάτευση σε ένα κυβερνητικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας».

Οι μη διορθωμένες πληροφορίες στο συμβόλαιο, επιβεβαίωσαν ότι η Moderna είχε συμφωνήσει να καταβάλει τα δικαιώματα του NIH πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία στα τέλη του 2022: «ελάχιστο ετήσιο δικαίωμα», «κερδισμένα δικαιώματα» και «δικαιώματα αναφοράς».

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022 από τον Michael Mowatt, διευθυντή του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και την Shannon Klinger, επικεφαλής νομικό διευθυντή στη Moderna.

Οι πληρωμές θα περιλαμβάνουν δικαιώματα εντός 60 ημερών αφότου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπέβαλαν μια «εύλογη λεπτομερή γραπτή δήλωση και αίτημα» για ένα ποσό «ισοδύναμο με ένα αναλογικό μερίδιο των μη επιστραφέντων εξόδων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που είχαν καταβληθεί προηγουμένως από το NIAID».

Η Moderna έχει κερδίσει, σχεδόν 37 δισεκατομμύρια δολάρια από τα εμβόλιά της για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχει δε προβλέψει έσοδα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα εμβόλια το 2023. Η Moderna και η Pfizer έλαβαν και οι δύο τεράστιες κρατικές συμβάσεις για τα εμβόλιά τους, τα οποία βοήθησαν στην ανάπτυξη και την κατασκευή τους.

Ιδιοκτησία μετοχών

Το NIH μοιράζεται την ιδιοκτησία της τεχνολογίας πρωτεΐνης ακίδας που χρησιμοποίησε η Moderna με ερευνητές στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps και στην Ιατρική Σχολή Geisel του Πανεπιστημίου Dartmouth. Και οι δύο κατονομάζονται ως εταίροι στη σύμβαση.

Αν και δεν είναι σαφές από τη σύμβαση ποια συγκεκριμένα έσοδα θα λάβουν οι εταίροι από τη Moderna, η Dartmouth είπε προηγουμένως ότι θα βγάλει χρήματα μέσω της συμφωνίας.

Η Dartmouth είπε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να «ενδυναμώσει την ερευνητική και εκπαιδευτική επιχείρηση του ιδρύματος και να προωθήσει το έργο που έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές και να βελτιώσει την παγκόσμια υγεία».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για το πώς αυτά τα κεφάλαια θα ενισχύσουν αυτή τη σημαντική αποστολή στο Geisel και για το πώς θα υποστηρίξουν τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα για την επόμενη γενιά βιοϊατρικών ερευνητών», δήλωσε ο Duane Compton, πρύτανης του Geisel.

Το Scripps δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο και δεν εμφανίστηκε να σχολιάσει τη σύμβαση.

Το NIH έλαβε έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα από 34 συμβόλαια ναρκωτικών μεταξύ 1991 και 2019, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το γραφείο συνέστησε στο NIH, να είναι πιο διαφανές σχετικά με την αδειοδότηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel, καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας, στο κτίριο γραφείων της Γερουσίας του Χαρτ στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, στις 22 Μαρτίου 2023.

Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ModernaStephane Bancel, του οποίου η καθαρή θέση έχει εκτοξευθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε σε πρόσφατη εμφάνιση ενώπιον του Κογκρέσου ότι η Moderna δημιούργησε την εν λόγω τεχνολογία πρωτεΐνης ακίδας, αλλά ότι η εταιρεία εγκατέλειψε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λόγω διαφωνιών με το NIH.

«Αυτό που έκανε η ομάδα μας ήταν να αναπτύξει το μόριο mRNA. Αυτό που έκανε το NIH, που ήταν μια μεγάλη επιβεβαίωση, είναι ότι σχεδίασαν την ίδια πρωτεΐνη που έκανε παράλληλα η ομάδα μας. Ο σχεδιασμός του εμβολίου mRNA έγινε από την ομάδα μας. Αυτή είναι η τεχνολογία μας», είπε ο Bancel.

«Το NIH θεωρεί τους εαυτούς τους συν-συγγραφείς του εμβολίου. Διαφωνείς ; » ρώτησε ο γερουσιαστής Bernie Sanders (I-Vt.).

«Η ομάδα μας εργάζεται σε αυτή τη συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό. Συμφωνήσαμε να διαφωνήσουμε. Η ομάδα ακολουθεί το USPTO [Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ], το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και αυτό που κάναμε για να κλείσουμε το θέμα είναι ότι στην πραγματικότητα αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», είπε ο Bancel. «Έχουμε εγκαταλείψει αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το NIH το γνωρίζει και προχωράμε γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το τι συνέβη. Το μόριο mRNA σχεδιάστηκε από την ομάδα της Moderna. Είναι η τεχνολογία μας».

Ο Bancel ρωτήθηκε επίσης από τον γερουσιαστή Rand Paul (R-Ky.) εάν δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων, για τους κρατικούς υπαλλήλους, το να   ασχολούνται με τα εμβόλια να βγάζουν χρήματα από αυτούς( σ.σ. δηλαδή τις φαρμακοβιομηχανίες).

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να πει πώς θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα», είπε ο Bancel. Πιέζοντας επί του θέματος, είπε, «Αυτό πρέπει να το αποφασίσει η κυβέρνηση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You missed

Άσχετα εάν κάποιος θεωρεί τον Άρμστρονγκ, ως αξιόπιστο αναλυτή ή όχι καθώς βαρύνεται με πολλές κατηγορίες ακόμη και για απάτες, εντούτοις αυτά που λέει έχουν μια συγκεκριμένη συνάφεια με την σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Σε ερώτηση εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρεωκοπήσει εάν οι χώρες σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να το αγοράζουν απάντησε: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεωκοπήσουν από το 2025 και μετά , αλλά πιθανότατα ταυτό θα γίνει ο 2027. Δεν είναι όμως μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη βρίσκεται στην ίδια βάρκα. Το ίδιο και η Ιαπωνία. Γι’ αυτό χρειάζονται πόλεμο. Νομίζουν ότι πηγαίνοντας σε πόλεμο, αυτή είναι η καλύτερη δικαιολογία για την αθέτηση του χρέους. Απλώς δεν θα πληρώσουν την Κίνα. Αν προσπαθήσουν να πουλήσουν το χρέος τους – καλή τύχη. Δεν το εξαργυρώνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Έτσι, μόλις συμβεί αυτό, μπαίνεις σε πόλεμο, αυτή είναι η δικαιολογία τους για να καταρρεύσει όλο αυτό το χρέος, το οποίο πλήττει τις συντάξεις κ.λπ. Τότε θα μπορέσουν να κατηγορήσουν τον Πούτιν. Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Μπάιντεν όταν είπε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι αποτελέσματα του Πούτιν. Στη συνέχεια, με όλο το CBDC (το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας) το ΔΝΤ έχει ήδη ολοκληρώσει το ψηφιακό του νόμισμα και θέλουν αυτό να αντικαταστήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα για όλο τον κόσμο. . . Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατηθούν στην εξουσία. Κανείς δεν θέλει να τα παρατήσει». Σε ερώτηση τι πρέπει να κάνει τώρα ο απλός άνθρωπος ο Άρμστρονγκ είπε με : «Νομίζω ότι χρειάζεστε, με ασφάλεια, προμήθεια τροφίμων δύο ετών. . . .Αυτό έχω. Δεν είναι μόνο ότι οι τιμές θα ανέβουν, αλλά κυρίως επειδή θα υπάρξουν ελλείψεις. Τότε, δεν ξέρετε τι θα κάνουν με το νόμισμα. . . . Θα κάνουν ό,τι πρέπει για να επιβιώσουν. Αυτό κάνουν πάντα οι κυβερνήσεις». Ο Άρμστρονγκ έχει πει εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι θα αγοράζουν χρυσό και ασήμι όταν η πίστη στην κυβέρνηση καταρρεύσει. Αυτό ακριβώς βλέπει ο Άρμστρονγκ σε όλο τον κόσμο σήμερα. Ο χρυσός αναπηδά γύρω από το επίπεδο των 2.300 δολαρίων και ο Άρμστρονγκ βλέπει “ένα νέο ράλι χρυσού και αργύρου έρχεται σύντομα”. Πιο συγκεκριμένα η τιμή του χρυσού από τα 1.200 περίπου δολάρια η ουγγιά που ήταν το 2016 έχει φτάσει πλέον να διαπραγματεύεται στα 2.400$ και αυτό με συνεχείς τάσεις ανόδου. Ο πόλεμος έρχεται επίσης αργά αλλά σταθερά με την ανακοίνωση ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όταν ξεκινήσει ο επόμενος πόλεμος, ο Άρμστρονγκ προειδοποιεί: «Θα πρέπει να παρακολουθείτε την τράπεζα γιατί τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν. Κανείς δεν θα θέλει να αγοράσει κρατικό χρέος». Ο Άρμστρονγκ προβλέπει επίσης μια μεγάλη στροφή στις 7 Μαΐου της επόμενης εβδομάδας. Ο Άρμστρονγκ προβλέπει ότι μια ύφεση θα ξεκινήσει τότε και θα συνεχιστεί μέχρι το 2028. Το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται. Βέβαια ο ίδιος είχε προχωρήσει και σε άλλες προβλέψεις στο παρελθόν οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν,. Άσχετα όμως από τις ημερομηνίες το γενικότερο πλαίσιο με το αμερικανικό χρέος και κατά το πόσο αυτό συνδέεται με την κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και το ψηφιακό νόμισμα δεν μπορεί να απορριφθεί ως μη ρεαλιστικό.

Translate »