Τι αναφέρουν οι ειδικοί
«Πικρό» θα πίνουν τον καφέ τους το προσεχές διάστημα οι καταναλωτές, καθώς η τιμή του θα πάρει την…ανιούσα καταγράφοντας αύξηση από 10%-20% εξαιτίας των ανατιμήσεων που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και έχουν αρχίσει ήδη να αφήνουν τα πρώτα σημάδια τους και στην ελληνική.
Όπως αναφέρει στο skai.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο καφές Arabica καταγράφει άνοδο κατά 72% και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο Robusta κατά 49%. «Οι τιμές των παραγωγών είναι αυξημένες 2-2,5 δολάρια το κιλό, ενώ δυσβάσταχτο έχει γίνει το κόστος των ναύλων, όπου παρατηρείται αύξηση 0,10-0,40 σεντς το κιλό. Με αυτά τα δεδομένα, τα κοστολόγια πρώτης ύλης επιβαρύνονται από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό καφέ», επισημαίνει ο ίδιος.

Ωστόσο, διαψεύδει τα σενάρια περί αύξησης της τιμής του καφέ στα 5 ευρώ, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού. Άλλωστε, στην εγχώρια αγορά επεξεργασίας καφέ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι δυο μεγάλες πολυεθνικές ενώ οι εισαγωγές ωμού καφέ αγγίζουν τους 25.000 τόνους ετησίως.

 

Σύμφωνα με άλλα στελέχη της αγοράς, η τιμή του καφέ αναμένεται να αυξηθεί από 10% έως 20% αγγίζοντας μέχρι και τα 4 ευρώ στην εστίαση. Όπως σημειώνουν ενδεικτικά, η τιμή του espresso για take away από 1,40-2 ευρώ που πωλείται σήμερα αναμένεται να φτάσει τα 1,60-2,40 ευρώ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση στον σερβιριζόμενο.

«Στα καφέ ο σερβιριζόμενος espresso θα είναι ακόμα ακριβότερος, καθώς πέρα από την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση στο ρεύμα, αλλά και σε άλλα είδη, όπως στη ζάχαρη και το γάλα». Έτσι, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3 ευρώ θα εκτοξευθεί στα 3,30-3,60 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περιοχή μπορεί να φτάσει και τα 4 ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ο μόνος τρόπος να «αναχαιτιστούν» οι επικείμενες αυξήσεις είναι η κατάργηση ή έστω η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος κυμαίνεται από 2-4 ευρώ το κιλό ανάλογα με το είδος του καφέ (ωμός, καβουρδισμένος, στιγμιαίος).

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης, ανέρχεται 5 δισ. κούπες ετησίως. Από αυτές, το 40% καταναλώνεται εκτός σπιτιού και το 60% εντός. Αντίστοιχα, η αξία της εντός σπιτιού κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην εστίαση αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά, την στιγμή που όπως ανέφερε νωρίτερα το Πενταπόσταγμα, τη Δευτέρα, τα μικρά αρτοποιεία έχουν προαναγγείλει ότι θα περάσουν οι πρώτες αυξήσεις στο ψωμί. Πρόκειται για αυξήσεις γύρω στο 20%, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν κάποιοι θα προχωρήσουν και σε αυξήσεις σε άλλα αρτοσκευάσματα, παρά το ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι η δύσκολη συγκυρία για χιλιάδες νοικοκυριά δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις. Μεγάλες αλυσίδες του κλάδου φαίνεται ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής για 1-2 μήνες ακόμα, ανάλογα με τις ταμειακές τους αντοχές, απορροφώντας το αυξημένο κόστος παραγωγής και περιμένοντας αφενός τις κινήσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση αφετέρου τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »