Έκτακτα μέτρα σε Αττική, Αργοσαρωνικό και Κύθηρα
Συναγερμός για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο αλλά και τις περιοχές στη χώρα με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να εξετάζουν τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που αρχίζει να ξεφεύγει περαιτέρω η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 1.489 νέα κρούσματα ενώ από την 1η Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 2.635 δείχνοντας ότι βρισκόμαστε κοντά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Από σήμερα Δευτέρα, ενεργοποιούνται τα νέα έκτακτα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη ώστε να συζητηθεί η εξέλιξη της πανδημίας.

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα, και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου, η νέα δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της διασποράς της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, που, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σε έξαρση.

Τι ισχύει από σήμερα

«Πλαφόν» ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, κλείσιμο καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 την επομένης, αλλά και νέα τοπικά «lockdown» περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων που μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα και μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
– Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.

Στην «εντατική» ο Τουρισμός
Ιδιαίτερα δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την πορεία του Τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορoνοϊού στη χώρα μας αλλά και στις βασικές «δεξαμενές» αφίξεων έχουν επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ταξιδιωτικη ζήτηση από το εξωτερικό. Οι ξενοδόχοι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με το μέλλον για αυτούς να προμηνύεται δύσκολο.

Εκτός από τη μεγάλη αύξηση των νέων μολύνσεων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ένα άλλο στοιχείο που λειτουργεί ανασταλτικά για τους τουρίστες είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αλλά και τα έκτακτα μέτρα για τη συγκράτηση της διασποράς σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος κλπ, που έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στο τουριστικό τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξενοδόχοι και οι φορείς του Τουρισμού εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση της ταξιδιωτικής κίνησης. Ήδη από τις πρώτες ημέρες του μήνα φάνηκε πως η ζήτηση από το εξωτερικό δεν θα είναι η αναμενόμενη και πως η διστακτικότητα για την πραγματοποίηση ταξιδιών είναι μεγάλη, γεγονός που ανατρέπει τις εκτιμήσεις και για την πορεία της ταξιδιωτικής ροής, αλλά και για τις συνολικές εισπράξεις από τον Τουρισμό, που σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις δεν φαίνεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 5 που αναμένονταν αρχικά και τα είκοσι δισεκατομμύρια πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μιλώντας στο Mega, ο Χρήστος Ορλόφ, ξενοδόχος-εστιάτορας στις Σπέτσες, τόνισε ότι υπήρξαν ακυρώσεις το τελευταίο διάστημα και πτώση σε νέες κρατήσεις. Παράλληλα θέλησε να περάσει το μήνυμα προς τον κόσμο να μην ανησυχεί υπέρμετρα και αναφέρθηκε στην σωστή προετοιμασία που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα για την προστασία από τον κορoνοϊό.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή ο πρόεδρος ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Στην Κεφαλονιά ο Ιούλιος ήταν ένα μήνας χαμηλότερος των προσδοκιών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από το εξωτερικό, καθώς η πτώση κυμάνθηκε περίπου στο 80% σε σχέση με πέρυσι. Για τη στήριξη του κλάδου, σημείωσε, απαιτούνται εμπροσθοβαρή μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »