Τι περιμένουν να δουν οι γιατροί τις επόμενες ημέρες
Tο δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι σφοδρότερο από το πρώτο, σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και το σύστημα υγείας της χώρας πιέζεται αφόρητα από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία. Το βασικότερο πρόβλημα, βέβαια, είναι το status των ΜΕΘ όπου δυστυχώς τη Δευτέρα (16.11) σημειώθηκε «μαύρο» ρεκόρ με 400 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 15 ημερών, από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, η αύξηση των ασθενών σε ΜΕΘ άγγιξε το 185%. Συγκεκριμένα, την 1η Νοεμβρίου οι ασθενείς σε ΜΕΘ ήταν 140, στις 9 Νοεμβρίου έφτασαν τους 239 και σήμερα, 16 Νοεμβρίου, «άγγιξαν» τους 400. Συνολικά 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο αριθμός των θανάτων, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 59.
Εάν η Αθήνα ήταν Θεσσαλονίκη θα κατέγραφε 2.200 κρούσματα τη μέρα
Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».
Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ’ επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε με εξαιρετική έμφαση ο λοιμωξιολόγος.
Ο δείκτης R
«Η μείωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων συνδέεται με τον δείκτη R, συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πέσει κάτω από τη μονάδα. Αντίστοιχα όταν καταγράφεται σταθεροποίηση σημαίνει ότι ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται στο 1» προσθέτει ο κ. Παρασκευής.
Και συμπληρώνει: «Ο δείκτης R εξαρτάται από τους τρεις παράγοντες: από τη διάρκεια της μολυσματικότητας, από τον κίνδυνο μόλυνσης ανά επαφή και από τον μέσο όρο επαφών του μέσου ανθρώπου. Με την εφαρμογή των περιορισμών, ουσιαστικά στοχεύουμε στη μείωση των επαφών».
Το παράδειγμα του περασμένου Αυγούστου είναι ενδεικτικό, για το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες εν μέσω πανδημίας: Τότε επιτεύχθηκε σταθεροποίηση, όχι όμως και μείωση με αποτέλεσμα η χώρα να εισέλθει στο φθινόπωρο με υψηλό ρίσκο «ανάφλεξης» κρουσμάτων.
Ομως, ακόμη κι επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωση του δείκτη R, η πτώση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα καθυστερήσει καθώς η επίδραση θα είναι ετεροχρονισμένη.
Καμία χαλάρωση
Ως τις πιο κρίσιμες για την ανάσχεση της διασποράς του κορονoϊού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τις επόμενες ημέρες.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για δύο επίπεδα στα οποία κινείται η κυβέρνηση και αφορούν α) την ενίσχυση του συστήματος υγείας και β) τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Όπως είπε «χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο μας. Με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο, το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλίσουμε πίσω».
Αναφερόμενος στο εμβόλιο του κοροναϊού, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως η χώρα μας εξασφάλισε 25 εκατ. δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως αύριο στις 14:00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων COVID19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προμηθευτεί μέσω κοινού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού.