«Είστε υποχρεωμένοι να επιτρέψετε να αυξήσουμε το χρέος όσο θέλουμε» είπε ο Τζό Μπάιντεν!
Επιμένει η κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητάει από το Κογκρέσο, επί της ουσίας από του Ρεπουμπλικανούς που το ελέγχουν, να αυξήσει, χωρίς προϋποθέσεις, το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, μία ημέρα αφότου το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ίσως αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών από τον Ιούνιο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, πρωτοστατούντος του Κέβιν Μακάρθι, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητούν δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες (δηλαδή να σταματήσει το τύπωμα δολαρίων ή να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό) γιατί έχουν κατανοήσει μία βασική λεπτομέρεια που φαίνεται δεν την έχουν καταλάβει οι Δημοκρατικοί:
Κινδυνεύει άμεσα το αμερικανικό δολάριο με απαξίωση.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τα τέσσερα ηγετικά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, στις 9 Μαΐου.
Ο πρόεδρος σκοπεύει να συζητήσει «την έναρξη μιας ξεχωριστής διαδικασίας προϋπολογισμού» σε αυτήν τη συνάντηση, είπε η εκπρόσωπός του, Καρίν Ζαν-Πιέρ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Δεν θα διαπραγματευτούμε αυτό το θέμα» με τους Ρεπουμπλικάνους, τόνισε. «Το όριο του χρέους αυξήθηκε τρεις φορές επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά τώρα», υπενθύμισε.
Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι η αύξηση του ορίου του χρέους είναι «συνταγματική υποχρέωση» του Κογκρέσου, το οποίο δεν θα έπρεπε καν να συζητά το θέμα.
Φαίνεται ότι ακόμα στις ΗΠΑ κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν ότι η εποχή της παντοκρατορίας του δολαρίου έχει τελειώσει.
Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να συναινέσουν στην αύξησή του δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία, που ο πρόεδρος αρνείται να συζητήσει καν.
Ο λόγος είναι απλός: Αν ο Μπάιντεν δεχτεί να σταματήσει να τυπώνει αφειδώς δολάρια, τότε θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία μία μεγάλη «πληγή» για την αμερικανική οικονομία ενώ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία προκάλεσαν την αντίδραση δεκάδων χωρών που επιχειρούν πλέον να πλήξουν το δολάριο αποβάλοντάς το από τις συναλλαγές τους.
Αν ο Μπάιντεν συνεχίσει το ανεξέλεγκτο τύπωμα δολαρίων το αμερικανικό νόμισμα κινδυνεύει να προκαλέσει μία παγκόσμια κρίση.
Οι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν πως όλες οι χώρες εκτός Δύσης επιχειρούν να αποβάλουν το δολάριο όσο γίνεται γρηγορότερα από τις συναλλαγές τους και προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση.
Σε κανέναν δεν αρέσει πια, μία χώρα να αυξάνει τα χρέη της και να προσποιείται ότι τα αποπληρώνει απλώς τυπώνοντας χρήμα, ενώ η δική του χώρα υποφέρει από λιτότητα και υποανάπτυξη γιατί δεν έχει βρει μία αναγνωρισμένη πηγή χρήματος από το πουθενά.
Με απότομη πτώση άνοιξε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την τύχη των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών και όλοι φοβούνται για ένα “τσουνάμι” καταρρεύσεων.
Παρά την εξαγορά της First Republic από την JPMorgan, την Δευτέρα, που είχε ως στόχο να αμβλύνει την τραπεζική κρίση, εμφανίζονται νέες αναταράξεις στον τομέα.
Η σοβαρότητα της κατάστασης έρχεται και από την ανακοίνωση της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ που επιθυμεί τη σαρωτική αναθεώρηση της ασφάλισης καταθέσεων, αφού οι πρόσφατες πτωχεύσεις τραπεζών αποστράγγισαν εν μέρει μια δεξαμενή χρημάτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την προστασία των πελατών των τραπεζών.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 13 μονάδες βάσης στο 3,43% και οι επενδυτές έχουν παράλληλα στραμμένη την προσοχή στη Fed, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
H Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) ανακοίνωσε σήμερα ότι η έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα First Republic Bank (FRB).
Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς ο Charlie Munger αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway (αμερικανική επενδυτική εταιρεία) προειδοποιεί για μια τέλεια καταιγίδα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ ενώ την ίδια ώρα οι τιμές τους πέφτουν, με τις αμερικανικές τράπεζες να είναι «γεμάτες» με «κακά» δάνεια όπως επισήμανε.
«Αλλά τα προβλήματα είναι τεράστια στον τραπεζικό τομέα, όπως συμβαίνει παντού αλλού στην οικονομία. Στις καλές στιγμές αποκτάς κακές συνήθειες. Όταν έρχονται άσχημες στιγμές οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες».