Η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ στηρίζει απροκάλυπτα την Τουρκία για την οποία θεωρεί ότι «εκτελεί θαυμαστό έργο» στο μεταναστευτικό και την ίδια στιγμή μιλάει για «φρικτές εικόνες στην Μόρια» αναφερόμενη υποτιμητικά στην Ελλάδα!
«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων»!
Αναφορικά με την ολική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, από φωτιά που έβαλαν οι ίδιοι οι παράνομοι μετανάστες που φιλοξενούνταν εκεί, εκτόξευσε λίβελους κατά της Ελλάδας:
«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ».
Από το Βερολίνο κάποιοι στην κυβέρνηση περιμένουν στήριξη έναντι της Τουρκίας…
Οι δηλώσεις της Α.Μέρκελ έρχονται μια μόλις ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία υποτίθεται θα συζητηθεί η επιθετικότητα της Τουρκίας.
Επίσης, στην πρόσφατη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Από τη μία πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Σοβαρή ένταση… Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».
Όπως πρόσθεσε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά στην ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων. Θα πρέπει να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».
Κατά την άποψη της, το μεταναστευτικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, για αυτό και είναι αναγκαία πλέον η αναζήτησης μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε, επίσης, την Κομισιόν για τη σχετική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας: «Το ζήτημα πώς θα την υλοποιήσουμε είναι λυδία λίθος και για τη συνοχή της Ευρώπης. Εάν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ».