Ψηφίζεται η ελληνογαλλική συμφωνία–Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή -Χαμηλότερη η τιμή των φρεγατών ανέφερε ο πρωθυπουργός-“Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα βάλετε όριο” είπε ο πρόεδρος του Σύριζα -Ο Κουτσούμπας κατέκρινε την κυβέρνηση με το θέμα  για νέες επενδύσεις-”μαμούθ” από γαλλικές εταιρείες στην Τουρκία
Όπως γράψαμε και το πρωί σήμερα στην Βουλή θα γίνει….της Γαλλίας. Ψηφίζεται η συμφωνία Αθήνας-Παρισίων

Παρακολουθήστε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε με το καλημέρα ο Σύριζα…

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί η συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 που ορίζει πως «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».
Ομιλητής ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης
Στην παρέμβασή του ο εισηγητής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης ανέφερε τις συμφωνίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος όπως με Ιταλία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και για τα Rafale. “Είμαστε μπροστά σε μια συμφωνία που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού” τόνισε. Επίσης την χαρακτήρισε απόδειξη αντίδρασης στις κλιμακούμενες απειλές. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό και ένδεια επιχειρημάτων. “Δεν χωρά κοντόφθαλμη κομματική εκμετάλλευση” τόνισε.

Ομιλητής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος
Πριν λάβει το λόγο ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε λίγο ο κ. Σκουρλέτης και αναφέρθηκε στην πανδημία και στην οικονομία αντί για την συμφωνία!! Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως ο Συριζα ζήτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει γαλλική διαβεβαίωση πως η στατιωτική συνδρομή αφορά και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. “Δεν το κάνατε” είπε… Ανέφερε ακόμη πως το γαλλικό ΥΠΕξ ανακοίνωσε πως η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ. Μίλησε επίσης για κίνδυνο για την ζωή Ελλήνων φαντάρων αν πάνε Έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ σε συνδυασμό με την ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Σαουδική Αραβία. Είπε ακόμη πως οι φρεγάτες είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση Σύριζα αλλά “θα χτίζονταν στην Ελλάδα”. “Έχετε εγκαταλείψει την αμυντική βιομηχανία στην τύχη της. Άκουσα πως ούτε τα φυσίγγια δεν θα παράγουν τα ΕΑΣ” τόνισε… “O κ. Μητσοτάκης λειτουργεί σαν ιδιοκτήτης της χώρας. Σαν Μαξίμου Α.Ε.” ισχυρίστηκε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για “παλικαρισμούς χωρίς αντίκρισμα και αναβλητική διπλωματία” και ζήτησε από την κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία των Πρεσπών!

 

Ομιλητής ΚΙΝΑΛ Κ. Σκανδαλίδης
“Δεν βλέπουμε την συζήτηση σαν αντιπαράθεση πατριωτισμών” , είπε από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης. Χαρακτήρισε ισχυρό βήμα την συμφωνία αλλά και με μειονεκτήματα.

Ομιλητής ΚΚΕ Γ. Μαρίνος
“Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί το λαό αλλά την ευρωατλαντική στρατηγική” ανέφερε ο κ. Μαρίνος. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελληνική αποστολή δυνάμεων στο Μάλι και γενικά στην Αφρική. Επίσης είπε πως κλιμακώνονται οι προκλήσεις ανατολικά της Κρήτης και στο Καστελόριζο. Είπε ακόμη πως στα Rafale και στις φρεγάτες η Τουρκία απαντάει με τους S-400.

Ομιλητής “Ελληνικής Λύσης” Αντ. Μυλωνάκης
“Η πατρίδα μας κινδυνεύει, Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σημαίνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή και ώρα. Έτσι δημιουργούνται τα θερμά επεισόδια” ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης. “Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν κάναμε απολύτως τίποτα. Σήμερα είναι η ώρα να δώσουμε στον ελληνικό λαό να καταλάβει αν ο όρος πατριωτισμός ισχύει ή αν δεν τον εννοούμε” πρόσθεσε. “Στρατηγικά είναι προς το συμφέρον του ελληνικου λαού; Επι της αρχής λέμε ναι. Υπάρχουν γκρίζα σημεία , θα τα δούμε, αυτά διορθώνονται ό,τι ώρα θέλουμε.” ανέφερε.

Ομιλήτρια ΜεΡΑ Φωτεινή Μπακαδήμα
“Η Γαλλία έχει ανάγκη την συνδρομή μας, όχι το ανάποδο” είπε με αφορμή τα γαλλικά συμφέροντα στην Αφρική.

Μητσοτάκης
Για θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη Μεσόγειο και το πρώτο βήμα για την αυτονομία της Ευρώπης μίλησε εξ αρχής ο πρωθυπουργός παίρνοντας τον λόγο . “Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη” και μίλησε για ισχυρή νομική δικλείδα. Αναφέρθηκε στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και στις συμφωνίες όπως με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις κοινές δράσεις με χώρες όπως το Ισραήλ και για την επικείμενη επέκταση με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για μια 5ετία. “Τέτοιες εγγυήσεις από το Παρίσι είχε μέχρι σήμερα μόνο το Βερολίνο” τόνισε. “Να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές” είπε παραπέμποντας στην δήλωση Μακρόν.

Ζήτησε να γίνουμε “Ευρωπαίοι πραγματιστές”. “Θα έχουμε στο πλευρό μας τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας. Την μόνη πυρηνική δύναμη” . Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς” διευκρίνισε.

«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, «απαντώντας» σε ανάλογες κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

“Αυτές οι υπογραφές θα αποτελέσουν κατάλογο πατριωτικού χρέους” είπε για όσους ψηφίσουν την συμφωνία κλείνοντας την πρωτολογία του.

Τσίπρας
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης κινείται “υπό τον φόβο του Μπογδάνου”. “Αναδείξατε νέο δόγμα. Ένα δόγμα που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις χρόνων στην εξωτερική πολιτική” είπε. Μίλησε για αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες “που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές”.

“Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε” τόνισε. “Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει πως τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειάς του. Ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες” είπε ο πρόεδρος του Σύριζα.

“Το Άρθρο 2 προβλέπει στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως προκαλεί στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ. Αν είχαμε αυτήν την συμφωνία πριν από την περίοδο της κρίσης το 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα ήταν υποχρεωμένο να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι” τόνισε. “Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα βάλετε όριο και θα τους πάρετε πίσω από την περιοχή του Σαχέλ” είπε σε άλλο σημείο.

Για την επερχόμενη επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας ζήτησε να ξεκαθαριστεί η διάρκεια. “Θα αποβιβάζονται Αμερικανοί στρατιώτες στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη και η Τουρκία θα παραβιάζει λιγο πιο πέρα τα εθνικά μας δικαιώματα; ” αναρωτήθηκε.

Γεννηματά
Απέδωσε ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη διαλόγου για εθνική πολιτική, είπε η κα Γεννηματά, ενώ τόνισε πως “το ΠΑΣΟΚ έκλεισε το ποιοι είναι πατριώτες και ποιο όχι με την εθνική συμφιλίωση”… Μετά αναφέρθηκε στην πανδημία και την ακρίβεια.

Κουτσούμπας
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ συνέκρινε την ελληνογαλλική συμφωνία με την τουρκογαλλική συμφωνία της εποχής του Κεμάλ!! Τόνισε δε πως η ελληνογαλλική συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. “Η Τουρκία δεν είναι ούτε περιστέρι της ειρήνης ούτε φύλακας άγγελος” επισήμανε.

Ο κ.Κουτσούμπας χρησιμοποίησε και το θέμα που αποκάλυψame το  για τις νέες επενδύσεις-”μαμούθ” από γαλλικές εταιρείες στην Τουρκία.

Βελόπουλος
“Η διμερής συμφωνία είναι υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ άρα δεν μας καλύπτει” είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »