Ο καθηγητής του Νικόλαο Χρηστάκη υποστηρίζει πως μετά το τέλος του κορωνοϊού μας περιμένει μία κοινωνία γεμάτη σεξ, σωματικές απολαύσεις και μεγάλες δαπάνες.
Στο νέο του βιβλίο, «Το βέλος του Απόλλωνα: Η βαθιά και διαρκής επίδραση του κορονοϊού στον τρόπο που ζούμε», ο Χρηστάκης, ο οποίος είναι επίσης κοινωνικός επιδημιολόγος, η κοινωνία θα αντισταθμίσει τον χαμένο χρόνο μόλις είναι ασφαλής, με τον ηδονισμό να αντικαθιστά γρήγορα τη συντηρητική κοινωνικοποίηση.
Ωστόσο, αυτή η αντιστροφή παραμένει χρόνια μακριά. «Κατά τη διάρκεια επιδημιών παρατηρείται αύξηση της θρησκευτικότητας, οι άνθρωποι γίνονται πιο εγκρατείς, εξοικονομούν χρήματα, δεν ρισκάρουν και τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών», δήλωσε ο Χρηστάκης στον Guardian. «Το 2024, όλες αυτές οι τάσεις πανδημίας θα αντιστραφούν.»
Όπως και στη δεκαετία του 1920, η οποία ακολούθησε την πανδημία του 1918, η ανθρωπότητα θα βυθιστεί σε μια εποχή διαστροφών και παθών.
«Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν έντονα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο Χρηστάκης, ονομάζοντας τη σεξουαλική ακολασία και την οικονομική άνθηση ως πιθανές τάσεις.
Οι προηγούμενες πανδημίες έχουν επίσης δείξει ότι είναι η ίδια η ασθένεια και όχι η ανταπόκριση της κυβέρνησης που προκαλεί πιο άμεσα τις τρέχουσες οικονομικές επιπτώσεις.
«Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι οι ενέργειες της κυβέρνησής μας που προκαλούν την επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό είναι ψευδές», είπε. «Είναι ο ιός που προκαλεί την επιβράδυνση της οικονομίας, επειδή οι οικονομίες κατέρρευσαν ακόμα και στην αρχαιότητα όταν συνέβησαν επιδημίες, ακόμα και όταν δεν υπήρχε κυβέρνηση που να λέει: «κλείστε τα σχολεία και κλείστε τα εστιατόρια».»
Σύμφωνα με τον Χρηστάκη, αν τα άτομα ήταν πιο ώριμα στη διαχείριση καταστάσεων, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. «Ως κοινωνία είμαστε πολύ ανώριμοι», είπε.
Ενώ οι προηγούμενες πανδημίες ήρθαν και πέρασαν χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης, η σημερινή ταχεία ανταπόκριση με την παραγωγή του εμβολίου εξασφαλίζει ότι ο κορωνοϊός όχι μόνο θα τελειώσει, αλλά θα το κάνει πολύ πιο γρήγορα από ποτέ.
«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτή την απειλή που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα», είπε.