Σχεδόν 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι παρατάχθηκαν στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με αναφορές αυτοί οι σύμβουλοι θα εκπαιδεύσουν ταϊβανέζικα στρατεύματα, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ο στρατός της χώρας για μία πιθανή επίθεση της Κίνας.
Αμερικανοί σύμβουλοι εθεάθησαν από τις αρχές του Μαρτίου να καταφτάνουν σε μία βάση της Καοσιούνγκ στην περιφέρεια Gangshan, σύμφωνα με τοπικά μέσα.
Οι στρατιωτικοί «έχουν αναλάβει κυρίως τον ρόλο εκπαίδευσης κέντρων νεοσύλλεκτων και εφεδρικών ταξιαρχιών» ανέφερε η επίσημη υπηρεσία νέων (CNA).
Σύμφωνα με την CNA, οι Αμερικανοί, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε διάφορες βάσεις σε όλη την Ταϊβάν, θα δώσουν στον στρατό της χώρας πρακτικές συμβουλές για εκπαιδευτικές μεθόδους.
Από την άλλη, ένας εκδότης της στρατιωτικής σελίδας China in Arms, ο Wendell Minnick, δήλωσε πως οι αμερικανικές ομάδες βρίσκονται στην Ταϊβάν για παρατήρηση και αξιολόγηση και όχι για εκπαίδευση στρατευμάτων.
Τα σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου να παρατάξει στρατιωτικούς συμβούλους στην Ταϊβάν αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο. Έγινε κατανοητό πως η απόφαση αυτή είχε παρθεί εδώ και καιρό και κατ’ επέκταση δεν συνδέεται με τις πρόσφατες εντάσεις κοντά στο Στενό της Ταϊβάν (όπως για παράδειγμα τις νέες κινεζικές ασκήσεις στην περιοχή).
Η Ταϊβάν σκοπεύει και αυτή να στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες μία ταξιαρχία συνδυασμένων όπλων για εκπαίδευση το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους.
«Ο στρατός της Ταϊβάν χρειάζεται όση περισσότερη άμεση επαφή γίνεται με άλλους στρατούς, αφού είναι απομονωμένος για περισσότερα από 40 χρόνια με αποτέλεσμα οι δυνατότητες ανάπτυξής του να έχουν μειωθεί» δήλωσε ο Grant Newsham, ένας πρώην Αμερικανός συνταγματάρχης του σώματος πεζοναυτών.
Αγορά 400 Πυραύλων από ΗΠΑ;
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Ταϊβάν μπορεί να αποκτήσει έως και 400 αντιπλοϊκούς πυραύλους επίγειας εκτόξευσης τύπου Harpoon, οι οποίοι σκοπεύονται να χρησιμοποιηθούν για την απόκρουση μία πιθανής κινεζικής εισβολής. Η πώληση αυτή εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το 2020.
Η νησιωτική χώρα είχε αποκτήσει στο παρελθόν ναυτικές εκδόσεις αυτού του πυραύλου από τις ΗΠΑ, τις οποίες κατασκευάζει η Boeing. Τώρα ίσως λάβει χώρα η πρώτη συμφωνία για την κινητή έκδοση επίγειας εκτόξευσης, σύμφωνα με αναφορές.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε το συμβόλαιο αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Boeing στις 7 Απριλίου, ωστόσο δεν ανέφερε πουθενά την Ταϊβάν ως αγοραστή. Η συμφωνία έρχεται μία περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας γίνονται όλο και πιο θερμές, ειδικά αναφορικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, το νησιωτικό κράτος που σύμφωνα με το Πεκίνο αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας.