Από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, η Ουκρανία έχει επιμείνει κυρίως στην απόκτηση συστημάτων πυροβολικού, βαρέων αρμάτων μάχης, επάυξηση των δυνατοτήτων αεράμυνας και  απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών  ρωσικής προέλευσης από  ΗΠΑ και λοιπές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Αεροπορία Στρατού της Ουκρανίας

Επίσης το Κίεβο  έχεις ανάγκες της αεροπορίας Στρατού του, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες της παρείχαν ρωσικά ελικόπτερα Mil Mi-17 που είχαν αποκτήσει προηγουμένως για τον Αφγανικό Εθνικό Στρατό και το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το ίδιο,  δίνοντας τρία (3)  Westland WS-61 Sea Kings που αποσύρθηκαν από την υπηρεσία, όπως αναφέρει έγκριτο σε θέματα άμυνας Γαλλικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

“H Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας GUR, ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι παρέλαβε ένα ελικόπτερο  UH-60 «Black Hawk», το οποίο αποκτήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Ace Aeronautics LLC, το οποίο δεν παραδόθηκε ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται από την Ουάσιγκτον, και μπορεί να εξοπλιστεί με μια optronic WESCAM, πυραύλους Hellfire και ένα πολυβόλο M134

«Η Αεροπορία Στρατού της Ουκρανίας συνεχίζει να εργάζεται στην πρώτη γραμμή της άμυνας της χώρας μας. Εκτελεί αποστολές μάχης στην πρώτη γραμμή. Τα μαχητικά ελικόπτερα αυξάνουν σημαντικά τις δυνατότητες των ειδικών μονάδων και την αποτελεσματικότητα των ειδικών επιχειρήσεων», υποστήριξε η GUR εκείνη την εποχή.

Ωστόσο εκτιμάται ότι το Κίεβο δεν θα πρέπει να αργήσει να ζητήσει  ελικόπτερα «Black Hawks» καθώς και άλλων τύπων όπως το AH-64 Apache και το CH-47 Chinook, από τους δυτικούς υποστηρικτές του.

 

Οι Ουκρανοί ζητούν ελικόπτερα  Black Hawk- AH-64 Apache και  CH-47 Chinook από την Δύση

Με αφορμή τη μετάδοση βίντεο που δείχνει εκπαίδευση με το UH-60 της, η ουκρανική αεροπορία γνωστοποίησε ότι «μπορεί εύκολα να δεχτεί εκατό ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων Black Hawk», καθώς και περίπου «50 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι και 40 έως 60 ελικόπτερα βαρέως τύπου  μεταφορικά ελικόπτερα Chinook».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό αναφέρει η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.

 

 

Σε αντίθεση με τα μαχητικά αεροσκάφη που διεκδικεί το Κίεβο, μας διαβεβαιώνει ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων δεν θα ήταν πρόβλημα.

«Έχοντας εμπειρία στη χρήση των ελικοπτέρων Mi-8 και Mi-24, μπορέσαμε να πετάξουμε το Black Hawk την πρώτη μέρα που το παραλάβαμε», είπε ένας από αυτούς. Και να επισημάνω ότι είναι πολύ πιο ευέλικτο από το Mi-8″ και ότι η απόδοσή του είναι υψηλότερη.

 

 

Πριν από την έναρξη του πολέμου, οι ουκρανικές δυνάμεις διέθεταν εκατό σοβιετικά ελικόπτερα.

Το 2019, το Κίεβο είχε σκεφτεί να αποκτήσει AH-64 Apaches για να αντικαταστήσει το Mil Mi-24 “Hind”, η διαθεσιμότητα του οποίου ήταν τότε πολύ χαμηλή, λόγω της έλλειψης δυνατότητας προμήθειας ανταλλακτικών από τη Ρωσία.

Εκείνη την εποχή, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι βασίζονταν στο αμερικανικό πρόγραμμα «Excess Defense Articles» (EDA), το οποίο καθιστά δυνατή τη μεταφορά πλεονασμάτων από τον αμερικανικό στρατό σε συμμαχικές και εταίρους χώρες.

Τι θα αλλάξει στο μέτωπο των επιχειρήσεων;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η παραλλαβή των παραπάνω ελικοπτέρων από την Ουκρανία, θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς της, επαυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχούς διεξαγωγής της μείζονος επιθετικής ενέργειας την οποία επιμελώς προετοιμάζει εδώ και καιρό το Κίεβο.

Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache χάρη στους αντιαρματικούς πυραύλους HELFIRE που διαθέτουν, μπορεί να αποτελέσουν φονέα μάζας Ρωσικών αρμάτων-ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ, ενώ χάρη στα Black Hawk και  CH-47 Chinook, καθίσταται δυνατή η εκτέλεση αεροκίνητων ενεργειών ακόμη και σε βάθος όπισθεν της  α γραμμής από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

 

Κοινώς η προμήθεια των εν λόγω ελικοπτέρων από την Ουκρανία έχει την δυνατότητα, να αλλάξει τους όρους στο πεδίο της μάχης υπέρ του Κιέβου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »