Οι ΗΠΑ φαίνεται πως πραγματικά θέλουν να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα που εδώ και πολύ καιρό αποκαλούν «πυλώνα σταθερότητας». Σε αυτό το πλαίσιο ο Κέβιν Κιλλόραν, αντιπρόεδρος της ARC συναντήθηκε με τις Αρχές του λιμένα Αλεξανδρούπολης και η συζήτηση αφορούσε την επέκταση της συνεργασίας & χρήση του λιμένα για εμπορικά οχήματα, πέραν των στρατιωτικών! Να πούμε εδώ πως η ARC είναι ο μεγαλύτερος μεταφορέα βαρέων οχημάτων και ελικοπτέρων της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Στην Ελλάδα όπως είναι ήδη γνωστό θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Την επόμενη μέρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερή συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς οι δύο άντρες στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και τον τέταρτο κύκλο Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα: «Θα συζητήσει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, την ενεργειακή ασφάλεια και τη κοινής δέσμευσης των χωρών να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές». Στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα: «Η Ελλάδα παράγοντας ισχύος και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο». Είπε χαρακτηριστικά: «Με τις δύο Συμφωνίες που είχα την τιμή να υπογράψω η βόρεια Ελλάδα είναι νομίζω αναβαθμισμένη γεωπολιτικά. Και θα ήθελα αυτό να γίνει κατανοητό, απολύτως κατανοητό. Ο στρατηγικός ρόλος που επιφυλάσσεται στη βόρεια Ελλάδα. Κατ’ αρχάς η Αλεξανδρούπολη πριν από πέντε χρόνια δεν υφίστατο στον αμυντικό χάρτη είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ, είτε των ΗΠΑ. Και σήμερα είναι από τα πιο κομβικά σημεία που υπάρχουν και έχει οδηγήσει σε μια ραγδαία γεωπολιτική της αναβάθμιση, σε μια ραγδαία ενεργειακή της αναβάθμιση, σε μια ραγδαία εμπορική της αναβάθμιση. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι συνολικά η βόρεια Ελλάδα, ακριβώς διότι συνορεύει και επικοινωνεί και με τα ανατολικά και με τα δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί χώρο τεράστιου ενδιαφέροντος της εξωτερικής πολιτικής μιας σειράς μεγάλων χωρών. Άλλωστε, θα μού επιτρέψετε να σας πω και ένα μικρό παράδειγμα. Την επόμενη Τρίτη έρχεται στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Antony Blinken. Δεν μπορεί κανείς να θυμηθεί στην ελληνική ιστορία περίοδο στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν δομημένο Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα σε ετήσια βάση και ο Υπουργός των Εξωτερικών θα ερχόταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα ή θα πήγαινε ο Έλληνας Υπουργός στην Ουάσιγκτων για να υπάρχει μια δομημένη σταθεροποιημένη σχέση. Η χώρα έχει αλλάξει επίπεδο».

BySfairika.gr

Φεβ 17, 2023

Το Ινστιτούτο Hudson , μία δεξαμενή σκέψης (think tank) με έδρα την Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, συζήτησε στις 14 Φεβρουαρίου για τον τρόπο με τον οποίο η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για την επικείμενη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την είδηση αυτή μεταφέρει τώρα η ρωσική Life στο δικό της κοινό.

Ο Luc Coffey του ινστιτούτου δήλωσε πως η αναπόφευκτη ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία “θα σημάνει και το τέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την μορφή που υπάρχει σήμερα.”

“Λόγω της απόφασης του Κρεμλίνου να επιτεθεί στην Ουκρανία, η κάποτε απέραντη επιρροή της Μόσχας στην Ευρασία έχει μειωθεί, ο πόλεμος έχει καταστρέψει την οικονομική, την στρατιωτική και την κοινωνική σταθερότητα της Ρωσίας,” δήλωσε.

Όσον αφορά τι πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περίπτωση διάλυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται σε μία αναφορά που είχε δημοσιεύσει το ινστιτούτο ένα μήνα πριν την συζήτηση αυτή. Πιο συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν αίτημα υποστήριξης από χώρες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που θα θελήσουν την ανεξαρτησία τους και αυτές “μαζί με συμμάχους θα πρέπει να συντονίσουν την απάντησή τους σε αυτά τα αιτήματα για ανεξαρτησία, για τα συμφέροντα της Αμερικής.”

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, η επιστροφή της Κριμαίας και του Ντονμπάς στην Ουκρανία, της Αμπχαζία και της Νότιας Οσσετίας στην Γεωργία, της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία και της Καρελίας στην Φινλα

Ο Ουκρανός βουλευτής Alexei Goncharenko δήλωσε πως μετά την αναμενόμενη νίκη έναντι της Ρωσίας, η Ουκρανία θα γίνει μία από τις ηγέτιδες χώρες του “νέου κόσμου”, ενώ ζήτησε την “αποπυρηνικοποίηση και το τέλος την επεκτατικής πολιτικής” της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Life, ότι άλλο ειπώθηκε στις συζητήσεις κυμαίνονταν περίπου στο ίδιο ύφος.

Τα Έχουμε Ξανακούσει…

Βέβαια, σύμφωνα με τους Ρώσους όλες αυτές οι ιδέες δεν είναι αυθεντικές, αλλά οι ομιλητές ουσιασ αναπαρήγαγαν προηγούμενες απόψεις. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα διαχωρισμού της Ρωσίας εμφανίστηκε περίπου έναν αιώνα πριν από τον Έντουαρτ Μ. Χάους, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Γούντροου Ουίλσον.

“Η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη και ομογενής για την ασφάλειά μας. Θα ήθελα να δω την Σιβηρία ως ξεχωριστό κράτος και την ευρωπαϊκή Ρωσία χωρισμένη σε τρία τμήματα… Ο υπόλοιπος κόσμος θα ζούσε πιο ήρεμα εάν υπήρχαν τέσσερεις Ρωσίας αντί για μία μεγάλη Ρωσία. Μία θα ήταν η Σιβηρία και οι υπόλοιπες θα χωρίζονταν στο ευρωπαϊκό κομμάτι της χώρας,” είχε δηλώσει.

GALLERY

Ρωσία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »