ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & Ρωσία απλοί ”θεατές”
Ετοιμάζονται οι νεο-οθωμανοί για νέες επιχειρήσεις μετά την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ, αφού το στυγνό καθεστώς στην Άγκυρας “τρέφεται” μόνο με “πολέμους” αλλιώς θα καταρεύσει σαν χάρτινος πύργος.
Ως γνωστόν λοιπόν η Άγκυρα ζήτησε πριν από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα επίσημα την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σε μια προσπάθεια να υλοποιήσει πιθανόν άνομα πολυετή σχέδια.
Σκοπός των Τούρκων είναι ένα σενάριο “Κύπρου” σε βάθος χρόνου, όταν η τουρκική πολεμική μηχανή θα έχει καταστεί ακόμα πιο ισχυρή, σύμφωνα με τους δικούς τους σχεδιασμούς, ξεχνούν όμως ότι και η Ελλάδα θα έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και στους τρεις κλάδους, ειδικά μετά τις συμφωνίες με Γαλλία και την βοήθεια των ΗΠΑ.
Την ίδια όμως ακριβώς περίοδο, οι Τούρκοι προκαλούν την χώρα μας σε Α. Μεσόγειο και Αιγαίο με τα πλοία Ορούτς Ρέις και Κανουνί τα οποία συνοδεύονται από τουρκικό στολίσκο, γυροφέρνοντας τα νησιά μας.
Τις τελευταίες 24 ώρες, μέσω βίντεο, ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ismail Demir, παρουσίασε μεγάλο και πολυδάπανο πρόγραμμα για την αναβάθμιση του τουρκικού θωρακισμένου αμφίβιου οχήματος ACV-15 AFV που ανέρχεται σε πάνω από 2000 ΤΟΜΑ.
Ο ίδιος ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα το οποίο έχουν αναλάβει οι εταιρείες Asselsan και FNSS. Η τελευταία εταιρεία είναι κοινοπραξία μεταξύ της τουρκικής εταιρείας Nurol Holding και της British BAE Systems Inc.
Σύμφωνα με τις παραμέτρους που ορίζονται στο πρόγραμμα, το ΤΟΜΑ ACV-15 AFV πρόκειται να ενισχυθεί με ισχυρότερη θωράκιση, ενώ θα αποκτήσει αντιναρκική προστασία και νέα όπλα.
Όσον αφορά την ικανότητα μάχης για το ΤΟΜΑ ACV-15, η εταιρεία AFV Turkey σχεδιάζει να επενδύσει αρκετά χρήματα στον εκσυγχρονισμό του.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, θα τοποθετηθεί ένας τηλεκατευθυνόμενος πύργος τύπου NEFER, ο οποίος διαθέτει αυτόματο πυροβόλο 25 mm και ένα επιπλέον πολυβόλο, 7,62 mm. Αυτός ο τηλεχειριζόμενος πύργος είναι προϊόν της τουρκικής εταιρείας Aselsan.
Ο NEFER διαθέτει επίσης άλλα ενδιαφέροντα και λειτουργικά διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως την ικανότητα ενός ενσωματωμένου υπολογιστή που ελέγχει την πυροδότηση των όπλων καθώς και ενός σημαντικού συστήματος οπτικής παρακολούθησης.
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, ο τουρκικός στρατός διαθέτει σχεδόν 2.280 αμφίβια ΤΟΜΑ ACV-15 AFV, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία και χρησιμοποιούνται και τα οποία θα εκσυγχρονισθούν όλα όπως φαίνεται.
Την ίδια στιγμή έχουμε την παρουσίαση του μη επανδρωμένο εναερίου οχήματος Aksungur, το οποίο είναι το πρώτο drone που έριξε βόμβα γενικής χρήσης Mark 82 συνδεδεμένη σε μηχανισμό καθοδήγησης Teber, ο οποίος μηχανισμός μετατρέπει «χαζές» συμβατικές βόμβες σε «έξυπνες» βόμβες ακριβείας.
Με αυτά τα προγράμματα έχουμε μια τεράστια ενίσχυση των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων, αλλά και τις δυνατότητας προσβολής χερσαίων στόχων από υψόμετρα 30000 ποδών και άνω, τα οποία δεν γνωρίζουμε για που προορίζονται . Σίγουρα όμως όλες αυτές οι κινήσεις υπακούουν σε κάποιο επιχειρησιακό πλάνο, αλλιώς δεν εξηγείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνοτουρκικά 16.10.2020 – 14:29265
Ο Μητσοτάκης ζήτησε εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας
Στα παράλογα σενάρια που διαβάσαμε στο τύπο για το δήθεν σχέδιο μερικής αποστρατικοποίησης των νησιών μας, τα οποία διέψευσε η ελληνική πλευρά, είχαμε και αυτό της υποτιθέμενης πρότασης για απόσυρση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων των τουρκικών μονάδων της 4ης στρατιάς από τα παράλια.
Τονίζουμε σε αυτούς που διακινούν αυτά τα σενάρια ότι είναι πρόκειται για μια “τρύπα στο νερό”, αφού σε περίπτωση πιθανής πολεμικής συρράξεως, οι Τούρκοι μπορούν να μεταφέρουν τα αμφίβια ΤΟΜΑ τους για παράδειγμα στις προηγούμενες θέσεις τους (στα παράλια) σε μερικές μόνο ώρες, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά, ενώ διαθέτουν και drone που θα μπορούν να βομβαρδίζουν εδάφη από ασφαλή ύψη.
Δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει ποτέ στο μέλλον έστω και ένας Έλληνας αξιωματούχος που θα αποδέχονταν την απόσυρση έστω και μιας “σφαίρας” από τα νησιά μας, την στιγμή που η Άγκυρα ετοιμάζει φαινομενικά νέες στρατιωτικές περιπέτειες με την βοήθεια της αμυντικής της βιομηχανίας.