Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις 5 χρόνια μετά το πραξικόπημα
Μεγάλος φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι ο φόβος στο εσωτερικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την πιθανή δράση γκιουλενιστών στο εσωτερικό τους και ειδικά αυτές τις ημέρες που η γειτονική χώρα γιόρτασε την επιτυχία τις μαζικής κινητοποίησης των ψηφοφόρων του Ερντογάν που είχε ως αποτέλεσμα να αποτύχει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Δεν είναι τυχαίο πως ανήμερα της επετείου και την προηγούμενη, δηλαδή στις 14 και 15 Ιουλίου δεν πέταξε τίποτα τουρκικό στο FIR Αθηνών ενώ και στο εσωτερικό της Τουρκίας οι πτήσεις μαχητικών ήταν ελαχιστότατες. Είναι χαρακτηριστικό πως γενικά ο Ιούλιος μέχρι και την Πέμπτη ήταν υποτονικός για την τουρκική πολεμική αεροπορία καθώς έχει πραγματοποιήσει μόλις 87 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ όλο τον Ιούνιο σημειώθηκαν 243 παραβιάσεις
Στην επικινδυνότητα ίσως μπορεί να πει κανείς πως είναι λίγο πιο «τσιμπημένη» η στάση της Τουρκικής αεροπορίας καθώς ενώ όλο τον Ιούνιο είχαμε 5 εμπλοκές, τον Ιούλιο έχουμε μέχρι στιγμής 6. Αυτό δεν που έχει παρατηρηθεί είναι και η πτήση τουλάχιστον 5 μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο FIR Αθηνών, ειδικά μετά την πρώτη «αερομαχία» την οποία πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα.

Οι εκκαθαρίσεις ήταν και συνεχίζουν να είναι μαζικότατες έχοντας στην κυριολεξία απονευρώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Από τις 15 Ιουλίου 2016, συνολικά 23.364 προδότες έχουν αποβληθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, 8.415 από αυτούς με την έγκριση του υπουργού. Η διαδικασία συνεχίζεται. Οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει εντός του πεδίου του αγώνα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων κατά του FETO έχει γίνει και γίνεται. Συνεχίζουμε τον αγώνα συνολικά με νέες πληροφορίες, έγγραφα και δεδομένα που έχουμε λάβει. Δεν έχουμε ποτέ επιτρέψει σε οποιονδήποτε προδότη να φορέσει τη λαμπρή στολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Καθώς οι προδότες ανάμεσά μας εκκαθαρίζονται, το τουρκικό στράτευμα έχει εκπληρώσει και συνεχίζει να εκπληρώνει όλα τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί με πολύ πιο δυνατό τρόπο, με τον ηρωισμό και τη θυσία των αληθινών γιων του.»
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ο Ακάρ θέλοντας να δείξει πως δεν έχει πληγεί η επιχειρησιακή δυνατότητα του τουρκικού στρατεύματος επιδόθηκε στο πλαίσιο της ίδια τελετής σε μια παράθεση αριθμών που μάλλον αγωνία να πείσει δείχνουν παρά το προσδοκώμενο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι χερσαίες δυνάμεις μας έχουν πραγματοποιήσει 176 επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Με 10 μεγάλες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στη Συρία και το Ιράκ, μια μεγάλη περιοχή καθαρίστηκε από τρομοκρατικές οργανώσεις και μετατράπηκε σε ασφαλείς ζώνες. Οι ασκήσεις που προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από την Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων από το 2016 παρουσίασαν σημαντική αύξηση κάθε χρόνο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και σχεδόν 500 εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες κατάρτισης και άσκησης έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 5 χρόνια. Προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες μάχης και οι δυνατότητες των δυνάμεων μας, ο αριθμός των ταξιαρχιών μας έχει αυξηθεί σε 17. Και οι 17 ταξιαρχίες μας έχουν δεσμευτεί για την πατρίδα και το έθνος τους και είναι καθήκον τους».
Ως προς το πολεμικό ναυτικό ο Ακάρ δήλωσε πως μέσα στο 2020 τα πλοία του τουρκικού στόλου συμπλήρωσαν 200.000 ώρες εν πλω, φέρνοντας ως λαμπρό παράδειγμα της φρεγάτα Giresun που βρίσκεται εν πλω επί 182 ημέρες χωρίς διακοπή. Ίσως για αυτό δικαιολογημένα έχουν καταγραφεί από ανεξάρτητες πηγές διαμαρτυρίες οικογενειών ναυτικών του τουρκικού στόλου στο αρχηγείο για την μεγάλη απουσία των δικών τους παιδιών σε συνεχείς αποστολές.

Κάτι που καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν πως δεν έχει να κάνει με επιχειρησιακές καθαρά ανάγκες αλλά για μια προσπάθεια να μην «ξεκληριστεί» το τουρκικό ναυτικό από τον κορονοϊό. Προκειμένου δηλαδή οι ναύαρχοι να προστατέψουν τα πληρώματά τους τα έχουν συνεχώς μπαρκαρισμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »