Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την Κριμαία ως κομμάτι της Ρωσίας ποτέ αφού έχει τα δικά της σχέδια
Νέο “χαστούκι” στην ρωσική διπλωματία από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος το δήλωσε ενώπιον του Ουκρανού ομολόγου του.
“Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας (από την Ρωσία. Υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε πάντα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelenskiy στην Άγκυρα.
Ο Ζελένσκι έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα όπου και συναντήθηκε με τον Ερντογάν για να συζητήσει θέματα που αφορούν την άμυνα και το εμπόριο σε διμερή, περιφερειακά επίπεδο , καθώς και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
“Η Τουρκία βλέπει την Ουκρανία ως βασική χώρα για τη διασφάλιση σταθερότητας, της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή μας”, δήλωσε ο Ερντογάν.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας στο περιθώριο της επίσκεψης, ενισχύοντας την αμυντική τους συνεργασία, η οποία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι υπέγραψαν και μια συμφωνία «καλής θελήσεως» σχετικά με την αμυντική βιομηχανία καθώς και μια «στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο», ανέφεραν αξιωματούχοι, αν και οι λεπτομέρειες των συμφωνιών δεν ήταν άμεσα γνωστές. Ο Ζελένσκι είπε ότι οι συμφωνίες άνοιξαν το δρόμο για «νέες ευκαιρίες».
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση της με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι χθεσινές συζητήσεις ήταν παραγωγικές.
Τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ορκίστηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων της Ουκρανίας και των Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι κρατούνται από τς ρωσικές αρχές.
Είπε επίσης ότι Ουκρανία και Τουρκία θα συνεργαστούν στενά στην 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να διασφαλίσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παράνομα προσαρτημένη από την Μόσχα Κριμαία, σημειώνοντας ότι η διαμάχη στην περιοχή Ντονένσκ στην Ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Ρωσικές πληροφορίες περί τουρκικών ύποπτων σχεδίων κατά της Κριμαίας
Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές εκφράζουν επίσημα πλέον την ιδιαίτερη υποστήριξη τους στην Ουκρανία και στις δυνάμεις των Mejlis, (Τάταροι της Κριμαίας), λόγω του γεγονότος ότι η Άγκυρα έχει τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα.
Οι Τούρκοι ενδέχεται να αποτελέσουν ιδιαίτερη απειλή για τους Ρώσους στο πλαίσιο των στρατιωτικών συμφωνιών μεταξύ της Άγκυρας και του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Νικολάι Καπιτόνενκο, η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για την υλοποίηση των σχεδίων της στη χερσόνησο σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος της.
Εάν η Κριμαία γίνονταν με κάποιο τρόπο ξανά Ουκρανική, το ζήτημα των Τάταρων της Κριμαίας, καθώς και τα προβλήματα της αυτονομίας τους και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είχαν άλλη σημασία για την Άγκυρα. Η Τουρκία αυξάνει επί του παρόντος την ικανότητά της να επηρεάζει αυτήν την κατάσταση”, δηλώνει ο ίδιος.
Ο πρώην αναπληρωτής του ουκρανικού κοινοβουλίου (Verkhovna Rada), διεθνής εμπειρογνώμονας Yevgeny Dobryak, συμφωνεί επίσης με τον Ρώσο ειδικό.
Πιστεύει ότι η στρατηγική της τουρκικής εθνικής ασφάλειας έχει επικεντρωθεί ειδικά σε σχέση με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε χθες ρίχνει απλά “λαδι στην φωτιά”.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Andriy Taran, η αμυντική συμφωνία με τους Τούρκους θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε 21 τομείς.
Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα τουρκικά UAV που “πολεμούν” σε πολλά «καυτά σημεία» του κόσμου, ενώ μιλάμε για τη δυνατότητα συναρμολόγησης αυτών των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στην Ουκρανία.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η ουκρανική πλευρά βασίζεται σε 10 δισεκατομμύρια επενδύσεων.
Τέτοιοι στενοί δεσμοί μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας αποτελούν σοβαρή πρόκληση για την Κριμαία και την Μόσχα, η οποία συνδιαλέγεται με τους Τούρκους εδώ και καιρό χωρίς να κατανοεί ότι κινδυνεύει πραγματικά από τα τουρκικά υποχθόνια σχέδια, ή τουλάχιστον κάνει ότι δεν ακαταλαβάινει.