Εάν η πόλη σας δεχόταν επίθεση, πιθανότατα θα λάβατε ένα μήνυμα ασύρματης ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης στο κινητό σας τηλέφωνο που θα δηλώνει ότι οι πύραυλοι ήταν καθ οδόν και ότι πρέπει να αναζητήσετε αμέσως καταφύγιο. 
Το Σύστημα Ειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης θα στέλνει επίσης το ίδιο μήνυμα προειδοποίησης σε όλους τους τύπους τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών, καλωδιακών και ασύρματων συστημάτων. Επιπλέον, ο Πρόεδρος μπορεί να επιλέξει να στείλει μια ” Προεδρική ειδοποίηση ” σε κινητά τηλέφωνα σε όλη τη χώρα.
Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ικανό να χτυπήσει σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη. Εάν η Ρωσία εκτόξευε έναν πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι θα είχαν περίπου 30 λεπτά, ή λιγότερο, για να βρουν καταφύγιο, υποθέτοντας ότι θα είχαν προειδοποιηθεί αμέσως για την επίθεση. Ορισμένα όπλα, όπως πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια, θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μικρότερους χρόνους παράδοσης.
Εάν η Ρωσία εκτόξευε ένα όπλο από διεθνή ύδατα ακριβώς έξω από την ανατολική ακτή, οι άνθρωποι σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και η Ουάσιγκτον, DC, μπορεί να έχουν μόλις 10 έως 15 λεπτά για να προετοιμαστούν.
«Δεν θα είχατε καν χρόνο να πάτε να πάρετε τα παιδιά σας από το σχολείο», είπε στο Insider πέρυσι ο Irwin Redlener, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia που ειδικεύεται στην ετοιμότητα για καταστροφές.
Ορίστε λοιπόν ένας λεπτό προς λεπτό οδηγός που θα σας βοηθήσει σε ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου: 
 
Τι να κάνετε μετά από μια πυρηνική επίθεση;
Τα λεπτά έως τις ώρες μετά από μια πυρηνική έκρηξη είναι ένα κρίσιμο παράθυρο. Η πιθανότητα έκθεσης σε ακτινοβολία μειώνεται κατά 55% μία ώρα μετά από μια έκρηξη και κατά 80% μετά από 24 ώρες, σύμφωνα με το Κέντρο Υγείας Τζον Χόπκινς για την Ασφάλεια Υγείας.
Άμεσες ενέργειες κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ωρών, όπως το να καλύψετε τα μάτια σας ή να βουτήξετε σε ένα εσωτερικό καταφύγιο, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.
Δείτε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας σε ένα χειρότερο σενάριο.
Πρώτα 30 λεπτά: Αποστρέψτε τα μάτια σας και θωρακίστε το πρόσωπό σας.
Η καλύτερη πορεία δράσης είναι απλώς να αποτρέψετε τα μάτια σας. Όταν χτυπήσει μια πυρηνική βόμβα, πυροδοτεί μια λάμψη φωτός και μια γιγάντια πορτοκαλί βολίδα. Μια βόμβα 1 μεγατόνων (περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα “Little Boy” που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας) θα μπορούσε να τυφλώσει προσωρινά τους ανθρώπους έως και 13 μίλια μακριά μια καθαρή μέρα και έως και 53 μίλια μακριά μια καθαρή νύχτα.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν επίσης να πέσετε στο έδαφος με το πρόσωπο προς τα κάτω και τα χέρια σας σφιγμένα κάτω από το σώμα σας για να προστατεύσετε από τα ιπτάμενα συντρίμμια ή την έντονη θερμότητα που θα μπορούσε να κάψει το δέρμα σας. Εάν έχετε μαντήλι καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας.
Φροντίστε όμως να κρατάτε το στόμα σας ανοιχτό, ώστε τα τύμπανα των αυτιών σας να μην σκάσουν από την πίεση. Η έρευνα προτείνει επίσης ότι εάν βρίσκεστε σε ένα κτήριο πάνω από το έδαφος, αποφύγετε τους στενούς διαδρόμους και τις πόρτες , που μπορεί να λειτουργήσουν σαν αεροσήραγγα, επιταχύνοντας τα κρουστικά κύματα της έκρηξης σε επικίνδυνες πιέσεις που συνθλίβουν τα οστά. Αντίθετα, αναζητήστε καταφύγιο κατά μήκος των τοίχων σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους και αποφύγετε δωμάτια με παράθυρα, αν μπορείτε.
Πρώτα 45 λεπτά: Αναζητήστε καταφύγιο σε εσωτερικούς χώρους μακριά από παράθυρα
Ένα μόνο πυρηνικό όπλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, άμεσους θανάτους σε μια μεγάλη πόλη όπως η Νέα Υόρκη ή η Ουάσιγκτον. Ο αριθμός των θυμάτων εξαρτάται από το μέγεθος του όπλου, από το πού πυροδοτείται και από το πόσα άτομα βρίσκονται στον αντίποδα της έκρηξης.
Οι επιζώντες μιας πυρηνικής επίθεσης θα χρειάζονταν περίπου 15 λεπτά πριν φτάσουν στο έδαφος ραδιενεργά σωματίδια που μοιάζουν με άμμο, γνωστά ως πυρηνική πτώση . Η έκθεση σε κρούσεις μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του σώματος και να αποβεί μοιραία.
Οι άνθρωποι θα πρέπει ιδανικά να αναζητούν καταφύγιο στην αντίθετη κατεύθυνση από τα πεσμένα κτίρια.
«Θα θέλατε να πάτε προς την κατεύθυνση μακριά από τον άνεμο», είπε ο Redlener, προσθέτοντας: «Απομακρυνθείτε όσο μπορείτε στα επόμενα 10 με 15 λεπτά και μετά αναζητήστε αμέσως καταφύγιο πριν κατέβει το σύννεφο ακτινοβολίας».
Τα καλύτερα καταφύγια είναι κτίρια όπως σχολεία ή γραφεία με λίγα έως καθόλου παράθυρα και ένα υπόγειο. Εάν δεν υπάρχουν ανθεκτικά κτίρια κοντά, είναι ακόμα καλύτερα να βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους παρά έξω.
Εάν καλύπτεστε σε ένα πολυώροφο κτίριο, επιλέξτε μια κεντρική τοποθεσία και αποφύγετε τον επάνω και τον κάτω όροφο. Εάν το κτίριο έχει παράθυρα, σταθείτε στο κέντρο ενός δωματίου. Τα κρουστικά κύματα μπορούν να σπάσουν παράθυρα έως και 10 μίλια μακριά από μια έκρηξη, με αποτέλεσμα να πετάνε γυαλιά που θα μπορούσε να τραυματίσει ανθρώπους κοντά.
Τις πρώτες 24 ώρες: Μπείτε στο ντους και μείνετε μέσα 
Οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης θα πρέπει να κάνουν ντους το συντομότερο δυνατό. Οι ώρες μετά την έκρηξη είναι κρίσιμες για τη μείωση της έκθεσης στην ακτινοβολία.
Οι γιατροί μπορούν συχνά να θεραπεύσουν τις βλάβες από την ακτινοβολία με ουσίες όπως το ιωδιούχο κάλιο, αν και “υπάρχουν ορισμένα επίπεδα δόσης για τα οποία δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα”, είπε στο Insider η Κάθριν Χίγλεϊ, καθηγήτρια πυρηνικής επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Αλλά σε ένα σενάριο καταστροφής, μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί γιατροί ή νοσοκομειακά κρεβάτια για να φροντίσουν όλους.
«Δεν υπάρχουν αρκετά άδεια κρεβάτια εγκαυμάτων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν έστω και μία πυρηνική επίθεση σε μία πόλη στις ΗΠΑ», είπε στο Insider η Tara Drozdenko, διευθύντρια του Προγράμματος Παγκόσμιας Ασφάλειας της Ένωσης Ανησυχούμενων Επιστημόνων.
Οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης θα πρέπει να κάνουν ντους το συντομότερο δυνατό, φροντίζοντας το νερό να είναι ζεστό και να εφαρμόζεται απαλά το σαπούνι. Το πολύ σκληρό τρίψιμο θα μπορούσε να σπάσει το δέρμα σας, το οποίο λειτουργεί ως φυσικός προστατευτικός φραγμός. Θα πρέπει επίσης να καλύψετε τυχόν κοψίματα ή εκδορές ενώ ξεβγάζετε. Ολοκληρώστε αυτά τα ίδια βήματα και για τα κατοικίδια ζώα .
Μην χρησιμοποιείτε κοντίσιονερ, λοσιόν σώματος ή κρέμα προσώπου μετά την έκθεση σε πυρηνική έκρηξη, καθώς αυτά τα προϊόντα μπορούν να συνδεθούν με ραδιενεργά σωματίδια και να τα παγιδεύσουν στο δέρμα και τα μαλλιά σας.
Φυσήξτε τη μύτη σας και σκουπίστε τα αυτιά και τα βλέφαρά σας, καθώς τα υπολείμματα θα μπορούσαν να κολλήσουν σε αυτά τα σημεία. Το CDC συνιστά επίσης να σφραγίζετε τα εξωτερικά στρώματα των ρούχων σε μια πλαστική σακούλα, μαζί με τυχόν χαρτομάντιλα ή πανιά που χρησιμοποιούνται για να σκουπίσετε το σώμα ή το πρόσωπό σας.
Είναι ασφαλές να καταναλώνετε τρόφιμα από σφραγισμένα δοχεία, όπως συσκευασίες, μπουκάλια ή κουτάκια, σύμφωνα με το CDC. Μπορείτε επίσης να φάτε αντικείμενα από το ντουλάπι ή το ψυγείο σας, αρκεί να σκουπίζετε δοχεία, μαγειρικά σκεύη και πάγκους. Αλλά οτιδήποτε μείνει ακάλυπτο, όπως φρούτα ή λαχανικά από έναν κήπο, δεν θα ήταν ασφαλές για κατανάλωση.
Αν δεν σας ζητήσουν να βγείτε έξω, είναι καλύτερο να μείνετε στη θέση σας μέχρι να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από μια πυρηνική έκρηξη.
Πρώτες 7 ημέρες: Ακούστε ραδιόφωνο ή τηλεόραση για τα επόμενα βήματα
Εάν βγείτε έξω μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά από μια πυρηνική έκρηξη, φροντίστε να καλύψετε το στόμα σας και τυχόν ανοιχτές πληγές για να μειώσετε την έκθεσή σας στα ραδιενεργά κρούσματα που θα βρέξουν από τον ουρανό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να ακούτε το τοπικό ραδιόφωνο για πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα επόμενα βήματα. Το κινητό σας τηλέφωνο, η τηλεόραση και το Διαδίκτυο πιθανότατα δεν θα λειτουργούν, αλλά τα ραδιόφωνα που λειτουργούν με μπαταρία και χειροκίνητα θα λειτουργούν.
Μέσω ασυρμάτου, οι αρχές μπορεί να σας συμβουλεύσουν να μείνετε στη θέση σας ή να εκδώσετε εκκένωση σε ασφαλέστερη περιοχή. Αυτό είναι όπου πιθανότατα θα μάθετε για τη διαθέσιμη ιατρική βοήθεια, εάν εσείς ή κάποιος μαζί σας είναι άρρωστος.
Εάν βγείτε έξω, να ξέρετε ότι η πυρηνική πτώση θα βρέχει από τον ουρανό. Οι περισσότερες επιπτώσεις από μια πυρηνική έκρηξη χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα για να επιστρέψουν στο έδαφος.
Για να μειώσετε την έκθεση, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα υγρό πανί όταν βγαίνετε έξω και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε εκτεθειμένα ανοιχτά τραύματα. Επίσης, αποφύγετε οποιοδήποτε τρόφιμο που εκτίθεται απευθείας στον αέρα, όπως φρέσκα προϊόντα ή ανοιχτά αποθέματα νερού.
Τελικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε σε κλειστούς χώρους για την πρώτη εβδομάδα, ενώ η πλειονότητα των πυρηνικών εκρήξεων κατακάθονται ξανά στο έδαφος.
Αυτή η ιστορία, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2022, έκτοτε ενημερώθηκε και αναδημοσιεύτηκε εν μέσω των συνεχιζόμενων πυρηνικών απειλών της Ρωσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »