Επίσημο Φόρουμ παγκόσμιας κυβέρνησης: Ο Kevin Cunnington και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής Siobhan Benita.
 
Η ψηφιακή ταυτότητα είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο στον κόσμο για την ταχεία πρόοδο στον μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά μόνο λίγες κυβερνήσεις το έχουν δρομολογήσει αποτελεσματικά αυτό το δημοφιλή συστήματα. Στην Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης, ψηφιακοί ηγέτες από τη Γερμανία, την Καταλονία και το Αζερμπαϊτζάν εξήγησαν πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
«Η ψηφιακή ταυτότητα του πολίτη είναι πολύ πολωτική», είπε ο Kevin Cunnington. «Υπάρχουν 193 χώρες στον κόσμο: 11 έχουν ψηφιακή ταυτότητα σε κλίμακα. 182 από εμάς όχι. Εάν έχετε ψηφιακή ταυτότητα, μπορείτε να μεταμορφωθείτε. Εάν δεν το κάνετε, δεν μπορείτε, γιατί δεν μπορείτε να ενώσετε τα δεδομένα που έχετε για ανθρώπους σε διαφορετικά σιλό. Έτσι, η ψηφιακή ταυτότητα είναι πιθανώς το βασικό τεχνολογικό θέμα στον κόσμο σήμερα».
Ο Cunnington, ο πρώην επικεφαλής της Κυβερνητικής Ψηφιακής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσίαζε ένα από τα επτά βασικά ευρήματα της έκθεσης Ψηφιακών Ηγετών του Παγκόσμιου Φόρουμ Κυβερνήσεων του Φεβρουαρίου 2022: ότι «για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους για απρόσκοπτες υπηρεσίες που περιτυλίγονται γύρω από τον χρήστη, οι χώρες πρέπει να αναπτύξουν δύο βασικές δυνατότητες: ισχυρά συστήματα ψηφιακής ταυτότητας και υψηλής ποιότητας, διακυβερνητική διαχείριση δεδομένων».
Μιλώντας σε ψηφιακούς ηγέτες από 12 χώρες στο Global Government Digital Summit στην Οτάβα, εξήγησε ότι αυτές οι δυνατότητες είναι ξεχωριστές, αλλά στενά συνδεδεμένες: ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας επιτρέπει στους χρήστες εύκολη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υπηρεσιών και επιτρέπει στους παρόχους να συνδεθούν αυτές οι υπηρεσίες γύρω από τον χρήστη.
Μια νέα έκθεση Digital Leaders, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, παρουσιάζει τρεις τρόπους αντιμετώπισης καθεμίας από τις επτά προκλήσεις που προσδιορίζονται στην πρώτη αυτή έκθεση: σχετικά με την ψηφιακή ταυτότητα και τη διαχείριση δεδομένων, παρουσιάζει προφίλ της προσέγγισης της Σιγκαπούρης για τη δημιουργία «χρυσών εγγραφών» για βασικά σύνολα δεδομένων, υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού θέτοντας τους πολίτες υπεύθυνους για τα δεδομένα τους και προτρέπει τους ηγέτες της ψηφιακής τεχνολογίας που αναπτύσσουν προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας «να επικεντρωθούν στη δημιουργία μιας πελατειακής βάσης και όχι στην παροχή πολιτικής».
Αυτό το τελευταίο σημείο μιλά για τις εμπειρίες χωρών όπως η Γερμανία όπου λιγότερο από το 10% του κοινού κάνει χρήση ενός συστήματος ψηφιακής ταυτότητας που εισήχθη πριν από μια δεκαετία. Η Magdalena Zadara, επικεφαλής προϊόντος στην ομοσπονδιακή μονάδα ψηφιακών υπηρεσιών της Γερμανίας DigitalService des Bundes (DSB), εξήγησε ότι κάθε πολίτης και κάτοικος έχει μια κάρτα ηλεκτρονικής ταυτότητας ικανή να διατηρεί και να μοιράζεται με ασφάλεια προσωπικά δεδομένα και μπορεί να επαληθεύει την ταυτότητα του χρήστη στις διαδικτυακές υπηρεσίες . «Είναι ένα σπουδαίο τεχνολογικό θεμέλιο, αλλά δεν χρησιμοποιείται», είπε. Έτσι, οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών, όπως η φορολογική αρχή και οι περιφερειακές διοικήσεις, έχουν δημιουργήσει τα δικά τους συστήματα ψηφιακής ταυτότητας, αφήνοντας την κάρτα ηλεκτρονικής ταυτότητας χωρίς αρκετές εφαρμογές για να παρέχουν αξία στους χρήστες και διαιωνίζοντας το καθεστώς της Σταχτοπούτας.
Ερευνώντας το πρόβλημα, η DSB βρήκε την κάρτα ηλεκτρονικής ταυτότητας δημοφιλής στους λάτρεις της τεχνολογίας, αλλά εντόπισε «πολλά εμπόδια στο ταξίδι του χρήστη». Διαφορετικά στοιχεία του ταξιδιού «κατασκευάζονται ή ανήκουν σε διαφορετικές κυβερνητικές οντότητες, και επικεντρώνονται πραγματικά στο δικό τους μέρος, και αυτό που φαίνεται από άκρο σε άκρο παραμελείται πραγματικά», εξήγησε. Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία εγγραφής οδήγησε σε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης μαθημάτων μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν τα συστήματα ψηφιακής ταυτότητάς τους. Πριν από μια δεκαετία, η ελπίδα ήταν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα δημιουργήσουν υπηρεσίες για χρήστες e-ID, αλλά η χαμηλή απορρόφηση έχει διατηρήσει τη δυνητική αγορά μικρή, περιορίζοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Ωστόσο, συνέχισε ο Zadara, το σύστημα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ασφάλειας και της εμπιστοσύνης του κοινού.
Για να βελτιώσει την ευκολία και την προσβασιμότητά του, η DSB εργάζεται μαζί με τους ιδιοκτήτες του συστήματος e-ID στη διυπουργική ομάδα εργασίας του GovLab: «Πιστεύουμε ότι η φιλικότητα προς τον χρήστη μπορεί να επιτευχθεί με το υπάρχον σύστημα e-ID», είπε. «Χτίζουμε ένα νέο σύστημα στην πρώτη σκηνή και έχουμε μια εφαρμογή που θα είναι πιο εύκολη στη χρήση».
Επίσης, εξορθολογίζουν την «οργανωτική και τεχνική ολοκλήρωση στο παρασκήνιο, έτσι ώστε οι πάροχοι υπηρεσιών να μπορούν να την ενσωματώσουν εύκολα» στα δικά τους συστήματα πληροφορικής. Όταν τόσο οι χρήστες υπηρεσιών όσο και οι πάροχοι βρίσκουν το σύστημα εύκολο στη ρύθμιση και χρήση, τα ποσοστά υιοθέτησης θα πρέπει να αυξηθούν  παρέχοντας μια μεγαλύτερη αγορά που προσελκύει περισσότερους παρόχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι υπηρεσίες τους, με τη σειρά τους, θα βελτιώσουν τα κίνητρα για τους ανθρώπους να εγγραφούν επιτρέποντας στο σύστημα e-ID της Γερμανίας να ξεφύγει από το πρόβλημα με το κοτόπουλο και το αβγό που έχει μειώσει την απορρόφηση μέχρι σήμερα.
Στην Καταλονία, η περιφερειακή διοίκηση υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση στην ψηφιακή ταυτότητα  αναπτύσσοντας ένα σύστημα που βασίζεται σε blockchain για χρήση από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Astrid Desset, γενική διευθύντρια του Open Administration Consortium of Catalonia (OACC), εξήγησε ότι η υπηρεσία που εκπροσωπούσε η οποία έχει εκδώσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψηφιακές ταυτότητες για τον πληθυσμό των 7 εκατομμυρίων της περιοχής ανέλαβε πρόσφατα μια πιλοτική «αυτοκυρίαρχη ταυτότητα» που εργάζεται παράλληλα με μια τοπική αρχή και πανεπιστήμια στο Βέλγιο και την Καταλονία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »