Η παραλλαγή Όμικρον είναι η αφορμή για την λήψη νέων μέτρων περιορισμού αλλά και υπαναχώρησης των ατομικών δικαιωμάτων παρά το ότι για την νέα παραλλαγή οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για ελαφρά συμπτώματα, που δεν ξεπερνούν εκείνα μιας απλής γρίπης.

Και πλέον ζητούν εμβόλια ακόμα και στον…. μήνα! Η κατάσταση είναι απίστευτη καθώς εκτός το ότι αναφέρουν οι ειδικοί ότι εξισώνονται εμβολιασμένοι και μη, μιλούν για εκμηδενισμό αντισωμάτων από τα εμβόλια μετά τον τρίτο-τέταρτο μήνα ή μετά από ένα μήνα σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή για να αποφύγουμε το επονομαζόμενο 50 κύμα θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κάθε μέρα;

Καταστάσεις που δεν καταλαβαίνει κανείς που οδηγούν πέραν της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης και την ίδια στιγμή ο Α>Γεωργιάδης μιλά για νέα μέτρα που μπορεί να ληφθούν “πλην του γενικού lockdown δεν έχει αποκλείσει καμία άλλη παρέμβαση” όπως είπε.

«Είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα. Δίνουμε τη μάχη μας να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού» είπε.
«Έρχεται τσουνάμι θανάτων λόγω της Όμικρον – Κλείσιμο τώρα»

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο γιατρός – ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας «ότι το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο» και πρόσθεσε ότι όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι.

Αναφερόμενος στην Όμικρον, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι τους επηρεάζει όλους, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σημειώνοντας ότι πέρυσι η Ελλάδα δεν είχε 130 νεκρούς και φέτος έγραψε νέο ρεκόρ, ενώ κάθε μέρα μετρά περίπου 100 θανάτους.

Πέμπτο κύμα τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Επικράτηση της Όμικρον

Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, ειδικοί αναμένουν να καταγραφεί νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, λόγω της υψηλής μεταδικότητας της Όμικρον.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε προς των πυλών ενός σφοδρού πέμπτου κύματος, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα κλιμακωθεί.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Real News ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, οι επόμενες εβδομάδες εκτιμά πως θα είναι καθοριστικές για την επικράτηση της Όμικρον και την εμφάνιση του πέμπτου επιδημικού κύματος στην Ελλάδα.

«Αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο η σταδιακή επικράτηση του νέου στελέχους, που θα οδηγήσει στο επόμενο πανδημικό κύμα», εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι η Όμικρον έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Δέλτα, οπότε αναμένουμε» – όπως είπε – «γρήγορη επικράτησή της».

Μετά τη δεύτερη δόση, τα αντισώματα μειώνονται

Την ίδια στιγμή, μία νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με αυτήν ο τίτλος των αντισωμάτων πέφτει περίπου στο μισό στον τρίτο μήνα μετά την δεύτερη δόση, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα, τα αντισώματα αρχίζουν σχεδόν να εκμηδενίζονται.

Μάλιστα, σε καπνιστές, άτομα με υπέρταση, και σε άτομα με τύπου 2 διαβήτη, μετά τον πρώτο μήνα, ο τίτλος αντισωμάτων μειώνεται δραματικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής παθολογίας και πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Όπως ανέφερε, η μελέτη έγινε σε υγειονομικές δομές της Αθήνας και της Μεσσηνίας, στη διάρκεια του τρίτου κύματος και κατά το καλοκαίρι. Συμμετείχαν 612 εθελοντές υγειονομικοί, στην πλειονότητα γυναίκες (66,8%) και ήταν ιατρικό προσωπικό (34%), νοσηλευτικό (45,6 ) και διοικητικό ( 20,4). Η μέση – ενδιάμεση ηλικία των συμμετεχόντων τόσο για την Αθήνα όσο και για την Μεσσηνία ήταν τα 47 χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εθελοντές υπηρετούσαν σε διάφορες δομές υγείας της Αθήνας (50,3 %) και της Μεσσηνίας (49,7%). Από την Αθήνα, συμμετείχαν προσωπικό από το ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ και το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ, ενώ από την Μεσσηνία εθελοντές από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, από τα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου, καθώς και από το κέντρο αποκατάστασης «Διάπλσα».

Το 96,7 % των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, το 2,3% της Johnson & Johnson και το 1% έλαβε τα υπόλοιπα διατιθέμενα εμβόλια.

Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός στους 3 μήνες, ίσως και νωρίτερα

«Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα καλύπτονται με επάρκεια από τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω της συχνότερης έκθεσής τους στον κορωνοϊό. Επίσης, θέλαμε να διακρίνουμε αν υπήρχαν κάποιες ειδικές κατηγορίες εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλότερο κίνδυνο, είτε λόγω του χώρου εργασίας τους, όπως για παράδειγμα σε κλινικές Covid, ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα που οδηγούσε σε ταχύτερη πτώση στους τίτλους των αντισωμάτων τους», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Από το αποτέλεσμα της μελέτης, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, φαίνεται ότι μετά τον 4ο – 5ο μήνα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ασφαλή για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής.

«Και καινούργια στελέχη, όπως το στέλεχος Όμικρον, πρέπει να μας βρουν πανέτοιμους και σωστά οχυρωμένους. Ο εμβολιασμός στους 3 μήνες, ίσως και νωρίτερα, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, κρίνεται επιβεβλημένος», υπογράμμισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »