Επτά τα κορυφαία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που θα πάρει τελικά η Ελλάδα
Με μεθοδικές και παράλληλα ταχύτατες ενέργειες προχωρά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων, προκαλώντας ταυτόχρονα εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο, ταυτόχρονα «τρέχουν» και άλλα προγράμματα πολύ σημαντικά, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.
Όπως έχουμε πει, το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει – δικαίως – τη «μερίδα του λέοντος» από το «πακέτο» των εξοπλιστικών, μιας και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις πρόσφατες σοβαρότατες κρίσεις με την Τουρκία και οι ανάγκες ενίσχυσης είναι αναμφισβήτητα τεράστιες και απαιτείται να υλοποιηθούν άμεσα.
Το θέμα των φρεγατών προχωρά, με τους «μνηστήρες» να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και το υπουργείο Άμυνας να βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των υποψήφιων εταιρειών. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι προς τα μέσα Μαΐου ή το αργότερο αρχές Ιουνίου θα έχουμε «λευκό καπνό» για τον νικητή που θα πάρει τα 5 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα ωστόσο θέλει να παραμείνει κυρίαρχη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο του Αιγαίου και για το λόγο αυτό προχωρά με διαδικασίες fast track στην απόκτηση επτά υπερσύγχρονων αμερικανικών ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R. Πρόκειται για τα περίφημα ελικόπτερα Romeo, τα καλύτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία.
Η χώρα μας αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αποκτήσει 4 ελικόπτερα Romeo, ωστόσο, πριν μερικές ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή η τροποποιητική σύμβαση για την απόκτηση των επιπλέον τριών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R με τον συνολικό αριθμό των πανίσχυρων «Romeo» να φτάνει πλέον τα επτά.
Σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση, το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευόταν τα τέσσερα MH-60R στην τιμή των τριών με κόστος περίπου τα 295 εκατ. ευρώ. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει το πλήρες πακέτο της απόκτησης των τεσσάρων ελικοπτέρων. Πιο συγκεκριμένα, η Government to Government συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ αφορά το «κουφάρι» του ελικοπτέρου, αριθμό όπλων, συσκευές ελέγχου, την εκπαίδευση, και την τεχνική υποστήριξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο από τα τρία «Romeo» ενδέχεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ακόμα και μέσα στο 2021, ενώ σταδιακά οι Αμερικανοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin θα προχωρήσουν μέσα στο 2022 στην παράδοση και των υπολοίπων έξι ελικοπτέρων.
Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower στην Κρήτη, είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αμερικανικά ελικόπτερα, ζητώντας μάλιστα από τα πληρώματα να τον ξεναγήσουν και να τον ενημερώσουν για τις δυνατότητές του.
Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους, ενώ επισημαίνουμε πως τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα είναι συμβατά με οποιαδήποτε από τις φρεγάτες επιλέξει τελικά η χώρα μας.
Τέλος, υπενθυμίζουμε πως προχωρά και η υποστήριξη των έντεκα ελληνικών ελικοπτέρων S-70 τα όποια αποτελούν τα πιο ισχυρά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Στόλου μας σήμερα.
Η Ελλάδα επενδύει στο Πολεμικό Ναυτικό και το καθιστά κυρίαρχο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με υπερσύγχρονες μονάδες επιφανείας, πανίσχυρα υποβρύχια και τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στον κόσμο.