Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι τη Μόσχα ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη αεροπλάνα και ελικόπτερα, για να υποστηρίξει τη χερσαία επίθεση
Η Ρωσία ετοιμάζεται, κατά τα φαινόμενα, να ρίξει στον πόλεμο με την Ουκρανία όλα τα μεγάλα της ατού, με υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης να προειδοποιούν για μια μαζική αεροπορική επίθεση, την ώρα που ρωσικά πλοία οπλισμένα με πυρηνικά αρχίζουν να αναπτύσσονται στη Βαλτική Θάλασσα, για πρώτη φορά εδώ μετά από 30 χρόνια.
Ηδη οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι έχουν επισπεύσει τις αποστολές συστημάτων αεράμυνας και πυρομαχικών πυροβολικού στο Κίεβο, προκειμένου η Ουκρανία να ανταποκριθεί στη νέα φάση του πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Ρωσία συγκεντρώνει αεροσκάφη στα σύνορα με την Ουκρανία. «Το βασικό μέρος του πυρηνικού δυναμικού βρίσκεται στα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας του Βόρειου Στόλου», παρατήρησε η υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας, προσθέτοντας στην ετήσια έκθεσή της, που επικαλείται το Politico, ότι τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι «μια ιδιαίτερα σοβαρή απειλή σε διάφορα επιχειρησιακά σενάρια, στα οποία θα μπορούσαν να εμπλακούν οι χώρες του ΝΑΤΟ».
Ενώ η Ρωσία διαθέτει επίσης υποβρύχιες δυνατότητες, αντιδορυφορικά όπλα και δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Νορβηγία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, «δεν μπορεί να αποκλειστεί η κλιμάκωση ενός τοπικού πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τη Νορβηγία», αναφέρει, επίσης, η νορβηγική έκθεση.
Σε εγρήγορση και η ρωσική αεροπορία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή αεροπορία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία. Η προειδοποίηση έρχεται, καθώς η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Αξιωματούχοι ασφαλείας από περισσότερες από 50 χώρες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο. Συζήτησαν την παροχή στην Ουκρανία περισσότερων όπλων πυροβολικού, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα – αλλά κυρίως μέσα αεράμυνας, εν μέσω ανησυχιών για επιθέσεις από ρωσικά αεροσκάφη. «Αν και οι ρωσικές ικανότητες -οι χερσαίες δυνάμεις- είναι πολύ υποβαθμισμένες, πολύ – πολύ εξαντλημένες, οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν μια αρκετά σημαντική αεροπορία», σημείωσε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Αν κοιτάξετε τα αεροσκάφη τους, [υπάρχει] πολλή δράση στα σύνορα, πολλές προετοιμασίες εκεί. Μπορούν να βγάλουν μέσα από τις συνθήκες μακράς αποθήκευσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος και σημείωσε πως «η Ρωσία προφανώς προετοιμάζεται για κάποιο είδος επίθεσης», επισημαίνοντας ότι η «μαζική κινητοποίηση» και τα αεροπορικά μέσα είναι δύο βασικοί δείκτες.
Ερωτηθείς, πάντως, για τα σχέδια της Μόσχας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναγνώρισε τις δυνατότητες της Ρωσίας, αλλά υποβάθμισε τις ανησυχίες για οποιαδήποτε επικείμενη αεροπορική εκστρατεία. «Σε ό,τι αφορά αν η Ρωσία συγκεντρώνει ή όχι τα αεροσκάφη της για κάποια μαζική αεροπορική επίθεση, δεν το βλέπουμε επί του παρόντος», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στο απόθεμά της με μεγάλες δυνατότητες. Γι’ αυτό έχουμε τονίσει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσουμε η Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερη αεράμυνα».
Σημείωσε επίσης ότι «η Ουκρανία έχει κάνει απίστευτη δουλειά αναχαιτίζοντας πολλούς από τους πυραύλους» και ότι οι εταίροι του Κιέβου θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία μπορεί να προστατευθεί εάν η Ρωσία ρίξει την αεροπορία της στον πόλεμο. «Δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα», πρόσθεσε, «επειδή η αεράμυνα της Ουκρανίας ήταν πολύ αποτελεσματική».
Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν εξαντληθεί
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πρώτες ημέρες του πολέμου αποδείχθηκαν δύσκολες για τα ρωσικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα η Μόσχα να περιορίσει τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αλλά τώρα, είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, το γεγονός ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν εξαντληθεί, ισοδυναμεί με «την καλύτερη ένδειξη ότι θα μετατρέψουν τον πόλεμο σε αεροπορική μάχη».
Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, περιέγραψε πώς οι ρωσικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι έχουν απώλειες, αγωνίζονται στο Ντονμπάς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι «από το Χάρκοβο μέχρι τη Χερσώνα, η πρώτη γραμμή είναι αρκετά σταθερή – αν και πολύ βίαιη, γίνονται πολλές μάχες».
Το μεγαλύτερο μέρος του μετώπου βρίσκεται στην περιοχή του Μπαχμούτ, πρόσθεσε, περιγράφοντας την κατάσταση στο έδαφος ως «μια πολύ σημαντική, συντριπτική μάχη φθοράς με πολύ υψηλές απώλειες, ειδικά από τη ρωσική πλευρά». «Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Είναι δύσκολο να πω στην πραγματικότητα, αυτό συνεχίζεται εδώ και εβδομάδες», σχολίασε ο στρατηγός, προσθέτοντας: «δεν νομίζω ότι οι Ουκρανοί απλώς θα καταρρεύσουν ή θα πέσουν, νομίζω ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν».