Σήμερα, στην Ουκρανία, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν νέο κύμα πυραυλικών επιδρομών στην ενεργειακή υποδομή. Σύμφωνα με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι, 76 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 60 καταρρίφθηκαν.

“Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, σήμερα το πρωί ο εχθρός εκτόξευσε 76 πυραύλους στην κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας από τις περιοχές της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων 72 πυραύλων κρουζ – Caliber – και 4 πυραύλων κατευθυνόμενων”, είπε ο Ζαλούζνι.

Συγκλονίζεται το Κίεβο και άλλες πόλεις από πρωινή ρωσική πυραυλική επίθεση-Δεν σταματούν ούτε τις γιορτές οι Ρώσοι

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ πρόσθεσε ότι σήμερα, για πρώτη φορά, οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε βομβαρδιστικά Tu-95 μεγάλης εμβέλειας που απογειώθηκαν από τη βάση Ένγκελς κοντά στο Σαράτοφ (όπου σημειώθηκε πρόσφατα έκρηξη από επίθεση drone).

Τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν βίντεο με επιθέσεις με ρουκέτες στην Ουκρανία από το παράθυρο ενός αεροπλάνου που πετούσε μέσω της Μολδαβίας. Το βίντεο δείχνει τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες στήλες καπνού να αναδύονται από τις εκρήξεις.

Χτυπήματα επιβεβαιώθηκαν στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στο Ντνίπρο, στο Κρίβοι Ρογκ και σε πολλούς άλλους οικισμούς στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ, στο Ζαπορόζιε.

Στο Κίεβο χτυπήθηκαν τρεις ενεργειακές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο, εκρήξεις καταγράφηκαν στις περιοχές Γκολοσέεβσκι, Ντνεπρόβσκι και Ντεσιάνσκι. Οι αρχές της πρωτεύουσας ανακοίνωσαν διακοπές στις κινητές επικοινωνίες και στο Διαδίκτυο. Διορθώθηκαν προβλήματα φωτός, νερού και θερμότητας. Ταυτόχρονα, ο Κλίτσκο υποσχέθηκε ότι η πλήρης παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στο Κίεβο θα πρέπει να ξαναρχίσει περίπου μέχρι αύριο το πρωί.

Η ίδια κατάσταση στον Δνείπερο. Σύμφωνα με το τοπικό κοινό, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της πόλης έμειναν χωρίς νερό. Ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ προέτρεψε τον κόσμο να εφοδιαστεί με νερό. Ουρές για βενζινάδικα σχηματίστηκαν στην πόλη

10 πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του Χάρκοβο, δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Υποδομές ζωτικής σημασίας υπέστησαν ζημιές. Το Χάρκοβο είναι εντελώς απενεργοποιημένο, όπου, όπως είπαν οι αρχές, σημειώνεται κολοσσιαία καταστροφή εγκαταστάσεων υποδομής, δεν υπάρχει φως, ζέστη και νερό.

“Υπάρχει κολοσσιαία ζημιά στις υποδομές, πρώτα απ’ όλα στο ενεργειακό σύστημα. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας μας, μαζί με τους μηχανικούς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ήδη αρχίσει να εξαλείφουν ό,τι έχει κάνει ο εχθρός. Σας ζητώ να κάνετε υπομονή με αυτό που συμβαίνει τώρα. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει φως στα σπίτια σας, δεν υπάρχει θέρμανση, η παροχή νερού έχει διακοπεί”δήλωσε ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Και στα τρία περιφερειακά κέντρα -Κίεβο, Ντνίπρο και Χάρκοβο- το μετρό και άλλες ηλεκτρικές συγκοινωνίες σταμάτησαν. Τα τρένα δεν θα δρομολογηθούν στην πρωτεύουσα μέχρι το τέλος του σήμερα – δεν υπάρχει αρκετή χωρητικότητα στο ενεργειακό σύστημα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο μετρό – οι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να πιάσουν το Διαδίκτυο εκεί.

Στο Κρίβοι Ρογκ, ένας πύραυλος ή θραύσματά του χτύπησαν ένα κτίριο κατοικιών, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επίσης, η ενεργειακή εγκατάσταση καταστράφηκε ολοσχερώς στην πόλη.

Ειδική κατάσταση επικρατεί στο Ζαπορόζιε, όπου οι αρχές επιβεβαίωσαν 15 χτυπήματα. Προφανώς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μικρότερου βεληνεκούς φτάνουν στην πόλη, τα οποία χτυπούν από πιο κοντινή απόσταση και επομένως είναι πιο δύσκολο να καταρριφθούν.

Ο βουλευτής του λαού Αλεξάντερ Φεντιένκο δημοσίευσε ένα βίντεο με μια από τις σημερινές αφίξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πλήγμα στην ενεργειακή εγκατάσταση.

Μια άφιξη σε μια εγκατάσταση υποδομής καταγράφηκε στο Κορόστεν, στην περιοχή Ζιτόμιρ, δήλωσαν οι αρχές της πόλης. Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για εκρήξεις στην περιοχή Τερνόπιλ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »