Οι Τούρκοι θεωρούν ευατόν παντοδύναμο και αυτό θα είναι το μοιραίο λάθος τους
Την ύψιστη ετοιμότητα του ελληνικού στρατού ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε «πρόκληση» από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει το γνωστό αραβικό πρακτορείο ειδήσεων alarabiya.net.
“Η Ελλάδα διεξάγει διπλωματικές και στρατιωτικές προετοιμασίες στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται επί του παρόντος σε εγρήγορση”, αναφέρει μεταξύ άλλων το πρακτορείο ειδήσεων .
Η Αθήνα αναμένει επίσης νέες πρωτοβουλίες από το Βερολίνο στο διπλωματικό μέτωπο και θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν αποτύχουν αυτές οι πρωτοβουλίες.
Η Τουρκία από την άλλη πλευρά προβάλει μεγάλες αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή, καταστρατηγώντας μια λίστα από διεθνείς νόμους και αυτό θα το βρει μπροστά της το επόμενο διαστημα.
Εκτιμήσεις ειδικών φέρουν την Άγκυρα να είναι εγκλωβισμένη στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, για αυτό και ακολουθείται μία στάση άκρως προκλητική με στόχο την επίτευξη κέρδους σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο για να μπορει να σταθεί το τουρκικό καθεστώς.
Όσο για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αυτές είναι σε ύψιστη ετοιμότητα αναμένοντας την όποια τουρκική πρόκληση σε μια νοητή γραμμή από τον Έβρο ως το ακριτικό Καστελόριζο.
Μεγάλη ενόχληση των Τούρκων από τα ταξίδια Δένδια σε Ιράκ Αρμενία
Πολλοί Τούρκοι ειδικοί ενοχλήθηκαν από τα ταξίδια του Έλληνα υπουργού εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια σε Ιράκ και Αρμενία την περασμένη εβδομάδα, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ σε συνεντεύξεις τύπου, τόσο στη Βαγδάτη όσο και στο Ερεβάν, οι οποίες έδωσαν την εντύπωση ότι η Αθήνα έχει πλέον αρχίσει να αναπτύσσει έντονη διπλωματική δράση στην ευρύτερη περιοχή, σε Μέση Ανατολή και στον Καύκασο.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών επισκέφθηκε το Ιράκ μετά από 22 δύσκολα χρόνια, ειδικά μετά το 1993 και την πρώτη αμερικανική επιχείρηση.
Αυτό που ενόχλησε ακόμα πιο πολύ τους Τούρκους είναι ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες, που είναι πρόθυμες να επενδύσουν και να εμπορευθούν στο Ιράκ.
Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές, τα φαρμακευτικά προϊόντα κά.
Πριν οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ενοχληθεί επειδή η Ελλάδα είχε δείξει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, μετά την υπογραφή του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
“Η φιλοξενία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα μόνο και μόνο επειδή πολεμούσε την Τουρκία”, είναι η κύρια κατηγορία κύκλων της Άγκυρας σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.
Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αρμενία προκάλεσε επίσης πονοκέφαλο στην Άγκυρα, η οποία ήταν στο κύριο μενού των συζητήσεων.
Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι ενοχλήθηκαν σφόδρα, διότι δεν υπήρξε καμία επίσημη καταδίκη από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, για την τελευταία επίθεση των Αρμενίων κατά πόλης του Αζερμπαϊτζάν το σαββατοκύριακο όταν είχαμε νεκρούς τουλάχιστον 13 Αζέρους πολίτες, τονίζει Τούρκος αναλυτής.
“Αυτή η νέα εκστρατεία εξωτερικής πολιτικής από την Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία νέων περιφερειακών συμμαχιών ενάντια στην Τουρκία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, για δύο πράγματα
Α. Η μέθοδος «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» αποτελεί μια προσέγγιση που δεν είναι πλέον βιώσιμη και απέχει πολύ από τη δημιουργία ρεαλιστικής προοπτικής για άλλους διεθνείς παράγοντες.
Β. Η δυναμική των σχέσεων Τουρκίας-Ιράκ είναι πολύ βαθύτερη από ό, τι πιστεύει η ελληνική διπλωματία. Η προσπάθεια του Ν. Δένδια να επωφεληθεί από τις διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης είναι μάταιη, διότι υπάρχουν σχέσεις εδώ και δεκαετίες, λόγω της “χρήσης” του εδάφους του Ιράκ από τον τουρκικό στρατό για να αποκρούονται οι επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία και στον τουρκικό λαό”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο S.Demirtas, αναλυτής της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ.
Ο ίδιος Τούρκος ειδικάς ξεχνά βέβαια ότι ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει και παραμένει παράνομα στο Ιράκ, σκοτώνοντας μάλιστα πρόσφατα και Ιρακινούς στρατιωτικούς.
Στην Λιβύη, η Τουρκία απομυζεί τα κέρδη του πετρελαίου κλέβοντας το υστέρημα του λιβυκού λαού, όντας μια στυγνή κατοχική δύναμη που δρα φασιστικά σε μια χώρα παρέα με χιλιάδες Τζιχαντιστές.
Στο Ναγκόρνο, οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει ένα σωρό διεθνείς νόμους με την μεταφορά τζιχαντιστών και την πώληση θανατηφόρων όπλων, καθοδηγώντας έναν πόλεμο που όπως δείχνουν τα πράγματα θα τον “πληρώσει” ακριβά το επόμενο διάστημα η Άγκυρα.
Νομίζουμε ότι αυτή η τουρκική εξωτερική πολιτική που ανάγεται στην εποχή των Οθωμανών, έρχεται στο τέλος της μαζί με την χώρα που την παράγει καθημερινά κάνοντας το άσπρο-μαύρο.