Δείτε ταυτόχρονα τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ
Την οικοδόμηση ενός πλέγματος συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει η Αθήνα, με σκοπό την ανάσχεση της Άγκυρας, και μάλιστα, η στρατηγική αυτή αναμένεται να ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα.
Βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» της Κυριακής, αποτελεί η αναθεώρηση του συνόλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα αφορά εκτός από τον κορμό της συμφωνίας και νέες αλλαγές στο Παράρτημα της MDCA, που ήδη αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2019.
Επίσης, στόχο για την Αθήνα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, αποτελεί η αναβίωση του σχεδίου για στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, κάτι που συνδέεται με τη διαφαινόμενη δυναμική επανάκαμψη του Παρισιού στη διεκδίκηση του συμβολαίου για την επόμενη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.
Συσκέψεις τις επόμενες ημέρες
Στις ελληνικές προτεραιότητες βρίσκεται η υπόθεση μιας ολικής αναθεώρησης της MDCA και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μεταξύ αυτών που συζητούνται, ίσως όχι και το σημαντικότερο, είναι η χρονική επέκταση της συμφωνίας για να μην ανανεώνεται σε ετήσια βάση, αλλά π.χ. κάθε πενταετία.
Ήδη, εδώ και καιρό, το αμερικανικό αίτημα για διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, έχει φτάσει στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Γιατί ενδιαφέρονται οι Αμερικάνοι
Οι Αμερικανοί έχουν καταθέσει λίστα με σχεδόν 20 τοποθεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάσεις για τις δυνάμεις τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί έχουν κυκλώσει πολλές περιοχές της Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα όπου υπάρχουν χρήσιμες αεροπορικές υποδομές, Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη), ενδιαφέρονται για την επέκταση υπαρχουσών διευκολύνσεων που χρησιμοποιούν (Αλεξανδρούπολη, Σούδα), ενώ στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου ( Κάρπαθος, Σκύρος).
Κοινές συσκέψεις των δύο υπουργείων έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με την MDCA, αν και οι συζητήσεις θα είναι μακρές, αφού η Αθήνα θα αναμένει την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Biden.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με Ισραήλ
Τη συμφωνία για την ενοικίαση 10 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 και τη συντήρηση των αεροσκαφών T-6A Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε το Ισραήλ.
Η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις δύο χώρες είναι αξίας 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αφορά στην ενοικίαση των αεροσκαφών και την υποστήριξη των T-6A για μια περίοδο 20 ετών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτή, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό για αυτό το έργο και η προσφορά που κέρδισε εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η σχολή πτήσεων θα κατασκευαστεί και θα συντηρηθεί από τα συστήματα Elbit. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.
Η έγκριση της Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας. Στο άμεσο μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση για τη Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία.
Η 120ΠΕΑ θα εξοπλιστεί με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρία Leonardo. Τα αεροσκάφη αυτά, γνωστά και ως «Lavi» σε ισραηλινή υπηρεσία, χρησιμοποιούνται, επίσης, στην ισραηλινή Σχολή Αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Elbit System θα παρέχει ανταλλακτικά για τη λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι τεχνογνωσία, καθώς υπάρχει εδώ και χρόνια στην Π.Α. Η Elbit θα παρέχει, επίσης, εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Να σημειωθεί ότι η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία το 2017 με τη Leonardo για την προμήθεια 12 νέων Μ-346 έναντι 395 εκατ. €.