Ο αγωγός φυσικού αερίου Turk Stream θα πυροδοτήσει μεγάλες εξελίξεις σε Βαλκάνια και Τουρκία το επόμενο διάστημα
Ρωσία, Βουλγαρία και Σερβία έδειξαν το πώς παρέκαμψαν τη νομοθεσία της ΕΕ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream, ενισχύοντας de facto το μονοπώλιο της Ρωσίας σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέρει ειδική έκδοση.
Το ευρωπαϊκό σκέλος του τουρκικού ρέματος ονομάστηκε Balkan Stream για να δείξει την πραγματική στόχευση της όλης προσπάθειας, θα πυροδοτήσει τρομερές εξελίξεις σε Βαλκάνια και Τουρκία λόγω σφοδρής αντιδράσεως των ΗΠΑ.
Πρόκειται για την δεύτερη ενσάρκωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος μαζί με το Nord Stream 1 και 2 πρόκειται να απελευθερώσει την Gazprom από την εξάρτησή της από την Ουκρανία.
“Αυτή η κατάσταση προσφέρει μια λύση στο πώς η Ρωσία θα θέλει να παρακάμψει την ΕΕ σχετικά με το φυσικό αέριο”, γράφει ο Πολωνός ειδικός Bartłomiej Sawicki.
Ο ρωσικός αγωγός εισήλθε στην πόλη Gospodjinci κοντά στο Novy Sad της Σερβίας πρόσφατα. Το ρωσικό φυσικό αέριο παραδίδεται κανονικά στη Σερβία μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Ο σωλήνας έχει μήκος 403 km και η χωρητικότητά του θα είναι σχεδόν 14 bcm ετησίως. Ο τελικός στόχος είναι η μεταφορά 31,5 bcm ετησίως ρωσικού φυσικού αερίου στις δυτικές επαρχίες της Τουρκίας.
Το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας θα εξάγεται στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.
Ο αγωγός θα μεταφέρει αξιόπιστα ρωσικό αέριο σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα για καταναλωτές από την Τουρκία έως την Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία, την Ρουμανία, την Σερβία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως, ειδικά μετά την νίκη του Τ. Μπάιντεν ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις εναντίον εταιρειών που βοηθούν στην κατασκευή και χρήση του Turkish Stream και του Nord Stream 2.
Η Γερουσία των ΗΠΑ ξεπέρασε το βέτο του απερχόμενου προέδρου Τραμπ, και οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ, ενώ οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτά τα έργα πρέπει να αποσύρουν τη συμμετοχή τους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι και τα δύο έργα είναι γεωπολιτικά εργαλεία χρησιμοποιούνται από το Κρεμλίνο για να εξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.
Οι ΗΠΑ την ίδια στιγμή πωλούν υγροποιημένο αέριο στις ίδιες περιοχές ερχόμενες σε κόντρα με την Μόσχα και τα δικά της σχέδια.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το βουλγαρικό τμήμα του τουρκικού αγωγού μετά την έναρξη της διασύνδεσης του συστήματος μεταξύ του βουλγαρικού δικτύου μεταφοράς και του ελληνικού τερματικού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό θα είναι ένα ξεχωριστό έργο του οποίου ο στόχος θα είναι η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και το οποίο θα έχει αμερικανική υποστήριξη.
Η Gazprom παρέκαμψε επιδέξια την ΕΕ, η οποία είχε εμποδίσει την κατασκευή του South Stream, προκατόχου του Turkish Stream. Η ρωσική εταιρεία χωρίς πληρώσει ευρώ παρέκαμψε τους κανόνες της ΕΕ και μπόρεσε να μεταφέρει φυσικό αέριο στα Βαλκάνια.
Τι θα σημάνουν όμως αυτά για την κυβέρνηση Μπάιντεν που θέλει να εκδιώξει την ρωσική επιρροή από τα Βαλκάνια και την Τουρκία;
Τι σημάνει ο ρωσικός αγωγός για το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, την Σερβία κά χώρες της περιοχής;
Τέλος, τι επιφυλλάσει η Ουάσιγκτον για την Άγκυρα μέσω της οποία διέρχεται ο αγωγός στα Βαλκάνια;
Η εκτίμηση είναι ότι είμαστε μπροστά σε νέες εξελίξεις στην περιοχή μας, στην οποία θα κονταροκτυπηθούν άσχημα Ρώσοι και Αμερικάνοι για την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ για επόμενα 80 χρόνια τουλάχιστον.