Διαφορετικές αντιλήψεις για την ελληνοτουρκική κρίση από Παρίσι και Βερολίνο
Οπρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο.
Επίσης οι δύο πολιτικοί ανέφεραν ότι «δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
“Χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
“Μπορούμε να βρούμε ενδιαφέρουσες λύσεις για τις επιθέσεις κατά μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να διαπραγματευτούμε.”
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορετική προσέγγιση Γερμανίας και Γαλλίας επί του θέματος των τουρκικών προκλήσεων, οι δύο εξέφρασαν τις δικές τους αντιλήψεις.
“Είναι κοντά μας, είναι η δική μας Μεσόγειος αυτή που μιλάμε. Προσπαθούμε για αποκλιμάκωση”, απάντησε ο Μακρόν.
Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.
“Θα μπορούσαμε να στείλουμε πλοία, αλλά προωθούμε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Είναι δύσκολο.”
Μεταξύ άλλων, οι δύο συζήτησαν για την πορεία του κορονοϊού και την κατάσταση στη Λιβύη και τη Λευκορωσία. Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους κατά τη διάρκεια δείπνου και ενώ θα βλέπουν τον αγώνα του Champions League. Είπε επίσης ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο τις επόμενες ημέρες.
Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας; Από τι θα εξαρτηθούν
Πληροφορίες για εκκίνηση διαλόγου, διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την επόμενη βδομάδα δημοσίευσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, είναι πιθανό στις 28 Αυγούστου να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, όλα-όμως- θα κριθούν από την τουρκική προκλητικότητα.
Όπως μεταφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, μέχρι τις 28 Αυγούστου και την απαρχή του διαλόγου, εφόσον πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, μεσολαβούν η λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23 Αυγούστου, ενώ στις 25-26 ψηφίζεται η ελληνο-αιγυπτιακή και ελληνο-ιταλική συμφωνία στη Βουλή, ενώ την Πέμπτη 27 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για να αποφασίσει τυχόν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.
Στο τραπέζι του διαλόγου τώρα, θα καθίσουν ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Τσαγατάι Ερτσιγιές από την τουρκική.