Σύμφωνα με κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, η Κύπρος εκβιάζεται απροκάλυπτα και ωμά για μία αφορά ακόμη από την αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της ΥΦΕΞ κ. Νούλαντ, σχετικά με τα ενεργειακά σχέδια στην Α. Μεσόγειο.
Ξεχνώντας η Αμερικανίδα αξιωματούχος τον ρόλο των ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή, και τα συνεπακόλουθα της μέχρι σήμερα, μετέβη προχθές στην Λευκωσία για να εκβιάσει ουσιαστικά την Κύπρο, ώστε να συνεργαστεί με την Τουρκία, αλλιώς θα αποκλειστεί από κάθε ενεργειακό σχέδιο στην Α. Μεσόγειο.
Τόσο ωμά, τόσο ξεδιάντροπα, αντιμετωπίζεται το κυπριακό ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει διαφορετική στάση στην Ουκρανία, καθώς οι Τούρκοι κοροϊδεύουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, συνεργαζόμενοι με την Ρωσία, μη συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε επιβολή κυρώσεων στην Μόσχα, όπως κάνουν άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδος.
Για πίεση των ΗΠΑ στην Κύπρο ώστε να προσφέρει το μεγαλύτερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης από όλα, δηλαδή την ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία, κάνει λόγο το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.
Η διευθέτηση του Κυπριακού ενδέχεται να μην αποτελεί πλέον προϋπόθεση για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, και αυτό προέκυψε κατά τη διήμερη επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει τον τερματισμό της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια επείγον ζήτημα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ που φαίνονται αποφασισμένες να κάνουν χρήση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο”, τονίζει το άρθρο.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hurriyet, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία, η Νούλαντ είπε: «Μεταξύ των ζητημάτων που αναδεικνύει αυτός ο πόλεμος, είναι η ανάγκη για όλες τις χώρες που εξακολουθούν να έχουν υψηλή ποσότητα εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, να βρουν τρόποι διαφοροποίησης και ταχύτατης διαφοροποίησης».
Δεν διευκρίνισε όμως με ποιους τρόπους η Τουρκία, η οποία καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από εισαγωγές από τη Ρωσία, θα διαφοροποιήσει τις ανάγκες της, αλλά μίλησε για τις προσπάθειες Τουρκίας και Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο.
“Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποιες αφορούν στενούς γείτονες της Τουρκίας, κάποιες αφορούν νέες εξερευνήσεις και αγωγούς”, είπε η ίδια στη Hurriyet.
«Θέλουμε ιδιαίτερα να βοηθήσουμε την Τουρκία και τον στόχο της να διαφοροποιηθεί από τη ρωσική εξάρτηση», πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.
Πριν από την επίσκεψη της Nuland στην Κύπρο υπήρχαν εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρούσαν να επανεκινήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά αυτό δεν έγινε τελικά.
Η Νούλαντ δεν φάνηκε να ανησυχεί πολύ για το Κυπριακό όταν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Πέμπτη, περιοριζόμενη σε γενικότητες.
|Οι ΗΠΑ ενδιαφέρθηκαν «να ακούσουν προοπτικές τόσο στο βορρά όσο και στο νότο», είπε. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα δεσμευμένες να υποστηρίζουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε, αναφερόμενη στις προτάσεις του Αναστασιάδη, «αλλά πρωτίστως αυτή είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε εάν υπάρχουν συγκλίσεις απόψεων στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε», κατέληξε η ίδια.
Η εντύπωση που δόθηκε στην Λευκωσία ήταν ότι το Κυπριακό μπορεί να περιμένει, γιατί η προτεραιότητα για τις ΗΠΑ ήταν η ενέργεια.
Δημοσιεύματα του Τύπου υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συνομιλίες για το Κυπριακό πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους στην Τουρκία, και αυτό φέρεται να το μετέφερε στον Αναστασιάδη η κ. Νούλαντ.
Η ενεργειακή συνεργασία φάνηκε να ήταν στην ατζέντα της επίσκεψης της Nuland στην Τουρκία.
«Ήμουν στην Τουρκία τη Δευτέρα και έχω την έντονη αίσθηση ότι εξετάζουν επίσης τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού», είπε την Πέμπτη και πρόσθεσε: «Επομένως, μπορεί να υπάρξει μια ευκαιρία σε αυτό για την οποία πρέπει να αναπτύξουμε και να συνεχίσουμε να μιλάμε…. Η ιδέα θα ήταν να επωφεληθούν όλοι γιατί υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές προμήθειες ενέργειας παντού», δήλωσε η κ. Νούλαντ, που μίλησε για «μεταβίβαση της ανάγκης εμπλοκής της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις της Μεσογείου».
Η απάντησή του Κύπριου προέδρου, ήταν ότι “κανείς δεν εμπόδιζε την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί για τη Ζώνη Οικονομικού Αποκλεισμού (ΑΟΖ) με την Κυπριακή Δημοκρατία”.
“Αυτό όμως θα ερμηνευθεί ως απόρριψη της ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία από την Λευκωσία, και θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή θα προχωρήσουν χωρίς την Κύπρο.
Με την Τουρκία και το Ισραήλ να πιέζονται από τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για την ενέργεια («Είναι προς το συμφέρον μας», είπε η Νούλαντ στη Hurriyet), η Κύπρος θα μπορούσε να μείνει εκτός ενεργειακών σχεδίων εάν δεν καταλήξει σε συνεννόηση με την Τουρκία”, αναφέρει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.
«Υπάρχει η πιθανότητα η Κύπρος να μείνει έξω από την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία», δήλωσε ο Hubert Faustmann, καθηγητής ιστορίας και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει όλα τα καλά σενάρια να εξαφανιστούν και τώρα υπάρχει πίεση για δράση», είπε ο Φάουστμαν.
“Το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, ειδικά αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν ήθελε να χάσει την συμμετοχή στις επερχόμενες εξελίξεις”, τονίζει ο ίδιος.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αναστασιάδης δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ιδέα της ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία, ειδικά όταν η κ. Νούλαντ άφησε να εννοηθεί εμπλοκή του τουρκοκυπριακού καθεστώτος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί επίσης να απορρίψει την ιδέα της συνεργασίας με την Κύπρο, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, υποθέτοντας ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ.
“Όσον για την Κύπρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα, είτε να συνεργαστεί με την Τουρκία και το Τουρκοκυπριακό καθεστώς ή να αποκλειστεί η Λευκωσία από όλα τα περιφερειακά ενεργειακά σχέδια που έχουν εκπονήσει οι ΗΠΑ”, καταλήγει το άρθρο.
Εδώ λοιπόν έχουμε μια δεύτερη “εισβολή” στην Κύπρο με τις ευλογίες των ΗΠΑ, οι οποίες δίνουν τα πάντα στην Τουρκία, μη υπολογίζοντας Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.