Κάιρο-Άγκυρα: Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω
Πριν από δύο μήνες, Αιγύπτιοι και Τούρκοι αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν διήμερες συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων. Σε κοινή δήλωση στις 6 Μαΐου, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των διαβουλεύσεων προτού συμφωνήσουν στην επόμενη κίνηση και ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Τουρκία για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukri είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Sada Al-Balad ότι ενώ «θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε έναν νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με Τούρκους αξιωματούχους στο μέλλον, δεν υπάρχει τίποτα στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή».
Σε άλλη τηλεοπτική συνέντευξη στις 25 Ιουνίου, ο Σούκρι είπε: «Διατηρούμε επιφυλάξεις για τις τουρκικές πολιτικές σε διάφορους τομείς, ιδίως για την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

«Η παρουσία τους εκεί στερείται νομιμότητας. Βασίζεται σε μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να συνάψει μια τέτοια συμφωνία.

 

«Η διεθνής συναίνεση βρίσκεται πίσω από τα ψηφίσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου 2 που αναφέρουν σαφώς ότι όλοι οι ξένοι μισθοφόροι στη Λιβύη πρέπει να φύγουν».

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya στις 24 Ιουνίου, ότι το Κάιρο απαίτησε οι τουρκικές δυνάμεις να φύγουν από τη Λιβύη προτού προχωρήσουν σε περισσότερα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. “Αυτό εξηγεί γιατί η Αίγυπτος αποφεύγει να διεξαγάγει περαιτέρω διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία παρά την προθυμία της Άγκυρας να τις επαναλάβει”, ανέφερε το Al-Arabiya.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ανέφερε ένα άλλο εμπόδιο στην πορεία της ομαλοποίησης των σχέσεων, λέγοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να παρέχει κάλυψη και προστασία σε φυγάδες-μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες τρομοκρατίας στην Αίγυπτο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η πρόσφατη κίνηση της Άγκυρας να αποτρέψει την εμφάνιση ορισμένων φυγάδων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα τηλεοπτικά κανάλια και τα κοινωνικά μέσα ήταν ένα θετικό βήμα.

Παρά τις απελπισμένες θετικές κινήσεις της Άγκυρας, διάφοροι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα συνεχίζουν να παραμένουν ισχυρές και κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι η απαγόρευση εμφάνισης μερικών μελών της στην τηλεόραση θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, πιστός στην εμπρηστική ρητορική του, δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα σε Κύπρο, Αζερμπαϊτζάν, Συρία και Λιβύη δεν πρόκειται να αποχωρήσουν και ότι ”βρίσκονται εκεί για να μείνουν”.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες θεωρούνται σκόπιμα προκλητικές από το Κάιρο, κάνουν την Αίγυπτο πιο διστακτική στο να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα, ενώ η σχετικά πρόσφατη επίσκεψη του Τσαβούσογλου απλά ενίσχυσε την καχυποψία της Αιγύπτου απέναντι στις προθέσεις της Άγκυρας. Συμπερασματικά, όλες αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι ούτε είναι ειλικρινείς, ούτε σκοπεύουν στο να προχωρήσουν σε σημαντικά βήματα για να προσεγγίσουν την Άιγυπτο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »