Γιατί δεν μπορούν να την αναχαιτίσουν;
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου και αυτό παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται στις χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα ο ΕΜΑ αναφέρει ότι είναι απαραίτητες και οι δύο δόσεις εμβολίου κατά του COVID-19 για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή, η οποία όμως εξαπλώνεται παρά τα εκατομμύρια των δόσεων.

Στην τελευταία ενημέρωση του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (EDCD) τονίζεται ότι η ινδική παραλλαγή είναι μια μετάλλαξη «ανησυχίας» που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή ανησυχίας στην ΕΕ. Επιπλέον, η ινδική μετάλλαξη μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Το ECDC εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δεύτερων δόσεων, όπου συνιστώνται, και να κλείσουν τα κενά ανοσίας για τυχόν περαιτέρω εμφάνιση παραλλαγών, το συντομότερο δυνατό.

Να κάνετε και τις δύο δόσεις

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζονται και οι δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά του COVID-19 όπως τα Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ή Vaxzevria για την παροχή επαρκούς προστασίας έναντι της μετάλλαξης.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θνησιμότητας που προκαλείται από τον COVID-19 είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους και για εκείνους με άλλες υποκείμενες καταστάσεις, τονίζοντας την ανάγκη τους να ολοκληρώσουν τις προτεινόμενες δόσεις εμβολιασμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »