Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, για όλο το φάσμα της επιθετικότητας της Τουρκίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο
«ΗΤουρκία απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» η θέση Ελλάδας και Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής, με τις δύο χώρες να αναδεικνύουν την καταστρατήγηση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας από την Άγκυρα.
Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην παρενόχληση του Nautical Geo εντός της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανατολικά της Κρήτης, και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καταδεικνύοντας ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας αφορά και έργα ενεργειακά, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκά πλοία.
Μη αποδεκτή η θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει για άλλη μία φορά ότι δεν είναι αποδεκτή η θέση της Άγκυρας για δύο κυρίαρχα κράτη και να την κατηγορήσει, με αφορμή και τις προκλήσεις στα Βαρώσια, ότι τορπιλίζει το διάλογο για την επίλυση του.
Ευρώπη κατά Τουρκίας για “εργαλειοποίηση” του μεταναστευτικού
Παράλληλα ο πρωθυπουργός όσον αφορά στο μεταναστευτικό – το οποίο είναι βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου – θα αναφερθεί στην ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Τουρκία της Συμφωνίας με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει παράλληλα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, θέση που βρίσκει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Καταδικάζει τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του Συμφώνου του Δουβλίνου.