Στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΕΣΠ στην Κυπαρισσία το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1η Νοεμβρίου παρέστη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, ως μέλος του Δ.Σ. όπου, παρουσία των βουλευτών του νομού, προέδρου Επιμελητηρίου, προέδρων Εμπορικών Συλλόγων και τοπικών παραγόντων, τοποθετήθηκε για σοβαρά θέματα που ταλανίζουν όλο το λιανεμπόριο απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.
Στην τοποθέτησή του συγκεκριμένα ευχαρίστησε τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας για την φιλοξενία και αναφέρθηκε σε δύο βασικά θέματα επί την ευκαιρία της παρουσίας του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Μαντά και του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ξυγκώρου.
Το μεν πρώτο ήταν για τα ανοιχτά μαγαζιά του λιανεμπορίου σε περίπτωση νέου lockdown και το δεύτερο αφορούσε τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς το Εμπόριο και την Επιχειρηματικότητα που τρέχουν το τελευταίο δίμηνο.
Θα επιδιώξει συνάντηση με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού
Όπως δήλωσε για το πρώτο θέμα, θα επιδιώξει και άμεση συνάντηση για να ενημερώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Aλεξοπούλου, Φωτήλα, Τσιγκρή, Κατσανιώτη καθώς και στον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη. Τόνισε δε πως η θέση του είναι απλή και ξεκάθαρη: «Το λιανεμπόριο πρέπει να μείνει ανοιχτό». Συγκεκριμένα, ανέφερε: ΄΄Δε θα γίνουμε πιόνια των υπερμάρκετ και των πολυεθνικών για άλλη μία φορά μέσα σε ένα χρόνο. Τα οποία ως γνωστό πουλάνε από καρφίτσα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη, έπιπλα, είδη βιβλιοπωλείου, γυαλιά, αξεσουάρ αυτοκινήτων κ.λπ.΄΄.
Μάλιστα επικαλέστηκε σε αυτό το σημείο την παλιά ρήση των Εβραίων Εμπόρων πως «και η σκόνη των παπουτσιών για το μαγαζί είναι κέρδος».
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του οικονομικού Επιμελητηρίου σε τηλεδιασκέψεις που έγιναν, γύρω στον Μάιο για τα υπερμάρκετ και τις πολυεθνικές, τα οποία είχαν αύξηση τζίρου 1.200 % περίπου το δίμηνο του πρώτου lockdown.
Τόνισε πως όσα περισσότερα μαγαζιά μείνουν ανοιχτά τόσο καλύτερα θα είναι γιατί έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά των καταναλωτών και παράλληλα μικρότερη συσσώρευση των πελατών στα καταστήματα.
Τέλος θύμισε την επιστολή που είχε δώσει στην δημοσιότητα ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας εν μέσω του πρώτου lockdown προς τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη τον περασμένο Απρίλιο, η οποία είχε κάνει αίσθηση στο Πανελλήνιο με τίτλο «Το λιανεμπόριο αργοπεθαίνει και οι μεγάλοι κάνουν πάρτι».
Οι έμποροι δεν μπορούν να… σηκώσουν κεφάλι από τα στραπάτσα…
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ΄΄δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι από τα στραπάτσα του πρώτου κλεισίματος. Δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους, τους φόρους εισοδήματος, το ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τα ενοίκια, τις επιταγές μας. Πήραν οι περισσότεροι συνάδελφοι 2 ή 4 χιλιάρικα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1+2 και υπογράψαμε πως δε θα πειράξουμε θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι λιανέμποροι κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 και παράλληλα εγκλωβιζόμαστε με την διατήρηση των θέσεων εργασίας΄΄.
Τα προγράμματα πηγαίνουν για τους μεγάλους και δυνατούς…
Και συνέχισε: ΄΄Το ΤΕΠΙΧ ένα και το δύο πήγε στους μεγάλους και δυνατούς. Ενώ το πρόγραμμα που τρέχει η περιφέρεια και έληξε στις 31 Οκτωβρίου δε θα φτάσει ποτέ σε εμάς, επειδή υπάρχει βαθμολογία, τα χρήματα είναι πολύ λίγα και ελάχιστοι αυτοί που θα συμπληρώσουν υψηλό βαθμό. Το εξωφρενικό μάλιστα είναι πως για να κατατεθούν αυτοί οι φάκελοι χρειάζεται ειδική διαδικασία από συγκεκριμένα γραφεία με χρέωση έως και 300ευρώ. Για το δε πρόγραμμα «Γέφυρα» και την επιδότηση δανείων κύριας κατοικίας πληγέντων κορωνοϊού υπάρχουν πολλές καταγγελίες πως το σύστημα τους πετάει έξω΄΄.
Στο τέλος της τοποθέτησής του ο πρόεδρος Λάμπης Παπαδόπουλος έκλεισε με την ευχή της καλής σωματικής υγείας. Αλλά υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους πως το αγαθό της σωματικής υγείας είναι το μισό αυτού που ευχόμαστε. Γιατί πέρα από τη σωματική υγεία και σύμφωνα με αυτά που έχουμε διδαχθεί από τους φιλοσόφους της Αρχαιότητας «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Κλείνοντας λοιπόν είπε, «σήμερα λοιπόν βλέπουμε ότι παράλληλα με την πανδημία και την σωματική αρρώστια, η ψυχική και πνευματική υγεία μεγάλου μέρους του πληθυσμού νοσεί σοβαρά και αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη αύξηση των ψυχοφαρμάκων και της ψυχολογικής υποστήριξης που ζητούν οι συνάνθρωποι μας». Και επισήμανε, “ δεν είμαστε μόνο αριθμοί αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι”!